Äg ditt online namn

Av 22 november, 2016Office 365, Snabbtips

För 13 år sedan då jag påbörjade min bloggkarriär hade jag ett domännamn som jag var mycket nöjd med och redo att nyttja det som bolagsnamn men fick namnet avböjd då Chalmers hade tagit namnet fastän jag ägde domänen.

Är ditt namn ledigt
Innan du skaffar ett namn bör du kolla så att namnet verkligen är tillgänglig. De senaste 7 åren har jag jagat och knutit till mig 8 domäner inom mitt område som används för olika tjänster, labb och marknadsföring. Precis som när du skaffar en e-postadress eller håller på att hitta det bästa namnet för ditt företag så kan namnet du vill ha redan vara tagen. Sökningen i ovan bild på ”lentzit” ger total 3000+ träffar på mitt varumärkesnamn. Träffarna är relevanta fram till sida 4 sedan börjar mindre relevanta resultat ta över vilket får anses vara godkänd.

Sök med ditt önskade namn på nätet
Om du har möjlighet bör du kolla om namnet redan används som företagsnamn, domäntillgänglighet och Office 365 om du vill använda samma namn rakt över.

Äg ditt namn
Ta också för vana att skaffa både .se och .com domäner med ditt namn så att ingen annan kan ta dessa! Detta gäller såklart också alla online tjänster och speciellt sociala medier även om du inte har planer att använda dessa.

Office 365 är inget undantag.
Varje instans består av ett unikt prefix och gemensam domänsuffix, t.ex. unikanamnet.onmicrosoft.com. I mitt fall heter då min prenumeration lentzit.onmicrosoft.com. Detta namn är hårdkodad i din prenumeration och kan ej ändras efter registrering. I klartext betyder det att du måste starta en ny prenumeration om du vill ha ett nytt namn!

Testet för att se om ditt Office 365 namn är ledigt når du enkelt via http://o365.rocks

check-not-available

Enkelt och effektivt blir du meddelad om det önskade namnet är ledig eller inte. Något du också kan göra i samband med att du tecknar prenumerationen.

Svara