Netgear Arlo – enkel och komplett videoövervakning

Det finns många anledningar till ljud- och videoövervakning. I stora tillämpningar handlar det om övervakning av trafik, parkeringsplatser eller platser där stora event går av stapeln. Kamerorna som används där är både för klumpiga och dyra för att övervaka ingången , parkeringsuppfarten eller lagret. Utvecklingen på larm- och övervakningssystem för privatpersoner och företag har gått i raketfart och turligt nog förbättrat kvalitén och sänkt kostnader. Idag kan man få ett riktigt sjysst system för under 10k beroende på hur många kameror som skall ingå samt om kamerorna måste vara väderbeständiga eller inte.

I sina första versioner var det endast ljud som togs upp för att notera rörelse, sedan lågupplösta bilder där man kunde se aktivitet men inte urskilja något/någon. I dagens övervakningskameror för hemmet, kontoret, lagret, stugan, pannrummet eller butiken får man högupplösta bilder och video med synkat ljud,möjlighet till dubbelriktat kommunikation, motordriven panorering och mobila funktioner.

Säg hej till Arlo-serien, som är Netgear´s kompletta system för inom- och utomhusövervakning.

 

Arlo är ett övervakningssystem och kräver såvida en central Arloenhet som kameran ansluts till, det är alltså inga sedvanliga IP-kameror som kan kopplas till tredjeparts hård- eller mjukvara. Den centrala enheten klarar upp till 40 kompatibla kameror och sköter lagring och vid behov uppvisning i realtid. På fronten finns 3 statuslampor som meddelar systemets hälsa. Baksidan rymmer en 100dB sirén , nätverks- och USB-uttag. Det sistnämnda är till för lokal långtidslagring på USB-sticka eller extern hårddisk. Jag valde en 64GB sticka vilket är enkelt, tyst och fullt tillräcklig då 1  månads övervakning (inspelad i högsta kvalitetsläget)ryms på 100MB. Vad just du behöver beror såklart på antalet kameror du har och vilket aktivitet du valt att spela in.

Basenheten installeras med hjälp av Arlosappen som ger dig möjlighet att ansluta enheten till ditt nätverk och ställa in övervakningslägen, lagringsintervall, kvalitet m.m. Både appen och enheten kräver att du skapar ett kostnadsfritt onlinekonto på Arlo´s hemsida som ger dig möjlighet att övervaka på distans via mobil eller dator i realtid. Väl ansluten lagras alla inspelningar från maximalt 5 kameror online i 7 dagar utan kostnad. Vill du lagra inspelning för en längre period eller från mer än 5 kameror kan du utöka tjänsten via en prenumeration. (nedan bild visar alternativ för hemanvändare)

Eftersom kamerorna är IP65-klassade tål det även utomhusklimat i form av kyla, regn och rusk. Inomhusfästen som är magnetisk lämpar sig bäst för inomhusbruk eller i utrymmen där kameran ligger i lä och utom räckhåll för obehöriga. Detta för att kameran lätt kan stjälas eller sättas ur bruk med föremål som kastas på den. Utomhusfästet skruvas (3 varv) i kameran som är gjord i metall. PRO-serien stödjer uppladdningsbara batterier och eldrift (USB-laddning) vilket innebär att du inte är beroende av eluttag vid placering av kameran och kameran fungerar även vid ett elavbrott (förutsatt att du skyddat basenheten med  UPS). Batteritiden per laddning beror såklart på hur övervakningsinställningen. Under 30 dagar maxade alla inställningar och ställde övervakningen på att trigga på alla rörelser, dygnet runt och det fanns fortfarande 20% kvar i batteriet. I mer normala förhållanden borde en laddning räcka i ett par månader.

Maximal upplösning är 1280*720 och bilden är lika krispig oavsett om det är dag eller natt. Djupet för mörkerseendet sträcker sig 12 meter vilket ger bra täckning….längre bort än så är det andra faktorer som påverkar bild. Varje kamera har inbyggd mikrofon och högtalare vilket ger dig möjlighet att interagera med alt. jaga bort icke önskade objekt. Mikrofonen är mycket känslig och tar upp ljudet kring kameran riktigt bra, just därför kan du använda mikrofonen som en utlösande faktor för inspelning. Du kan starta samtal och inspelning direkt i mobilappen eller via webbgränssnittet efter att du aktiverat Live-läget. Eftersom ljud och bild skickas via Arlo-tjänsten får man en mindre fördröjning som också påverkas av din egna anslutning till internet.

Du väljer själv när automatisk inspelning och notifiering skall ske med hjälp av  färdiga scheman eller såklart ett av dig  anpassat ditto. Möjlighet att ställa individuella kameraanpassade scheman finns vilket ger möjlighet till att spara diskutrymme och batteri.

I det stora hela får du ett riktigt bra system för pengarna som du enkelt kan installera själv och har automatiska säkerhetsfunktioner som direktuppladdning till molntjänst där tjuvarna inte kommer åt vilket är kritisk efter ett t.ex. inbrott. Kamerorna är passar in hemmet och är enkla att sätta upp tack vare 130 graders upptagning. Basenheten är så liten så den kan lätt gömmas  undan. Du kan börja med ett mindre system som smidigt kan utökas. Ett startpaket med 2st IP65-klassade utomhuskameror kostar 4000:-. Du kan absolut komma billigare undan med 2 vanliga IP-kameror från valfri leverantör men det är få som är såhär kompletta, enkla och framförallt snygga.

 

Svara