QI – en trådlös laddstandard

Av 1 juni, 2015Mobilt, Snabbtips

Du har säkert läst om trådlös laddning, chansen är att du har det redan fastän du inte tänkt på det…t.ex. har din elektriska tandborste trådlös laddning. Trådlös induktionsladdning har funnits sedan 90-talet…QI tekniken är en utvecklad version av  den laddningstyp som anpassats för dagens teknik med nytt flashigt namn precis som termen ”molnet”. Utav 3 standarder så är det egentligen endast 1 som tagit mark i den mobila världen…den s.k. QI (som uttalas ”chee”) Standarden som stöds av många stora organisationer och företag….så chansen är att du har just den standarden i din enhet om den påstås stödja trådlös laddning. I annat fall finns A4WP och Powermat att välja på. Ikea är en av de större företagen som storskaligt går i bräschen med att sälja hela möbelserier med inbyggd trådlös laddning.

Trådlöst är definitivt en trend som pekar uppåt, det finns idag kabeldrivna ladd stationer på stan. I Sverige är trenden ganska så ny och marknaden fortfarande liten…tittar man åt Asienhållet är marknaden överöst med trådlöst. Urvalet är större och priserna är lägre trots frakten. En nabb sökning på ordet QI Wireless Charger på Ebay ger många resultat. Trådlöst innebär att du slipper kablar vilket också i längden borde innebära minskad tillverkning och därmed förbrukning av laddkablar.

Redan idag finns färdiga möbler med inbyggd trådlös laddning….samma teknik kommer snart att finnas i våra kläder (om än lite klumpiga) och fordon eller våra resetillbehör.

Laddaren i ovan bild köptes in för 130:- inkl frakt och passar till både mobilen och tandborsten! 

Svara