Windows 10 – första dygnet

Idag släpptes Microsofts nya Windows 10 som skall få oss att glömma alla misstag som gjorts i Windows 8. Och jag kan med säkerhet säga att Windows 10 är folkets Windows för det är första versionen där Microsoft verkligen lyssnat på vad användare vill ha och såklart fått med en hel del nya fullträffar.

windows10-lagringDe som varit med i Insider gänget (omkring 5 miljoner användare) var bland de första att få Windows 10 och hela installationsprocessen var smidig om än alla appar och program behövde installeras om.  Uppgraderingen var snabb och smidig…efteråt fick jag mer utrymme ledigt på systemdisken (OS´t tar mindre plats) och uppstarten gick dubbelt så snabbt. Lagringsöversikten påminner en hel del om den vi är vana vid i våra mobiltelefoner.

 

windows10-azureGränssnittet har förändrats en del och vikten har lagts på att få Windows ”klotterfritt”. Windows 10 känns mycket ren och har fått starkare kontraster. Efter installationen får man nu välja om man vill använda ett lokalt konto, ett Office365 konto eller ett annat LIVE-konto. Väljer man Office 365 nyttjar man integrationsmöjligheterna med Azure vilket integrerar datorn med tjänster som Exchange, SharePoint och OneDrive för Företag.

 

 

windows10-action-centerÄven om Internet Explorer 11 finns med i paketet är det Edge som är nästa generation ”browser” som är renare och har fått en uppfräschad kontrollpanel där de mesta man behöver kan ställas in. Åtgärdscentret har också fått ett rejält ansiktslyft med snabbknappar som jag tror många kommer att uppskatta. Dubbelklicka med 4 fingrar på musplattan för att öppna åtgärdsfönstret…bara för att du kan ;-)

Den gamla kontrollpanelen finns med men de nya systeminställningarna är ruskigt översiktliga och nästan för ren…så ren att jag nästan får känslan att det inte hann klart.

Till dig som multitaskar kommer stödet för flera skrivbord att vara perfekt, alltid ett snyggt skrivbord med bara aktuella program har väl alla längtat efter när man pluggar in datorn i projektorn.

 

 

 

När vi ändå är inne i hantering av program kan nämnas att man lagt ner mycket tid på startmenyn. Utvalda program kan du gruppera snyggt i kategorier och resten är sökbart i vanlig ordning…dina viktigaste program når du med bara 2 klick. Tyvärr fungerar inte den virtuella Cortana än i vår region…men när den gör det så når du den via startmenyn eller genom att dubbelklicka på musplattan med 3 fingrar.

Filhistorik som introducerades i Windows 8 är nu uppgraderad med stöd för nätverksenheter och man återintroducerar backupprogrammet från Windows 7 med möjlighet till ”bare metall” installationer som många saknat.

windows10-xbox

 

Siste men inte minst kommer inbitna XBOX fantaster slita på möjligheten att streama spel från XBOX One till datorn i det lokala nätverket förutsatt att du kopplar in din XBOX kontroller till datorn. Med en VPN anslutning och hyfsad bandbredd kan man nu spela XBOX spel även ”utan” enheten i närheten.

 

 

 

 

 

 

Windows 10 släpps i vanlig ordning i olika versioner, den som sticker ut mest är LSTB – Long-Term Servicing Branch versionen där man kan stoppa uppdateringar  i upp till 10 år vilket kan behövas i speciella tillämpningar. Sen finns också IoT Core versionen som finns till bl.a. Raspberry Pi.

Allt som allt en spännande start för Microsoft och ett stort nästa steg in i molnsfären.