Moderna webbplatser listas inte i SharePoint Online

Av 25 augusti, 2017 Office 365, SharePoint

Beroende på i vilket skede din Office 365 är kan du redan idag skapa nya webbplatser baserade på den nya layouten som i nedan exempel. Det finns dock en liten hake. Implementationen är inte klar vilket ger två ganska stora problem.

Problem 1: Alla kan skapa Moderna sidor

Alla användare kan skapa en egen webbplats utan några speciella behörigheter för det. Så om du vill stänga av denna möjlighet helt kan du följa denna instruktion!

Problem 2: Det går inte att se de skapade sidorna på webben

Du läste rätt, enda sättet att se webbplatserna är i Powershell. Funktionen som kan lista webbplatser som är skapade på nya mallen blir klar/implementerad senare i höst men fram tills dess får du hålla andan och hoppas på det bästa eller ocks stänga av möjligheten att skapa webbplatserna. Fram tills dess finns det alltså inget sätt att se dessa.

För att visa webbplatser som är skapade på nya mallen kan du ansluta till din tenant via powershell och skriva nedan rad:
get-sposite -Limit All | where { $_.Template -eq "GROUP#0"} | ft -Property Url,Template

Alternativ: Stäng av möjligheten att skapa nya webbplatser/sidor

I mindre organisationer kanske man kan ha denna funktion aktiverad men i något större kan det bli rena vilda västern och ge en flashback till då grupper kunde skapas hel vilt utan adminstrativ insyn. Vill du stänga av funktionen kan du göra det direkt från Admin Center / SharePoint / Inställningar.

Om ovan inställningar är för inskränkande är det bara att manuellt gå in på de siter som inte skall vara på plats och radera dessa. Behöver du radera i storskala kan du enkelt använda ovan skript för att lista upp alla webbplatser och sedan anpassa skriptexemplet nedan för att radera de oönskade.

Kom ihåg att du måste anslute via PnPOnline med…

Connect-PnPOnline https://[tenant].sharepoint.com -credential $credential

och sedan radera den med…

Remove-PnPTenantSite https://[tenant].sharepoint.com/sites/yourmodernsitename

Det har sitt pris att vara först men det är värt det…eller hur ;)

Svara