Hur snabb är ditt webhotell

Av 22 januari, 2016Molnet, Tester

När man är ansvarig för ett webbhotell, en blogg eller en hemsida är det inte bara innehåll som gäller utan också hur innehållet levereras till varje användare. När din hemsida laddar på omkring 2-3 sekunders tid rankas din sida inom det övre skiktet, för att nå toppskiktet (om du behöver det) får du bräcka ytterligare 15-20% .

För att vara bland de 10% av nätets snabbaste behövs det plånbok, kunnande och en leverantör som håller vad den lovar.

Efter att ha gått från en egen dedikerad miljö p.g.a. brist på IP-adress valde jag ett webhotell med delad miljö, kostnaden per år hamnar på mellan 500-1500 beroende på krav. Det finns billigare men för mina ändamål är dessa inte intressanta då dessa saknar många funktioner som jag tycker är ett absolut måste.

Anledningen till byte till min nya leverantör är prestanda. Den gamla leverantören har under hela hösten haft strul med sin lagringslösningen och helt enkelt inte hittat orsaken trots gedigen felsökning (eller kanske tröttnat). Som bloggägare med en befintlig rankning och reklamintäkter påverkas min inkomst när sidan laddar långsamt och blir otillgängligt. Båda mina tidigare leverantörer har lämnats av exakt samma problem och oviljan/förmågan att lösa den.

webhotell-before

Statistik från gamla leverantören (ovan bild) visar mycket höga svarstider som gör ett bakomliggande administrativt system helt obrukbart.

 

Under julledigheten var det åter igen dags att  reka nytt boende för mina sidor och tillhörande databaser. Jag hittade en för mig tidigare okänd leverantör som tilhandahåller sina tjänster via cPanel vilket är en gängse standard inom något dyrare webbhotell. När man bestämt sig är det vad man får för pengarna som avgör.

 

webhotell-after

Samma mätning från nya leverantören visar en stor förändring i stabilitet och svarstider så det lönade sig verkligen att byta.

 

Mitt val föll på Misshosting som är en del av Missgroup. För en knapp 100-dring (ca 400:- mer än tidigare) får du gott om plats, ett högt tak på bandbredden, en stabil blogg och en fantastisk responstid. cPanelen ger tillgång till många inställningar som det billigare webhotellen har låst ner eller tagit bort helt. Det är en ren fröjd att själv få bestämma över i stort sett allt :-)

Svara