Budget (skräp)filter för Exchange 2007

Av 27 april, 2009Säkerhet, Tester

Nedan test är på filter som installeras på den egna servern (i detta fall Exchange 2007), även kallad för tillägg och kräver ingen extra hårdvara. I normalfall är installationen gjord på ett par minuter och kostnaden för en serverlicens oberoende av antalet mailboxar och domäner är ca 1000:-/år. Båda tillägg implementerar välkända SpamAssasin som skräppostfilter och ClamAV som antivirus. Exchange IMF-Intelegant Message Filter är helt avstängd under testet. Filtret testkördes i 48 timmar mot en domän med ca 1000 meddelanden per dag.

Jam Software – http://www.jam-software.com
Installation gick på ett par minuter och krävde ingen omstart. Programmet bjuder inte på några direkta överraskningar men gör absolut jobbet. Man kan enkelt avaktivera funktioner (i testsyfte) och all kommunikation sker windows eventloggen. Informationen för analys är något fattig vilket gör det svårt att felsöka eventuella fastnade meddelanden. Filterfunktionen finns även gratis att ladda hem (SpamAware) för enskild installation i Outllook! Bra om du har Telia eller annan leverantör som i stort sett kör ofiltrerad.

jam-antispam

ORF Enterprise Editionhttp://www.vamsoft.com 
ORF upplevdes som mer färdig med ordentliga loggfunktioner, rapporter och statistik så att man snabbt kunde se källan. Filtret jobbar mycket bra som även har stöd för att blockera hela regioner vilket gör det enkelt att blockera skräp från ex. ryssland eller china. Programmet har ett testläge som gör det möjligt att testa först för att sedan aktivera filtret skarpt.

antispam-orf

Slutsaten: Om du idag har en Exchange som inte har något filter är både ORF och Jam ett alternativ för att ta bort en hel del, har du Exchange Server 2007 är det inbyggda filterfunktionerna bättre än båda med undantag för regionsfiltreringen som ORF har. Tilläggas skall att inga finjusteringar har gjorts efter installationen förutom nedtsällning av scl och ändring av reputationfiltret. Men så var det ju ruskigt billigt också ;-)

Kommentera detta inlägg