Rufus är bättre än Microsoft

Av 29 augusti, 2014Programtips, Tester

Förr eller senare kommer den där dagen då din dator är seg som sirap och du inser att dina installationer genom åren slöat ner din dator så att du inte kan undvika att installera om den. Visst finns möjligheten att ”fräscha upp” installationen genom att ”syspreppa” eller ”refresha” men inget slår en riktig ominstallation. När du ändå är igång kan du passa på att byta ut den mekaniska trotjänaren (aka hårddisken) mot en modern och supersnabb SSD som gör vilken dator som helst till ett fartmonster. Förslagsvis Samsungs Evo 840-serie som matar 10ggr mer data än din nuvarande gamla hårddisk…en 250 giggare går loss på strax över 1000-lappen idag.

 

När du skall installera om letar du säkert efter din installations DVD som du inte har en aning om var den är…när du väl hittat den är det dags att hitta den löstagbara CD/DVD spelaren och sedan köra en klassisk installation. Inget fel i det men det tar onödigt lång tid. Microsoft har ett verktyg som överför din DVD till en USB sticka som inte uppdaterats sedan 2009 och därför saknar stöd  för moderna UEFI Bios, Secure Boot och mycket annat godis som återfinns i din dator som inhandlats efter 2009 :-)

 

Så med andra ord skall du använda Rufus som stödjer en hel drös med installationsscenarier och såklart Microsoft Windows 8.x. Allt du behöver för att sätta igång är en USB sticka på 4GB eller mer (4GB räcker för Windows7,8 och 8.1)  och sedan starta upp programmet och välja vilken skiva eller ISO fil du vill använda…några minuter senare är du klar att installera om din dator på nolltid. Med USB 3.0 i datorn installera du om hela din dator på 5-7 minuter! Rufus är helt gratis och kan laddas ner här

Svara