Ett fotogalleri till familjen

Av 31 december, 2011Internet, Media, Tester

Jag har tidigare skrivit om Picasa som är en molntjänst för att hantera bilder för eget bruk eller att dela med sig av….denna gång handlar det om ett fotogalleri som man själv hanterar och styr över utan att blanda in externa tjänster, vilket kan vara på sin plats ibland.

Det finnsa gott om alternativ till fotogallerier att välja bland, Gallery2 är en av de största bland ”open source” projekten…även Coppermine har gjort sig ett namn…gemensamt för dem är dock att de är relativt tungrodda och onödigt stora för familje- och semesterbilderna.

Om du letar efter ett riktigt bra alternativ och kanske råkar ha en Qnap NAS kommer du att bli riktigt nöjd när du uppgraderat din NAS till version 3.6 som f.n. är i BETA stadiet. Bland nyheterna  finns Open VPN med PPTP-stöd, en totalt nydesignad mediaportal för film, bild och musik, den webbaserade filhanteraren har fått delningsfunktion (nedan bild)

Med hjälp av delningsfunktionen blir det superenkelt att skicka en länkt till en uppsättning bilder som är för stora att skicka per e-post. Albumfunktionen är välutformad, ren och har stöd för de vanligaste taggarna samt geografiska läget.

Nu undrar du säkert vad hela kalaset kostar och hur mycket jobb blir det? Det är inte alltför farligt. En Qnap Nas kostar ca 1300:- , tillkommer gör hårddiskar där priset såklart avgörs  av storleken…2TB går lös på 1000-lappen…vill du ha en extra säker lagring behöver du 2 hårddiskar som sitter i samma enhet och kopierar  automatisk data till den andra disken.

Tidsmässigt är det grovt räknat 1 timmas jobb att packa upp och sätta ihop en NAS.

Förutom att Nas´n lagrar alla dina filer får du också ett fullständigt mediabibliotek som blir tillgänglig för nätverkanslutna apparater som t.ex. Xboxen och TV´n.

 

 

Kommentera detta inlägg