Samsung SE790C – 29 välvda tum

Av 1 november, 2015Media, Tester

Det blev dags att byta skärm…ofta en del som överlever flera datorbyten. Jag minns inte inköpsdatum men den var en traditionell 27-tums LED skärm…så den var inte så gammal. Den stora frågan var vad som skulle ersätta trotjänaren, jag var dock helt säker på att det inte skulle bli ett rent byte…alltså en 27-tummare till. Valet log mellan 1 eller 2 skärmar. Jag tillbringar ju en hel del tid framför skärmen och det kändes viktigt att ta en extra funderare i ämnet. I slutändan blev de 1 skärm.

 

 

 

Ett av kraven jag hade var att upplösningen skulle matcha eller vara högre än min bärbara (2560*1080),  ha högtalare och gärna inbyggda USB-portar. Högtalarna skall vara bra nog för radiolyssning samt Skype och för att slippa koppla om ljudkortet då man använder HDMI-kabel. Tillverkarna har ansträngt sig de senaste åren med häftiga specifikationer som superhöga upplösningar, trådlös laddning och USB hubbar. Även materialvalet har ändrats där numera också ingår stål och aluminium….det absolut senaste tillägget är dock ”Curved” vilket först förekom på TV-skärmar och nu hittat till datorskärmen. Det fick mig att läsa på olika tester och såklart ta en titt live ute på stan.

 

På en TV som man vill hänga upp på väggen kan jag se varken nytta eller effekt med designen. De flesta som skriver om ”curved” fenomenet enas över att den lätta böjningen inte påverkar bilden nämnvärt…speciellt på längre avstånd (som man har från TV bilden) och nu när jag sitter framför min nya 29-tummare på 40cm avstånd kan jag förnimma effekten av den lätta böjen och hålla med om helt att det är en designeffekt jag gillar men där stannar det också.

samsung-se790c-29-inline-1

 

Däremot bidrar upplösningen på 2560*1080 och 21:9 formatet till att få plats med mycket. Många av min uppdrag kräver yta och det är en fröjd att arbeta med projektbeskrivningar, specifikationer och projekt samtidigt utan att behöva bläddra mellan programmen.

 

Skärmen kommer färdigmonterad och fastsatt på stativet som är höj- och sänkbar men inte roterbar. Självklart kan skärmen lutas  för den där perfekta betraktningsvinkel. I mjukvaran finns sedvanliga lägen för ljus och kontrast och ett läge som skall vara snäll för ögonen som jag upplevde som att bilden blev ”urvattnad” då jag aktiverade det.

 

Energisparläge är standard men det finns också en timer som stänger av skärmen helt efter 4 timmar (som kan anpassas). Skärpa och färgåtergivning är inte helt överraskande riktig bra och de inbyggda ljudet är mer än tillräckligt för uppspelning av Youtube-klipp och musik som förgyller tiden vid datorn. Att skärmen sedan ser ursnygg ut i avstängt läge skadar inte….jag har trots allt dispans på att ha datorn i vardagsrummet ;-)

Samsungs välvda 29-tummare kostar 5435:-, samma skärm finns också på 34-tum (13cm bredare) som levererar  3440 x 1440 pixlar för 7658:- om du har plats, behov och plånbok.

Svara