Tagga ditt hem med NFC

Av 21 juli, 2013Android, Tester

För ett par dagar sedan tog jag tag i det här med NFC – Near Field Communication. Det hela går ut på att trådlöst (korta avstånd på 1-5cm) utföra moment med hjälp av programmerade s.k. taggar  i olika format för omkring 10:-/st. De taggar jag testat med kan sättas på nyckelknippan och klisteretiketter som båda rymmer samma mängd datamängd…d.v.s. 144byte/tecken.

Mobilen jag använder är en Galaxy S4 (med Android) som har en ny typ av NFC chipset som ur global synvinkel är mer kompatibelt men tyvärr inte tar de större Mifare taggarna som rymmer hela 1000 byte. Nya taggar är på gång som går under namnet TecTiles2, de har redan släpps i USA men tyvärr inte hittat hit till EU/Sverige än.

[youtube]EFdeUUtZt64[/youtube]

Med programmet NFC Tasker kan du på några minuter automatisera saker i ditt hem som involverar mobilen…med lite extra energi kan du även ta kontroll över hela ditt hem fast då behöver du ha en central styrenhet…ta en titt på hur det kan se ut här. Med VERA appen i mobilen kan du sedan styra allt som är anslutet till ZWave-systemet varsomhelst ifrån. Tekniken som används kallas ZWave….vilket är en standard inom hemautomation.

För egen del har jag skapat taggar för uppspelning av musik från mobilen till högtalarna, nattprofil bredvid sängen och för att aktivera navigation och blåtand i bilen. Det hela går på ett par minuter…Kjell & Company har taggarna så vad väntar du på. Kom ihåg att om du har en Galaxy S3 eller annan  mobil med NFC kan du troligen använda Mifare taggarna och ha riktigt kul…kolla med butikspersonalen eller online! Enklaste sättet att komma igång med hemautomation är ZWAVE pluggar och  Micasa Verde styrenhet som ger all funktionalitet utan att du behöver vara teknisk kunnig :-)

Andra roliga automatiseringstekniker är IFTTT – If this than that.
Här finns en lista på nuvarande och kommande mobiler med NFC
Om du har en Windows Phone med NFC som t.ex. Nokia Lumia 920 kan du hitta NFC appen här! 

Svara