Outlook – förenklad kontohantering kan bli till problem

Av 21 oktober, 2018 Exchange, Office 365

I en perfekt värld hade alla använt sig av Exchange Online men verkligheten är en helt annan. Många kör fortfarande IMAP och Pop3 tre som levereras av telefonibolag, bredbandsleverantörer och webhotell. Dessa tjänster kör på protokl som ofta är krångliga att konfigurera av användaren även om vissa leverantörer har försökt att förenkla processen. Outlook som är en del av Office 365 hålls ständigt teknisk och säkerhetsmässigt uppdaterad. Microsoft försöker på resan att förenkla vissa moment genom att skala av gränssnitt ….denna gång handlar det om kontohanteringen sombantats rejält…kanske lite för mycket.

Att konfigurera ett e-postkonto kräver i de flesta fall 2 uppgifter, din e-postadress och ditt lösenord. Vissa tjänster kan dock kräva att du anger inkommande (IMAP eller POP) och utgående serveradresser (SMTP) för respektive leverantör.  Detta har inte varit något problem att utföra i Outlook…fram till version 1806 där Microsoft uppdaterade  klienten med ett förenklat gränsnitt för konfiguration av dessa uppgifter. Det nya avskalade utseendet ger användaren inte längre möjligheten att se och därmed redigera serverinställningar.

För att göra det möjligt att faktiskt ställa in serverinställningar behöver man få tillbaka det gamla utseendet vilket kan göras genom att skapa en registerpost under   HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Office\16.0\Outlook\setup!

Leta upp ovan sökväg och skapa sedan en 32-bitars DWord-nyckel med värdet DisableOffice365SimplifiedAccountCreation

Aktivera sedan funktionen genom att dubbeklicka på värdet och skriva en etta (1)

Nu kan du avnjuta det obantade utseendet i konohanteraren för Outloook igen där du kan ange serverspecifika inställningar.

 

Du kan läsa mer om förenklad inställningar på

https://support.microsoft.com/en-sg/help/3189194/how-to-disable-simplified-account-creation-in-outlook 

 

 

Svara