Ubiquiti Unifi USG – en stor brandvägg i litet format

Av 21 oktober, 2017Nätverk, Säkerhet

Ett nätverk består av många komponenter som skall samarbeta. De flesta har knutit kontakt med är routern som ingår i bredbandsabonnemanget och har till uppgift att ge dig din internetanslutning, agera  brandvägg och trådlös accesspunkt. Dessa routrar är inte stans vassaste men den gör sitt jobb och är helt klart bättre än inget skydd alls.

Du kan göra en enklare brandväggskoll via ShieldsUp – Gibson Reasearch. Nedan resultat visar att port 80 och 443 är öppna för exploatering vilket i mitt fall är självvalt då jag nyttjar tjänster som behöver dessa portar. Din router komma att klara detta med bravur om inte något är rejält fel.

Varför skall du byta?

Är du inte nöjd med nuvarande hårdvara eller den trådlösa anslutningen inte täcker som den ska vilket i sin tur ger en försämrad internetanslutning är det dax att kolla på annat!

Asus är en god kandidat, deras RT serie är bland de bästa på marknaden för pengarna. Uppdateringar mot hot är frekventa och du får en mobilapp på köpet som ger dig möjlighet att kontrollera anslutningar till t.ex. barnen. För egen del hade jag tre anledningar att byta:

  1. WiFi täckningen nådde inte så långt som jag ville (tas upp i kommande inlägg)
  2. Avsaknaden av integrationsmöjligheter för molntjänster
  3. Utbyggnadsmöjligheter

Jag har tidigare jobbat med att sätta upp accesspunkter och tillhörande nätverk så jag känner till både Ruckus och Ubiquiti där jag fastnade för den sistnämnda som är produkter med det lilla extra utan att kosta skjortan. Det är först på senare år som Ubiquiti blivit tillgänglig för slutanvändare…så nu blev det slag i saken i form av en 3-portars USG i Unifi-serien.

Jag hade såklart kunnat behålla min nuvarande router som var en Asus RT-AC68U och enbart stänga av övriga funktioner som jag ersätter med egen hårdvara för maximal prestanda och funktionalitet men jag ville gå all in med ett helt nytt nätverk och får några fler funktioner på köpet.

Ubiquiti USG 3P

får du för strax under 1400:- , då får man en Gigabit-router med 3 portar som tål en hel del belastning och passar utmärkt för intensivt konsumerande av film, musik och spel. Routern har många avancerade funktioner så som stöd för L2TP, PPTP, Site-to-Site, Gästportal med möjlighet till betalfunktioner, Radius, DPI m.m. Routern kan enkelt hängas på väggen eller ställas på valfri plats (den är ju snygg dessutom) och sköts smidigt via Unifi-klienten som du kan installera i datorn eller mobilen.  Unifi är en serie produkter som kan administreras via en å samma klient. Har du flera enheter i ditt nätverk kommer alla att synas i  startsidan. Trots många avancerade funktioner är routern väldigt enkel att sköta även om vissa inställningar kräver visst funderande. Överlag upplever jag  enheten som stabil och snabb och det skall bli kul att uppgradera bandbredden till våren 2018.

Snabba uppdateringar

Idag är det viktigt med snabba uppdateringar för olika säkerhetshål  som dagligen upptäckt. Tillverkarna  måste ha en infrastruktur som stödjer kontroll och utrullning av säkerhetsuppdateringar.  Ubiquiti var en av de första som släppte uppdateringar för sina produkter när WPA2 protokollet hade hackats.

 

Kostnadsfri (molnbaserad) administration

Vill du kunna sköta ditt nätverk från valfritt ställe och vilken dator som helst kan du ansluta en CloudKey som är en QuadCore dator i USB format som anslut till ditt interna nätverk och ger dig åtkomst till ett webbaserat administrativt gränssnitt. CloudKey kostar strax över 1000:- kronor vilket är en engångskostnad.

 

Tydligt och enkelt gränsnitt

När allting är inkopplad är det bara att köra installationsguiden och finjustera inställningar så att du blir nöjd. Du kanske vill aktivera varningar för intrångsförsök eller om ovanlig aktivitet i det lokala nätverket. Här kan du också uppgradera anslutna enheter. Gränssnittet är väl genomarbetat och känns strukturerad. Får du problem finns en inbyggd supportchatt som fungerar riktigt bra!

Prestandamässigt är USG´n ett rejält lyft. I jämförelse med tidigare Asus RT-AC68U så ligger belastningen nästan 50% lägre vid maxbelastning av 100MBIT anslutningen vilket lovar gott inför bredbandsuppgraderingen.

I

Just nu pågår testning av switchar och accesspunkter för bästa täckning och kontroll vilket nästa inlägg kommer att handla om!

Svara