Charms Bar – inte så charmig

Av 10 mars, 2014Windows

Vad tänker du på då du hör någon prata nya Windows 8. Är det startknappen, kanske startmenyn (f.d. Metro). Jag har aldrig förstått uppståndelsen kring avsaknaden av startknappen och den helt omgjorda programmenyn. Startknappen är tillbaka igen om än lite omgjord …däremot känns det som  att Microsoft inte har tänkt klart det där med 2 gränssnitt för 2 helt olika hårdvaror/målgrupper. Den sak som irriterat mig mest är snabbknappsmenyn aka Charms Bar.

Det är när du kommer i närheten av högersidans nedre eller övre hörn du får se snabbknapparna (Charms Bar) som ger tillgång till nya kontrollpanelen, inställningar, sök m.m. Allting vore grymt om inte nedstängningsknappen för alla skrivbordsprogram finns i det övre högra hörnet också…och det fanns där låååååångt innan Windows 8 såg dagens ljus så jag förstår inte hur det kunde missa en sådan sak. Så i samma veva som du försöker stänga av ett program kommer alltid snabbknapparna upp. Irriterande…eller hur?

Flitiga användare har såklart rapporterat denna miss och fr.o.m. version 8.1 kan du med ett par klick avaktivera den övre delen av högersida för att bli av med beteendet. Nedre hörnet samt Windows+C tar fram snabbknapparna som vanligt.

Gör så här
1. högerklicka på aktivitetsfältet och välj egenskaper
2. välj fliken navigering
3. avaktivera första alternativet
4. klicka på ok för att spara

charms-bar-regOm du bara har Windows 8
Om du inte uppgraderat till senaste version kan du skapa en egen registernyckel som gör samma sak. Ladda ner filer och packa upp den. Dubbelklicka på filen och svara ja på de ändringar som skall genomföras. Ändringen är direkt…ingen omstart behövs.

 

 

Svara