Egen molnlagring utan gränser

Om du har en outlook.com eller hotmail.com adress har du med all sannolikhet också OneDrive som är en av många lagringstjänster i molnet. Lagring, kostnad och tjänstens begränsningar är olika och du bör ta en rejäl till på dessa innan du väljer och  tar fram kreditkortet! Microsoft höjde sin lagringsgräns nyligen till 1TB på sina Office365 prenumerationer, de glömde dock att tydliggöra vilka begränsningar som följde denna höjning….vilka man blir varse om man försöker att nyttja större delen av dess maximala kapacitet eller om man har filer som inte skapats av Officepaketet skall hanteras av tjänsten.

Några av begränsningarna är bl.a namgivningsproblem, max antal filer och mappar i bibliotek och filtyper…vilket kan ge synkroniseringsfel och leda till förlorade data aka frustration och förlust av arbetstid.

Om OneDrive inte passar oavsett anledning kan ett lokalt moln vara en lösning. Qnap har färdiga sådana lösningar som baseras på NAS enheter med upp till 88 diskar med en total lagringskapacitet på över 600TB. En något enklare NAS lösning med 4-6 diskar ger 12-18TB lagring till en relativt låg startkostnad/användare utslagen på ett par år.

Med den egna naslösningen får du också fullt stöd för direktuppspelning av både film och musik och slipper maxstorlek på filerna, säker filhantering via webb förutsatt att man aktiverar SSL stöd med passande certifikat, klient till PC, MAC, Android och iOS. Webgränssnittet har stöd för nedladdning, uppladdning och fildelning. Inte 100%-igt men ger absolut molnkonkurenterna en match. Som bonus kan du aktivera säkerhetskopiering av fotoalbum på mobila enheter där du självklart kan isolera uppladdningen till endast WIFI. Det finns alternativ…resten är upp till dig!

Om du istället vill knåpa ihop en egen lösning kan du ta en titt på Pydio (f.d. AjaxPlorer)

Svara