Grymt Wifi hemma eller på kontoret – del 2

Av 8 januari, 2018 januari 12th, 2018 Nätverk, Säkerhet

Min senaste router var en Asus AC68U 1800 som kunde hantera både N- och AC-nätverk i 600 och 1200Mbit förutsatt att du hade ett kompatibelt nätverkskort som kunde hantera det. Med tre antenner på 7db vardera nåde denna router långt. Att det gick att installera och sköta routern via mobilen var en bonus. Så egentligen var jag mycket nöjd så varför skulle jag då byta?

Svaret är mycket enkelt. I mitt yrkesliv har jag dragit många meter Cat5 och Cat6 kablar, installerat och konfigurerat tråd- och trådlösa nätverk. De märken jag arbetat med mest är Ruckus, Zyxel och Ubiquiti där den senare alltid varit en liten favorit. Som vanlig konsument har det dock tyvärr varit svårt att få tag på Ubiquiti…fram tills nu….2017 var  nämligen året då Ubiquiti´s produkter hamnade i vanliga butikshyllan. Detta är nästan lika stort som Office 365….tänk dig själv att kunna använda samma produkter som de “stora grabbarna” utan att det kostar skjortan :) För det är just det som utmärker Ubiquiti… produkterna används av skolor, i stadmiljöer och storföretag vilket borgar för hög kvalitet och stabilitet. Du behöver heller inga dyra avtal för att använda dem…uppdateringar ingår och supporten nås direkt i gränssnittet.

Unifi Security Gateway – USG

För ett kontors- eller hemmanät behövs det ett antal grundläggande delar. Vill man gå “all in” kan man satsa på Gateway/Router, Switchar och Accesspunkter. Ubiquit´s USG 3P i Unifi-serien finns ytterst. Det är en stabil 3-portars brandvägg som också kan agera DHCP, VPN (PPTP och L2TP) och NTP server m.m. Du kan välja att ha 2 inkommande internetanslutningar (med aut. failover), välja att Wan 1 skall vara internetanslutning och Wan 2 är telefoni (VoIP) eller bara välja att använda en av portarna för internetanslutning (WAN) och ha 2 interna nätverk (LAN)

Gästportal och Facebook Checkin

En väldigt nyttig funktion i USG (kräver Cloudkey, se längre ner) är att man kan aktivera portalfunktioner. Du väljer själv kraven för åtkomst och om du önskar använda en inbyggda portalen som kan anpassas eller kanske Facebook Wifi Checkin-funktion för att slippa kontohantering och dra trafik till din Facebooksida!

CloudKey Controller

För att konfigurera och kontrollera USG´n behövs en kontroller som är en mjukvara som installeras på valfri (dock dedikerad) dator eller på Unifi´s egna supersmidiga minidator i form av en större “sticka” som kopplas till nätverket som en liten dator med en enda uppgift… nämligen att vaka över ditt nätverk. Stickan drivs av medföljande PoE adapter eller en vanlig USB port. Det senare är att föredra om du har en server eller NAS i närheten som är skyddad med UPS. Det innebär att din Cloudkey inte går ner vid ett strömavbrott. En Cloudkey kan vara central för flera olika olika enheter och s.k. siter. En funktion som medföljer är att du kan aktivera kopplingen mellan din Cloudkey och Ubuqiti´s egna kostnadsfria portaltjänst som inkluderar SSL och global åtkomst.

Tråd vs Trådlös

90% av min tid vid datorn sker  kontakten med omvärlden trådlöst. Det är sällan 100Mbit räcker till idag då det är många tjänster som skall samsas om bandbredden. Lagring, musik, film, e-post, surf, e-möten, antivirus och säkerhetskopiering bidrar allihop till ett ökad behov av bandbredd. Just därför är det man idag drar interna kabelnätverk för 1-10Gbit. Samma utveckling ser vi också på trådlösa nätverk där både nya hastighetsstandarder och kanalutrymme ser dagens ljus. Nedan bild visar en jämförelse mellan Wifi och kabel med olika tekniker. Det gäller att komma ihåg att det inte räcker att bara köpa en snabb router då även datorn, mobilen eller surfplattan måste stödja hastigheten.

Switcharna

Om du väljer switchar från Ubiquiti Unifi-serien kommer du kunna övervaka och konfigurera dessa från samma Cloudkey Controller vilket också inkluderar övervakning och notifering. Switcharna finns med 8-24 portar med och utan PoE – Power over Ethernet. OM du ändå skall byta ut dina gamla prylar rekommenderas att du byter mot PoE switchar för enklare strömförsörjning. Detta kräver också att dina nätverksprylar klarar PoE vilket kan medföra en högre kostnad men du slipper dra strömkablar.

Accesspunkter

Beroende på hur ytan ser ut som skall täckas med trådlöst kan man jobba med olika typer av accesspunkter (AP´n). Det finns AP´n som jobbar brett, smalt eller långt. Oavsett vad du väljer är det viktigt att du väljer en plattform som låter accesspunkterna prata med varandra så att de kan ge din enhet bästa tänkbara anslutning. Ubiquitis hård- och mjukvara ser till att dina enheter alltid har bästa anslutning. Kommunikationen är dubbelriktad vilket gör att systemet vet om anslutningskvalitén och försöker hela tiden att optimera denna.

Ubuiquiti har ett antal modeller med olika räckvidd. I de flesta fall brukar jag använda Pro och LR modellen för att täcka. LR står för Long Range vilket kan vara bra om man vill nå långt…tyvärr på bekostnad av maxhastigheten. De flesta modellerna tål utomhusklimat och har PoE (adapter medföljer) förutsatt att din switch stödjer det.

Vill du ha bästa tänkbara nätverk som klarar de nya kraven på hastighet och stabilitet är Ubuqitit Unifi definift ett premiumalternativ att ha i åtanke. Hårdvaran är inte tokdyr och relativt enkel att konfigurera och administrera. Support och uppdateringar ingår utan att du behöver teckna avtal. Om du undrar något om vad just du skall köpa kan du gå med i UBNT-gruppen på Facebook…där hittar du mig och många andra nätverkskunniga!

Läs också del I

Svara