Videoövervakning till rimligt pris

Oavsett vad du har att övervaka så gäller det att tänka efter före så man inte sitter med en lösning som begränsar din användning.  Kom ihåg att det finns regler och lagar på hur du får sätta upp kameror, på öppna platser måste du ha tillstånd och det krävs skyltar som påpekar att området är övervakad. Även hemma får du tänka på hur du sätter upp kameran så du inte filmar förbipasserande genom fönstret.

Förutom kamera behövs det också en lagringsyta i form av en server  som tar emot inspelningen….det är dock inget krav för övervakningsfunktionens men det är enklare att centralisera övervakningsdata. En server kan vara en vanlig Windows-maskin eller också en Nas med övervakningsfunktioner som t.ex. Qnap´s 4 och 5-serie. Kolla noga vilka kameramärken och modeller som passar din centraliseringslöning så du inte går miste om viktiga funtioner.

Kostnaden för en hyfsad kamera börjar på runt 2000:-, då får du motordriven lins, stöd för tråd- och trådlöst nätverk och enkelriktad ljudupptaging, självklart sker all kommuktiona via ip-nät. Kameran jag valde hade direkt stöd för IPv6…vilket kanske inte är så noga om man endast övervakar interna resurser men kan vara bra att ha vid WAN-lösningar då IPv6 är på väg.Har du flera rum, lokaler eller kontor att övervaka kan det vara på sin plats att centralisera till en NAS med stöd för IP-kameror som t.ex. Qnap  TS-509 som är en multifunktions NAS som bl.a. har stöd för 4st kameror och kan agera som web och ftp-server.

Panasonic-kameran i detta test har motordriven lins, mikrofon och s.k. NightVision-läge och det finns sensorer för rörelse och värme.  Råkar du ha en en iphone kan du ladda ner iCam för 38:-skr som kan visa upp till 4 kameror. (nedan bild)

Produktlänkar:
Panasonic kamera – http://bit.ly/adKsMh
Qnap NAS – http://bit.ly/5hZLyY

Delta i diskussionen 2 kommentarer

Kommentera detta inlägg