Mobilen som säkerhetshjälp

Av 3 augusti, 2013Android, Mobilt

Om någon för 8 -10 år sedan skulle sagt till mig att jag kommer att ha en touchmobil med en 40Mbit anslutning och förutom att surfa på den kunna se på mina egna favoritprogram från den egna digitalboxen, använda den som huvudkamera för att den tar grymma bilder och använda den till 70% av min totala kommunikation till vardags och jobb….skulle jag nog inte trott på det så mycket. Men med facit i hand är det ju precis det vi gör idag. Vi använder våra mobiler i nöd och lust och just nödläget skall jag fokusera på i detta inlägg.

Häromdagen flög ett inlägg på facebook förbi mig om värdet av att ha ICE kontakter i mobilens telefonbok som skall hjälpa ambulansförarna att snabbt kontakta den förolyckades anhöriga om det behövs. ICE står för In Case of Emergency och går ut på att lägga ICE framför de kontakter som bäst lämpas att kontaktas i sådana fall.

Det var just det jag skulle göra men då jag kollade igenom min Galaxy S4 noterade jag att det fanns en hel del inaktiverade säkerhetsfunktioner som jag aldrig tänkt på tidigare. Den första tanken som slog mig är ju åtkomsten till kontaktlistan då en olycka skett, om den förolyckade är vid medvetande kan denna troligen tala om upplåsningskod eller mönster annars förblir ju ICE-kontakter otillgängliga.

mobile-emergency-s4Samsung hade redan tänkt på det och gjort det möjligt att nå upp till 4 personer tillgängliga för uppringning via ”Nödsamtalfunktionen” (som syns i bild 1), en briljant idé tycker jag som helt renderar bläddring i telefonboken och behovet av upplåsning av mobilen.

En annan funktion som finns är en larmfunktion som nås genom att trycke volym upp/ner samtidigt och triggar främre och bakre kamera samt sändning av ett förbestämt textmeddelande med bilderna samt positionen till 1 person du valt ut för dessa situationer. Efter aktivering tar kameran nya kort med båda kameror på ett av dig förinställt intervall och skickar dessa till den angivna kontakten.

Jag hoppas att ingen någonsin kommer att behöva dessa funktioner…men det känns bra att mobiltillverkarna ser till att de finns. Har du märkt upp din ICE kontakter ordentligt…om inte är det hög tid att göra så innan de händer något!

 

 

Svara