Microsoft Azure som webbhotel

Söker man på ordet webbhotel får man upp en uppsjö av leverantörer som påstår att de är bäst, har grymmaste kundservice, billigast, allt ingår m.m. Priserna på dessa pendlar på mellan 10-100:-/mån. I detta ingår lagring med ett maxtak, maxtak för trafik, databaser, ftp, e-post och i många fall även snabbinstallationer för de vanligaste applikationerna som t.ex. WordPress och Drupal.

Azure är inget undantag och förvånansvärt enkelt att komma igång med. Azure är en portfolio av funktioner och en del av Microsoft satsning på molntjänster som täcker allas behov. Priserna sjunker stadigt och sedan början av året har avgifterna för lagring av data sänkts med 65% och datorkraft med  35%. Den trenden kommer att hålla i sig speciellt nu när Amazon ger sig in i leken på allvar i Sverige. Tillbaka dock till Azure som webhotell där jag nosat på hur krångligt det är och vad man får. Det hela blev överraskande enkelt även om det känns som overkill att använda plattformen för en blogg :-) Produktportföljen var gedigen och är väldigt uppdaterad med bl.a. i bloggsammanhang uppmärksammade Ghost plattformen.

azure-web-statsJag valde att börja på en utvärderingsperiod för att känna mig för hur datatrafiken och annat påverkar den slutgiltiga kostnaden, det finns också ett kostnadsfritt alternativ som motsvarar ett webhotell med bra standard. Jämfört med Binero och Citynetwork är svarstiderna mycket bättre på Azurealternativet. Det kostnadsfria alternativ saknar stöd för egen domän…vilket man kan aktivera genom att aktivera alternativet ….exakt kostnad är dock beroende av hur du utnyttjar tjänsten och vilka funktioenr du väljer att aktivera. Tyvärr är just faktureringsbiten något Microsoft inte riktigt lyckats med att göra överskådligt/enkelt vilket gör det svårt att ha en överblick om man har många tjänster samtidigt vilket såklart också är en vana.

 När du läser detta ligger bloggen på just Azure, slår allt väl ut kan det vara en riktigt vasst och flexibelt alternativ utan att det därför behöver kosta mer. Jag återkommer med ett inlägg efter en längre utvärdering av tjänsten, dess funktioner och kostnader.azure-web-ms 

Delta i diskussionen En kommentar

Svara