Mobilt kontor på allvar

Av 10 januari, 2010Mobila kontoret

För att kunna vara åtminstone 80-90 procent mobilt krävs det också att företagets infrastruktur är förberedd för det….det duger inte att bara köpa en bärbar dator och mobilt bredband….lagring, information och säkerhet måste anpassas till rörelsemönstret en mobil användare kan behöva.

Att vara mobil användare ställer också krav på användaren, det är inte enbart en applikation som behöver kunnas och inställningar kan behöva ”filas” på av olika anledningar.

Om jag får välja behöver följande kriterier  uppfyllas för att  få ett fungerande mobilt kontor

  1. liten och lätt bärbar dator, inte för liten dock
  2. självklart skall datorn prestera lagom och ha bra batteritid
  3. modernt operativsystem som inte dras med 90 tals buggar
  4. mobilt bredband är ett måste, minimum 2Mbit…gärna mer
  5. push funtkion på e-posten
  6. delade kalendrar (om man är fler än en såklart)
  7. åtkomst till interna dokument via vpn, webdav eller annan dokumentportal

Punkt 1-4 är relativt enkla då, en inte alltför gammal/trött dator med minst 2GB minne och Windows 7 (eller Vista). Bra batteritider kommer först med ny teknik som endast kan fås i datorer sålda under 2009 och framåt. Köper du helt nytt kan du passa på att extrautrusta datorn med en SSD hårddisk som ökar batteritiden och minskar stötkännsligheten.

Mobila bredbandet kan man få på 2 sätt, via dongle eller mobiltelefonen. Har du en 1-2 år gammal(eller en lågbudget modell) mobil är det dongle som gäller men har du en nyare nalle som t.ex. Nokia 5800,  N95,N97, iPhone eller Android kan du använda den som en ”dongle” istället, det sparar pengar och du slipper hålla koll på ytterligare en sak.

Punkt 5-8 blir lite knivigare då det här krävs att företagets infrastuktur är väl förberedd för den typen av åtkomst.
VPN kräver kompatibla brandväggar, eller åtminstone någon typ av  RAS Server. Dokumentportaler a lá Sharepoint är trevligt och kan hyras eller rattas själv, är det bara filer du vill komma åt är också AjaxPlorer ett alternativ…eller kanske en molntjänst som Dropbox. Ftp och webdav är också 2 protokoll som blivit åter aktuella för åtkomst och flyttning/spridning av större filer.

Hur jobbar du idag…vad saknar du…vad skulle göra ditt mobila kontor perfekt…skriv en kommentar!

Kommentera detta inlägg