Om du redan gjort valet att köra allt eller delar av din infrastruktur på Office 365 är steget inte långt ifrån att nyttja InTunes för att få klientkollen. InTunes är en “modul”som anslutas till din befintliga Office365 prenumeration som samlar information om hård- och mjukvara som används i din organisation. För att detta skall vara möjligt behöver en klient installeras på alla datorer och mobila enheter som skall övervakas. Vill du ha OSX support behöver du OnPrem SCCM paketet…vilket då också ger stöd för andra klient- och serveroperativsystem. Läs mer om funktionsstödet!

 

 

intunes-clientNär klienten är på plats (som installeras via click-to-run eller GPO eller annan lokal lösning) får du information om vilka program och uppdateringar som finns installerade, status för brandvägg, antivirus och tillämpade policyn. Varje användare kan länkas till sin egen maskin och det finns möjlighet att aktivera ett regelverk för VPN och andra mobila inställningar. Tjänsten håller också koll på uppdateringar som släpps av Windows Update  vilket gör att du kan avyttra din WSUS server, vilket dock blir tokigt om syftet är att spara bandbredd. Genom att registrera dina licensavtal i portalen får du järnkoll på vem som har vad…vilket kan spara en hel del pengar då många ofta är överlicensierade.

 

 

 

intunes-groupsInTunes kan användas för att inventera och kontrollera datorer och mobila enheter,  delar av dessa funktioner kommer göras tillgänglig direkt i Office 365 med start 2015. Konstigt nog stöds endast Windows 7 på fjärrhjälpen i skrivande stund vilket verkar konstigt då 8:an varit ute ett bra tag nu . Intunes har annars fullt BYOD stöd vilket innebär att varje användare kan ha flera enheter men behöver endast 1 aktiv licens.

Med tanke på att Intune skall användas för att inventera känns rapportdelen som skapar listor på hård- och mjukvara mycket bristfällig då den saknar schemaläggning och klarar endast .csv eller.html format vilket kräver en hel del efterarbete om man vill presentera det snyggt. Där har jag sett Open Source lösningar som klarar den delen mycket bättre.

 

[Youtube]n6Gq4Zh4Zek[/Youtube]

InTunes finns i 2 prenumerationer som kostar 42:-/anv/månad eller 76:-/anv/mån, där den senare ger SA – Software Assurance och rätten att köpa MDOP som är en samling smarta verktyg för felsökning, analys, distribution och anpassning av klient- och servermiljöer.

EMS – Enterprise Mobility Suite är nästa steg och inkluderar då InTunes och mycket mer…men det får bli ett helt annat inlägg ;-) Du kan enkelt köra igång en gratis 30-dagars för utvärdering på både EMS och InTunes.

 

 

Svara