Vad gör en mobil smart egentligen?

Av 28 maj, 2013Internet

IBM var först ut med en mobil- och PDA kombo…året var 1994 och ordet smartphone fanns inte än. Bara 2 år senare släppte Nokia sin ”Clamshell” PDA  som döptes till Nokia 9000 och var en riktig storsäljare på den tiden. Det dröjde sedan till millennieskiftet innan smartmobilen var ett faktum och utvecklingen tog fart. Blackberry, Psion, Symbian, iOS, Android och WindowsPhone såg dagens ljus och fram till 2011 var Nokia störst i världen på antal sålda enheter…den titeln gick till Googles Android  (källa: Wikipedia)

Resten av historien vet de flesta och varje gång jag funderar på smarta mobiler så funderar jag på definitionen och undrar vad är det som mobilen smart och hur kan jag utnyttja det till min förmån! Ända sedan smartmobilens entré på marknaden har jag ägt mellan 3-6 mobiler per år…inte samtidigt men ändå :-) Jag har testat iPhone, de flesta Androidversioner (min första var en HTC Magic) och WindowsPhone…aldrig en Blackberry. Det största intrycket gjorde onekligen  Apple 2007 då iPhone släpptes….en mobil som satte ribban och förändrade världens syn på smarta mobiler.

Efter det har det dock hänt en hel del. Alla har dock satsat på större skärmar, snabbare processor, mer minne, snabbare nätverk samt högre spel- och media prestanda. Mobilerna är också snarlika i sin prissättning.

smartphone-2013I all denna utveckling kan man dock bli förvånad över att t.ex. iPhone fortfarande har en  katastrofalt dålig kalender om man använder Outlook som måttstock och att 4G inte fungerar WorldWide. Att WindowsPhone efter 2 år fortfarande har ett svagt intresse och att WP8 levereras med samma katastrofala kalender och utan möjlighet att ansluta till företagets interna resurser med t.ex. VPN eller Direct Access.

Min personliga åsikt är att Androids många olika tillverkare har gjort att Android har utvecklats mest sedan starten och har efter ett antal skakiga år nu blivit en premiumplattform för företag och privatperson. Den riktiga smartheten ligger såklart i alla appar som som gör om mobilen till just vad du anser är smart och praktiskt. Appar som Waze, Fing, WhatsApp, Skype, Navigon och Lync gör oss effektivare, ger oss mer tid och möjlighet att micropausa om man så vill.

Har du en smart mobil? Dela med dig av din smartaste app eller läs mer om iPhone, Android eller WindowsPhone

Svara