Egen Minecraft Server i molnet

Av 12 juli, 2015Android, Azure

Det behövs inte speciellt mycket för att förverkliga drömmen om en egen Minecraft Server. Du kan t.ex använda en Raspberry Pi, en mobil eller surfplatta med Android eller en upplåst iPhone som alla duger om man vill hålla spelandet inom familjen. En ”riktig” server är dock att föredra om man vill bjuda in på global nivå.

 

 

Förr innebar det att börja köpa hårdvara och sätta ihop en hyfsad dator för ändamålet, idag finns också molnalternativet att tillgå. Jag valde att sätta upp en virtuell server i molntjänsten Azure för att snabbt komma igång och ge global tillgång till servern som dessutom  blir nästintill oförstörbar.

 

azure-minecraft-server-performanceI Azure får du välja mellan Windows- eller Linux server, de finns såklart installationer för båda. När du i Azure angett prestanda, datornamn och inloggningsuppgifter installeras servern åt dig och omkring 15 minuter senare kan du börja installera Minecraft Servern. Vilket Minecraft alternativ du väljer beror på vilken platform du vill spela på som tyvärr inte kan blandas. Kom ihåg att Minecraft för PC fungerar inte ihop med mobila versioner som man har tagit fram specialsydda varianter för.

 

När installation är klar måste du tillåta Minecraft trafiken som kommer utifrån genom att skapa endpoints mot port 19132 för bade TCP och UDP trafik.

azure-minecraft-endpoints

 

Serverinstallationen kräver en direkt uppgradering av API-versionen för att fungera med mobila klienter. Enklaste sättet att uppgradera till senaste är att använda AutoUpdater tillägget. För att du skall kunna kontrollera vem som får använda din nya server bör du också installera SimpleAuth och SimpleAuthHelper som förenklar registrerings- och inloggningsprocessen.

 

Sen är det bara att sticka till din appstore och ladda ner Minecraft Pocket Edition, vill du spela via 3G eller 4G måste du också har  BlockLauncher. När du blivit varm i kläderna och vill ha mer är PocketMine.net en bra start. Inspiration för nya världar kan du inhämta på Minecraft Maps !

Svara