Konsultdatorn i molnet

Bärbart och mobilt har fått ett rejält fotfäste…prestanda och batteritid har blivit tillräckligt bra för att utföra de flesta arbeten men med jämna mellanrum behöver vi gå tillbaka till ett traditionellt skrivbord. Behoven skiftar med uppdragen där några av dem är tillräckligt återkommande för att behöva dedikera en maskin för en unik konfiguration. Oftast plockar man då fram en “gammal” burk som inte tål att visas upp ute hos kund men duger för uppdraget. Idag finns dock möjligheten att lägga denna typ av dator i molnet till en låg kostnad, alltid tillgänglig och redo att användas. När den inte behövs är det bara att pausa den för att hålla kostnaden nere.

 

Jag valde Azure som lösning inför ett “Proof of Concept” som gick ut på att ersätta traditionella bärbar datorer med en anpassad och relativt statisk konfiguration med virtuella maskiner istället för att köpa nytt. Det kräver inga stora investeringar och en virtuell dator åldras inte hårdvaromässigt på samma sätt som sin IRL motsvarighet. Den behöver inte heller försäkras mot stöld och kan inte glömmas hos kund. Kostnad per maskin beräknas till omkring 200-500/månad beroende på prestandaval och användande.

 

I vanlig ordning finns färdiga mallar i Azure för klientsystemet, du kan använda egna ISO- och VHD filer för anpassade installationer. Ansluta datorn till Azure AD gör du genom Inställningar/System/Om…se ovan bild!

azure-client-templates

 

Slutresultatet är en installerad klientmiljö med anpassningsbar prestanda som är synkroniserad och ansluten till företagets Office365 som konsulterna kan nå från valfri dator ansluta via fjärrskrivbordet. Klientåtkomst styrs centralt med konton i Office365.

azure-ad-connected

Anslutningen bekräftas och klienten är nu klar för användning. Åtkomst till kontot och tillhörande tjänster kan nu styras centralt från Azures administrativa panel eller Office 365 Admin Center. Det enda konsulten behöver är adressen till den aktuella maskinen i molnet, inloggningsuppgifter och så internet såklart ;-)

 

 

 

 

 

 

 

Svara