UX 302 LG – en dator för alla lägen

Av 14 oktober, 2014Mobila kontoret, Tester

Det är ingen nyhet att den stationära datorn håller på att bli ett minne blott och långsamt ersätts bärbara datorer och plattor som ligger i fas med Microsofts DNA. Att äga, använda och underhålla en bärbar är inte helt kravlöst från användarens sida och kan jämställas kraven vi idag har på våra mobiltelefoner…där hastighet och batteritid är en avgörande faktor. Det skadar såklart inte att datorn är snygg, har oändligt många USB uttag, stor HDMI och Touch.

 

Så nu när det var dags att inhandla en ny arbetshäst försökte jag att väga in just alla dessa delar och jag tror faktiskt att jag har lyckats med att kombinera prestanda, funktioner och pris när jag valde Asus UX302LG i Zenbook-serien. Grundmodellen bestyckades med fjärde generationens i7 processor (1,8Ghz), 8GB ramminne och 256GB Solid State Disk (500MB+ läs/skriv). Grafiken sköts av den mobila GT-seriens GeForce® GT 730M med 2GB dedikerad minne för hantering av texturer och grafisk godis. Kombinationen innebär råstyrka in i minsta detalj…det är inga problem men minneskrävande utveckling, virtuella maskiner driven av Hyper Visor eller grafisk hungriga tillämpningar.

asus-ux302lg-2

 

Externa prylar kopplas in genom de 3 USB3.0 portarna och grafiken kan skickas via Mini VGA (dongle medföljer) eller fullstorleks HDMI. Det bakgrundsbelysta tangentbordet känns bra att skriva på med bra stuns i tangenterna utan att man påkallar uppmärksamhet i tysta rum p.g.a. ljudet. När vi ändå tar upp ljudet så får Bang & Olufsen ICEpower högtalarna mycket väl godkänd även om det är svårt att fylla stora rum….det är liksom lite ”tryck” i musiken som spelas upp och ljudet är kristallklart.

 

För kabelanslutning medföljer ett USB nätverkskort som stödjer upp till Gigabit, det trådlösa alternativet ges av Intels  senaste AC chipset (som med rätt prylar hemma kan nå gigabitfart) och WIDI – Wireless Display. Energisnåla Blåtand 4.0 finns också att tillgå. Förinstallerat på datorn finns såklart Windows 8.0 som gratis kan uppdateras till version 8.1. Ifall du letar efter etiketten för serienumret som du vill fota för framtida bruk slipper du detta helt då denna dator använder OEM Activation 3.0 som helt ersätter lapparna.

 

Zenbook-serien är tidigare ökänd för sina ruskigt okänsliga musplattor så jag var lite orolig att det skulle vara så även här. Plattan gör sitt jobb och ger användaren bra pekarkontroll. Precis som förut aktiverar ”swipe” från höger och vänster sida menyerna för åtkomst till nya kontrollpanelen och aktivitetsfönster. Skärmen är också utrustad med 10 punkters 13.3 tums touchskärm med riktigt bra ljuststyrka och full HD på 1920*1080. Känsligheten i touchfunktionen är som man förväntar sig av en touchskärm idag….det enda som kräver tillvänjning är att skärmen är blank.

 

Sammanfattningvis så är det en riktigt grym dator som väger lätta 1,45kg är snyggt paketerad i borstat metall och täck på skärmsidan med kristallglas och upplyst logga i skärmen. Batteriet håller utan problem 1 dag på kontoret förutsatt att du inte kör ruskigt tunga tillämpningar som kräver all processorkraft eller kör musten ur GT-kortet. När du är klar för dagen stoppar du ner pärlan i medföljande fodral och åker hem längtandes efter att få plocka upp den igen. Allt detta får du för 12000:- inkl. moms.  Det är inte så konstigt att vi väljer bärbara framför stationära….eller hur ;-)

 

Nedan tabell som (Källa: Gartner) visar hur plattor och bärbara går om stationära i försäljningen.

laptop-tablet-stats

 

Svara