Webroot Secure Anywhere skyddar datorn, mobilen och surfplattan

Av 5 januari, 2017Övervakning, Säkerhet

Hotbilden har ändrat form allt eftersom datorer och skyddsprogram blivit snabbare och mer avancerade. De senaste 5 åren har operativsystem till datorer och mobiler fått utstå attacker där man lyckats komma åt och/eller förstört data. Den senaste i skaran som fått mycket uppmärksamhet är Cryptolocker som får anses vara ett resultat av både gammal och ny teknik med en obehaglig direktverkande effekt. Trots avancerade lösenord, lokalt krypterade hårddiskar, externa e-postfilter samt lokala och centrala antivirus lyckades Cryptolocker med att utföra sitt illdåd d.v.s. att kryptera delar av användarens data med avancerad kryptering för att sedan kräva betalning i Bitcoin för en upplösningskod/nyckel.

Här skall nämnas att just Cryptolocker (enligt min kännedom) alltid aktiveras av användaren genom att klicka på en länk i t.ex ett epostmeddelande vilket gör att större delen av alla aktiva skydd förbigås. Detta gör att tillverkarna för Antivirus får tänka i nya banor. En av dem är Webroots Secure Anywhere (WSA) som kommit en bra bit på vägen genom att utnyttja internet och molnet som bas samtidigt som klienten får ett aktivt ansvar i nästintill realtid.

WSA ståtar med Realtidsskydd för filer, Surffilter och Brandvägg. Installation på datorn tar 20 sekunder och till mobilen skickar du installationsinstruktioner via mejl eller sms. Standardinställningarna i medföljande policyer fungerar bra från start men kan kompletteras med egna önskemål för lokal hantering samt automatisk datoroptimering.

Vad får du med i paketet

Det finns 2 olika licenstyper att välja på, den mest flexibla företagsversionen (användarlicensen) skyddar mobila enheter och datorer men kommer endast i 5-pack som ger upp till 20 installationslicenser vilket mer än väl täcker familjen och det lilla företaget.

Molnbaserad administration och enhetskontrol

Förutom alla licenser får du också en administrativ portal med en översikt över alla enheter som är skyddade eller behöver uppmärksamhet. Standardinställningarna för installationerna är goda från start men kan enkelt kompletteras med egna policyn för hur programmet skall reagera, meddela och optimera. Du behöver såklart inte anpassningar här om du inte vill men det är bra att det går att anpassa. Via portalen kan du också leta efter dina mobila enheter och radera eller låsa dem om de kommit bort.

 

Tjänsten meddelar dig när en av dina enheter har tvivelaktig aktivitet, det kan vara att någon i familjen installerat ett program som egentligen är ett virus eller en bakdörr. Detta gör att du i ett tidigt skede kan agera, inte först när skadan är uppenbar och dator eller nätverk blir oanvändbara. En detalj jag gillar är att alla misstänkta filer läggs i den lokala karantänen där dessa förvaras för att snabbt kunna jämföras med andra inkomna misstänkta filer. Detta gör att programmet inte behöver invänta uppdaterade signaturer och kan därmed reagera snabbare på t.ex. muterade virus.

Surffiltret

som också ingår läggs som ett tilläggsprogram i din favoritläsare och är igång hela tiden. För varje sida du går till görs en kontroll mot en central databas och du meddelas med röd, grön eller gul ikon om sidans säkerhetklassificering. Om någon sida är felaktig kan du själv lägga till dem via din portal.

 

Snabbt och enkelt

WSA kräver mycket små resurser av din dator eller mobil, skanningarna känns knappt och uppdateringarna kräver ingen handpåläggning eller ställer konstiga frågor. När du får ett virus sköter programmet allting själv enligt den angivna standardpolicyn. Brandvägg och surffilter gör likadant. Om något fastnar felaktigt behöver du bara centralt tillåta filen, programmet eller sidan så skickas inställningen till alla installationer automatiskt.

Med tanke på antalet licenser, central administration och MDM möjligheterna ger Webroot Secure Anywhere Suiten mycket licenser och kontroll för pengarna. Beställ ett demo direkt och prova i 30 dagar! Jag är helt säker på att du kommer bli förvånad över hur bra det är.

 

Svara