Säkerhetskopiera till molnet

Just nu slåss Amazon, Google och Microsoft om dina data och prissänkningarna haglar tätt samtidigt som allt fler enheter och  operativsystem får stöd för säkerhetskopiering till molnet. I bland annat Microsoft Server Essentials ingår konfigurationen av säkerhetskopiering till Azure i uppstartsguiden. Även NAS enheter som t.ex. QNAP har färdiga agenter som skickar dina data till jättarnas datacenter.

Det är enkelt att komma igång och lagringen blir billigare för varje månad. Fördelarna är många, du har en automatisk säkerhetskopiering, lagringen tar aldrig slut och kommer troligen aldrig gå sönder heller. Skulle det ändå hända finns det säkerhetsprotokoll som få företag har och privatpersoner aldrig tänker på.

azure-dashboardOch smidigt är det, det jobbigaste är att hitta en agent för din klient, din server eller din Nas….chansen att den finns är överhängande ;-) Du hittar dem direkt i portalen för Azure, i din Nas eller med hjälp av Google.

Säkerhetskopieringen är blixtsnabb men totaltiden är en faktor som påverkas av internetanslutningen. Min 100/100 Fiber gjorde att mina 350GB skickades till molnet på mindre än 1 dygn (första synkningen) vilket får anses vara fullt godkänd. Beroende på vilken lagringslösning du valt kan du komma åt dina filer via webbgränssnittet om du behöver men är inte sökbara som i en vanlig backup. Återställningen sköts via samma agent som ordnar säkerhetskopieringen som också avgör funktioner och begränsningar.

 

Säkerhetskopiering är ett smidigt och säkert sätt att säkra företags- och personlig information. I vanlig ordning är det billigare för privatpersoner att lagra i de olika tjänster. Återställning av filer behöver dock bli bättre då det idag är allt eller inget som gäller vilket är helt ohållbart med flera terrabyte lagring. Som en ren lösning vid totalkatastrof fungerar det dock utmärkt. Nya priser gäller fr.o.m den 1/4 2015…kolla in dem innan du köper en ny hårddisk!

azure-prices
 

Svara