Android Auto – de viktigaste apparna på bilens skärm

Av 26 december, 2016Android, iPhone, Mobilt

Android Auto introducerades under 2015 och har utvecklats till och  byggts in i över 200 bilmodeller sedan dess. Volkswagen har varit extra flitiga och ståtar idag med en av de bästa implementationerna vilket jag är extraglad då jag har en VW av 2017 årsmodell.

Carplay, Android Auto eller Mirrorlink

Alternativen för liknande implementationer är CarPlay om du har iPhone eller Mirrorlink där den sistnämda inte känns färdig eller så fungerade den bara ruskigt dåligt ihop med min Edge S7. Android Auto har inte riktigt släpps i Sverige men i vanlig ordning när det gäller Android kan man ladda ner appen via andra kanaler. Det är först nu som Android Auto känns stabil och har fått förenklande funktioner för autostart med hjälp av blåtand och viss röststyrning. Alla tekniker fungera via kabel och CarPlay lirar tydligen via Wifi (har dock ej haft möjlighet att testa) vilket du dock måste extrautrusta bilen med vid köp.

Android Auto går ut på att spegla utvalda funktioner i mobilen till din bils skärm i mittkonsolen så det är inget komplett spegling av din mobil. Apparna som visas i avskalat format är telefon, navigation och är anpassade för att vara tydliga och lätta att navigera under körning och kan i viss mån styras med rösten (även på svenska). Röststyrningen fungerade bäst i kartfunktionen där den också gör mest nytta.  Övriga funktioner nås smidigt via touchskärmen i Golfen. (nedan bilder)

Android Auto kräver alltså kabelanslutning (via USB) och att bilen har en vettig skärm, en liten display duger inte. Om just din bil har det borde framgå av manualen och du kan även kolla i denna lista! När du konstaterat att din bil har stöd för Android Auto kan du börja med att ladda ner appen här och installera den i din Android mobil. Appen kan för övrigt användas fristående direkt i mobilen också men passar såklart bättre i en större skärm. (nedan bilder från mobilappen)

När sladden kopplas in får du första gången välja Android Auto i skärmen vilket ”bilen” sedan kommer ihåg vid nästa inkoppling. Under inställningar kan du också komplettera med att aktivera blåtandsavkännings vilket gör att om du sätter dig i bilen så startas appen i bilen direkt då mobilen känner av bilens blåtand.

I bilens panel blir du sedan meddelad om att Android Auto är ansluten och du huvudmenyn visas i bilens skärm. Det hela fungerar riktigt bra och allting uppdateras smidigt och svarar snabbt. Navigeringen i apparna är säkerhetsskäl begränsad under körning och tar tyvärr inte hänsyn till att man skulle kunna ha en passagerare som knappar in en adress eller favoritlåt. Nedan bilder visar Telefon, Adressbok och Spotify, även min Podcast app fanns att välja men tyvärr fanns inte min streamingapp från Digitally Imported med. WhatsApp-notifieringar poppade också upp men det finns inget att styra med mer än att man kan toucha meddelandet för att få det uppläst. Efter uppläsningen kan man via röststyrningen (enbart) välja att svara.

Röststyrningen

aktiverar du enkelt med mikrofonikonen i skärmen eller direkt från ratten om motsvarande knapp finns (som Golfen har). Android Auto och bilens system samarbetar snyggt och det är enkelt att navigera mellan de olika systemen om det skulle behövas. Det är onekligen enklare och snabbare att navigera i bilen stora skärm än att fippla med mobilen. Steg för steg instruktionerna vid användning av t.ex. Google Kartor läses tydligt upp i bilens högtalare och musiken dämpas inför varje uppläsning. Med Google Nu aktiverat (PC för alla test finns här) får du också nyttiga påminnelser i samband med körningen.

Sitter du i bilen mycket och vill ha det snyggt kan jag varmt rekommendera en 3D-printad docka som passar just Golfen för strax under tusenlappen! Universaldockan hålls på plats med dubbelhäftande tejp och passar de flesta Android- och Applemobiler. Printas av Shapeways och finns att köpa på bl.a D-Docks.

Överlag gör denna integration det enklare att använda appar i bilen. Det skall bli spännande att följa utvecklingen av Android Auto de närmsta året. Tyvärr är självaste Android Auto-appen inte släppt till oss nordbor men har släppts i många andra länder  så det är bara att sätta igång!

Svara