Bygg din egna dator på 1 timma

Av 3 december, 2012Tester, Windows

Barebone kallas datorer som nästan är helt färdigbyggda…det enda som saknas är minne, lagring och processor. Mitt senaste Barebone bygge var en Shuttle SH67H7  med stöd för senaste generationens i-processor och allt annat aktuellt godis man kan önska sig.

Lådan är liten men Shuttle är kända för att få plats med ”mycket” på insidan. Lådan kommer färdigmonterad med moderkort och nätdel på plats…resten är upp till dig själv. Du kan välja ett budgetbygge genom att välja en i3 processor och 4GB ramminne samt DVD och 500GB hårddisk….väljer du bort DVD´n klarar du dig undan med under 4000:-! Datorn kommer att duga som en kontorsdator, lättare spelmaskin samt media server för hemmet.

För bara liiiite extra kan du få till ett mindre ”prestandamonster” om du köper de rätta komponenterna. För att gå från budget till det övre segmentet kan du välja i5 processor, 8GB ramminne samt SSD för operativsystemet och en vanlig hårddisk för dina nedladdningar och övriga filer. Om du vill kan du också byta ut DVD´n till en Blueray spelare om du har behovet för filmernas eller säkerhetskopieringens skull.

När du väl bestämt dig är det bara att shoppa loss och börja montera…allt du behöver finns med i lådan….t.o.m. kylpasta för processorn.

  1. Packa upp och lägg ut delarna som finns i lådan samt övriga delar
  2. Skruva av ”heatpipelocket” så du kan sätta processorn på plats
  3. Sätt en klick kylpasta på mitten av processorn och sätt på kylaren
  4. Sätt fast minnena
  5. Skruva av hårddisk och DVD-vaggan och skruva fast enheterna
  6. Om du valt SSD och saknar fäste kan du ta dubbelhäftande tejp för att hålla den på plats
  7. Sätt tillbaka vaggan med allting fastskruvad
  8. Sätt i alla kablar och skruva fast vaggan
  9. Sätt på höljet
  10. Klart

Använd medföljande buntband och kabelfästen för att snygga till dragningar av kablage och bibehålla luftflödet i lådan då locket sitter på. Sen är det bara att installera Windows 8 i den och köra igång…licensen är billigare om du köper den i samband med ditt komponentköp…självklart fungerar också Windows7 ifall du har en sådan licens redan. Windows XP hade jag dock inte valt ;-) Vad gick då det där lilla extra på…jo datorn kostade fortfarande under 6000:- och går som tåget. 

Svara