Office 365 – inte bara Office

Molntjänster är inget nytt i sig, vi har sedan länge använt molntjänster  för lagring av filer, kommunikation och e-post . De senaste årens utveckling av internethastigheter, smartphones, virtualisering och lagring har gjort att man kunnat skapa hyrtjänster till priser som inte var möjliga för bara några år sedan. De senaste 2 åren har jag spenderat större delen av min jobb- och fritid på att jobba med och utbilda i  ämnet så här kommer en komprimerad genomgång av molntjänsten Microsoft Office 365 som många tror är senaste versionen av Office.

Exempel: Ett normalstort företag med omkring 10 anställda. Företaget har idag 3 egna servrar för e-post, lagring av filer och hemsida. Alla anställda använder en äldre version av  Office och har Windows 7 som standard  sedan 2 år tillbaka. Det finns inga aktiva licens- eller uppgraderingsavtal.

Servrarna för e-post och hemsida har ställts i en datahall för snabb åtkomst av information, några rutiner för säkerhetskopiering finns inte  och servrarna får inte speciellt mycket kärlek då det inte finns någon it-kunnig person bland personalen…bara det absolut nödvändigaste åtgärderna görs av en konsult…oftast akut. Servern för lagring av filer finns på kontoret, säkerhetskopiering görs manuellt av ”Kalle” när han tänker på det och kontorsfilerna kan endast nås om man är på kontoret. E-post servern stödjer endast Imap/pop och skräppostfiltret släpper igenom en ansenlig mängd skräppost.

Kostnad per år för denna uppsättning: ca 60 000:- (beräknat på att alla servrar kör Linuxdistribution)

 

logo_onedriveEn Office365 lösning ger 50GBe-post  och 25GB personlig lagring, ett gemensamt dokumentbibliotek  och ger möjlighet att tillämpa e-möten. Uppgradering, underhåll och säkerhetskopiering sker automatisk….senaste version av Office är inkluderad. Du når din e-post och dina filer närsomhelst oavsett om du använder dator, surfplatta eller mobil.

Kostnad per år för denna uppsättning:  14 360:- (baserad på Exchange, Sharepoint och Lync och Office 2013) inkluderar plats på webhotell för alla hem- och kundsidor.

Det finns många alternativ att välja bland för företag, skolor, icke vinstdrivande företag och privatperson vad just du behöver avgörs av din behov! Prova själv, första månaden är kostnadsfri! 

Svara