Installera om datorn med EFI stöd

Av 4 maj, 2013Windows

Att installera om datorn innebär en hel del arbete, tusentals små inställningar som gjorts försvinner och behöver göras om…licensnycklar skall matas in på nytt och favoriterna läggas upp på nytt. Nåja…du har såklart säkerhetskopierat rubbet ;-)

Med Windows 8 och EFI Bios har proceduren ändrats rejält och troligen har din nya dator båda. Innan du slänger dig över en nyinstallation behöver du ta reda på hur just din dator är installerad och det för att du skall veta hur du skall starta din installation…detta gäller speciellt datorer som installeras från fabrik där EFI och secure boot alltid är aktiverat om det finns stöd för det.

efi-setup

Du kan enkelt kontrollera om din dator har stöd för och/eller är installerad med EFI boot genom att kontrollera antalet partitioner. Den klassiska installationen har nämligen en partiton mindre och saknar såklart EFI-partitionen. (ovan bild) . Istället för att starta datorn från en skiva (och riskera att radera EFI partitionen) och utgå därifrån kan du i Windows8 välja installationsalternativen medans din dator är kvar i Windows. Du kan fortfarande välja att starta från skiva men då är det viktigt att välja EFI starthanteraren… vilket du såklart behöver göra om du installerat en ny hårddisk i datorn.

Ifall du undrar varför man valt att krångla till det, så är svaret  egentligen att man försöker förenkla länken mellan hård- och mjukvara genom att skapa en plattformsstandard och frångå  ”hårdkodade” bios. En följd är att gränssnitt kan göras mer snyggare då EFI ligger på hårddisken och inte lider av samma platsbegränsning som ett bios chip.

Installationsalternativen hittar du i ”Metromenyn”, enklast är att söka efter ”Ta bort allt och installera om Windows” under inställningar! Om du vill veta mer om EFI har jag länkat till en bra sammanfattning och förklaring förutom infon på Wikipedia såklart!

Svara