Ta tillbaka din bandbredd

Av 4 augusti, 2015 Snabbtips, Windows

Windows 10 kommer med en ny smart funktion som egentligen har till syfte att spara bandbredd men kan ha motsatt effekt om många uppdateringar görs på många samtidiga datorer. Tänk tanken att du har 10 datorer i nätverket som alla behöver samma uppdatering som går på 500MB. I en miljö utan t.ex WSUS kommer alla 10 datorer gå ut på internet och ladda ner uppdateringen.

 

 

 

 

 

Med den nya smarta funktionen räcker det om 1 dator i nätverket ha laddat ner uppdatering från Internet. Efter avslutad nedladdning notifieras övriga datorer i det lokala nätverket att uppdatering finns  tillgängligt lokalt och klienterna tar de lokala klienterna till hjälp och sparar bandbredd utåt.

 

Du hittar inställningen i nya åtgärdscenter på Alla inställningar/Windows Update/Avancerade alternativ/Välj hur uppdateringar levereras! Standardinställningen är att lokal delning av uppdateringar är aktiverad. På hemmafronten där du troligen har max  5 datorer spelar nog denna inställning ingen roll, i stora nätverk däremot kan denna funktion orsaka en hel del okontrollerad trafik som belastar switcharna om inte prestandan är tillräckligt uträknad.

 

Svara