Smartare brandvägg med linux

Idag hittar man linux i det mesta, mest känd är dock linux för sina server- och klientdistributioner. Ett annat stort användningsområde är routrar och brandväggar.

Brandväggens uppgift är att se till att dina datorer får vara ifred från attacker som kommer från internetsidan. Det är inte ovanligt att en internetansluten dator blir ”portskannad” (attackerad) hundra- eller tusentals gånger per dag. Många av dessa skanningar är dock harmlösa men inte alla.

Om du exempelvis köper en brandvägg från Linksys eller Netgear kommer den med en egenutvecklad mjukvara som ibland kan kännas  outvecklad, krånglig och funktionslös. Många funktioner är låsta/gömda men finns såklart på större/dyrare modeller fastän egentligen din enhet hade klarat rubbet med bravur.

Gränssnittet från fabrik, krånglig och oftast enbart på engelska

Lösningen är att installera DD-WRT, en linuxbaserad variant som öppnar upp din brandväggs potential och samtidigt är översatt till svenska….kostnad=0:- skr

Din router kan nu användas som VPN server, brygga eller accespunkt. Installationen är lika enkel som att uppgradera mjukvaran…via webgränssnittet. Enda kruxet är att din modell måste finnas med i listan av kompatibla enheter.

Routern uppgraderat med DD-WRT mjukvara

Hetast just nu är Linksys WRT160NL som kostar runt 700:- som i orginalutförande är en medioker trådlös router men som får helt andra prestanda och funktioner med DD-WRT mjukvaran.

Produktlänk: http://www.dd-wrt.com

Kommentera detta inlägg