DynDNS – precis som det skall vara

DNS står för Domain Name System och är ett globalt system för att hålla kolla på internetanslutna noder och tjänster….mao hade du inte kunnat nå min blogg via lentzit.com utan dns utan istället behövt komma ihåg 217.209.45.89 (exempel adress). Genom åren har man testat en hel del webbhotell som inkluderar DNS i sina hotellpaket för de domäner som du tecknat där och som du självklart kan utöka med fler eller konsolidera  till från andra leverantörer. Tyvärr verkar det inte finns någon standard för webgränssnittet utan alla kör efter eget tycke och smak. Utseendet är inte speciellt avgörande men gränssnittet påverkar såklart handhavandet.

dns-editorAndra aspekter som gör tjänsten till en bra sådan är hur snabbt en uppdatering skickas ut till världen. Jag har inte varit om att någon DNS tjänst slutat fungera men det kan vara stora skillnader på hur snabbt en uppdatering skickas ut till DNS servrarna. Och det är där jag har märkt att DynDNS är mycket stabil och utmärkande snabb. Detta kan såklart bero på att DynDNS som tjänst har stöd för dynamiska uppdateringar av IP-adresser vilket sätter högre krav på uppdateringsprestanda och som också gör tjänsten lite dyrare än andra. Du kan välja mellan enkelt och avancerat läge i dns redigeraren där jag har inte stött på något som inte gått att mata in även om det skilja en hel del mellan DNS tjänsterna.

 

Om du är sugen behöver du först kolla om din adress kan huseras av DynDNS då deras utbud är mer begränsat än vanliga webbhotell som har ”allt”. Själv kör jag på DynDNS Standard  som totalt hanterar 6 domäner med totalt en ½ miljon förfrågningar/mån…behöver man mer kan man välja en större plan.

Svara