Autuumn antispam – gratis blir dyrt

Av 24 mars, 2009Internet, Tester

Förr eller senare tröttnar man på att sortera undan skräppost,  har man varit aktiv i ett eller två decennier föreligger risken att det dimpar ner ett å annat. Att kämpa mot skräppost är en evig kamp som pågår mellan de som hittar nya vägar att lura filtrarna och företagens Postmaster (bl.a. undertecknad).

Två antispamlösningar har testats, lösning 1 (Autuumn) är helt gratis och lösning 2 (Halon) är baserad på ett abonnemang som underhålls av ett företag. Båda versioner är gjorda för att köras virtuellt i bl.a. WMWare.

Först ut i testet är Autuumn – http://www.autumntech.com som finns i en gratis version som kan utökas med betaltjänster (Sparrow) som ökar träffsäkerheten. Just tillvalen visar sig bli väldigt dyra när man har många användarkonton så det gäller att man är nöjd med Autuumns lösning som den är annars kan det kvitta. 96%+ utlovar företagets att deras lösning tar, tyvärr sägs det inget om vilken av deras lösningar som menas, det är definitivt inte gratisversionen som klarar det.

 virtual-autuumn

En hel del skräppost slank igenom Autuumn´s, det förekom grymt långa leveransfördröjningar trots att servern var klart överdimensionerad och trafiken inte speciellt hög med ca 100 meddelanden per timma i genomsnitt. Att lägga till egna blockeringar  är måttligt roligt då det enda jag kunde hitta var filtreringsmöjligheter för hela eller delar av domäner eller/och epostadresser vilket innebär mycket manuellt arbete om man vill komma nära nollgränsen.
Gränssnittet är för övrigt mycket sparsam och just därför även relativt enkelt att använda :-/.

Under de 2 dygn som jag körde filtret rensades uppskattningsvis 80-85% vilket på ett företag som får runt 30000 skräpbrev/dygn lämnar kvar  ca 4500 tveksamma meddelanden till att filtreras manuellt.

Betaltjänsten  för Autuumn som man får hoppas är både vassare och snabbare kostar 170:-/mån för de första 50 konton för att sedan dubblas i pris för kommande konton. För ett företag med 100 epostkonton betyder det en månadskostnad på runt 500:-  eller 5:-/per användare trots att man driftar och administrerar allting själv och står för hårvara och licenser, att jämföras med Softscan som är en tredjepartslösning där all drift ingår kostar ca 10:-/användare som i båda fallen blir en årlig återkommande kostnad.

Statistiken i Autuumn sköts av gamla hederliga AWStats och visar en hel del nyttigt och onyttigt men kunde varit tydligare.

Nåja, tjänsten är nog inte tänkt för det stora företaget heller men ovan bild visar helt klart att gratis inte alltid är billigast i längden och visst fungerar Autuumns lösning otroligt bra för det lilla företaget som vill tvätta sin epost. En bonus du får på köpet oavsett lösning är epostlagring ifall din ordinarie server eller internetlina går ner (förutsätter att du placerat server och spamgatewayen på 2 olika geografisk lägen).