Trådlöst är bra Powerlines kan vara bättre

Av 12 januari, 2012Internet, Nätverk

Trådlöst surf är onekligen smidigt och perfekt för surfplattan som använt för youtube, tidningen, slösurf och andra mindre bandbreddskrävande saker. De flesta hushåll satsar på 24Mbit anslutningar som med några få undantag klaras av alla accesspunkter med trådlös funktion. Det blir dock en helt annan ”deal” om man valt att ha 100Mbit….en klart högre hastighet som få accesspunkter klarar i verkligheten. Sen behöver man också beakta den hastighet som går ut från din dator som är långt ifrån samma höga hastighet när du väl kommer ut på nätet.

Det är här en Powerline kommer in som för 3 år sedan klarade hastigheter på upp till 20-50Mbit, idag är vi uppe i både 500 och enstaka 1000Mbit (även kallad Gigabit). Powerlines som också går under namnet Homeplugs använder sig av elnätet och är ovanligt enkla att installera. Man köper ett 2-pack eller det antal man behöver och pluggar in dem i eluttaget…färdigt! Krypteringen av trafiken kräver några extrasteg men det behövs ingen supernörd för att aktivera den. På varje enhet finns plats för en vanlig nätverkskabel…resten kan du nog klura ut själv ;-) Med hjälp av dessa fantastiska pluggar slipper du dra kabel från t.ex. hallen eller källaren till lilla kontoret eller mediacentret i vardagsrummet och elskåpet är ”rättkopplad” får du ut en riktigt bra hastighet.

bredbandskollenPluggarna är inte helt billiga och det är en rejäl djungel med många fabrikat att välja bland…på toppen och därmed snabbast är MSI, Netgear, Devolo och Dlink…efter att ha läst på en del så visar det sig att MSI och Netgear är de snabbaste pluggarna. Då jag inte kunde få tag på några MSI bestämde jag mig för Netgears XAV500 och det gjorde skillnad…jämfört med de gamla 200Mbit pluggarna dubblades hastigheten vilket ju inte är helt oväntat om man tänker på specifikationen på XAV500. Den slutgiltiga hastigheten bestäms dock helt och hållet av ditt kablage och el-central samt var du använder pluggarna. Den högsta hastigheten uppnås om man använder pluggarna på eluttag som ligger på samma säkring. Pluggar som är inkopplade över olika säkringar (olika rum) tappade mellan 50-80Mbit i mitt fall men det fanns ju gott om prestanda att börja med :-)

Innan jag bestämde mig för Powerline så testade jag också att köra med trådlöst med Dualband Wireless-N på 300Mbps vilket nuddade vid nuvarande hastighet men då skall man tänka på att ju fler anslutna enheter mot en trådlös punkt ju långsammare blir det…Powerlines är lite mer förlåtande på den punkten.

 

Delta i diskussionen En kommentar

Kommentera detta inlägg