Homeplug – nätverk via eluttaget

Av 19 november, 2008Internet, Tester

Visst är det kanon med ADSL och alla andra tekniker som ger hyfsat bredband, nackdelen är att uttaget oftast sitter på fel ställe så att kabeldragning eller trådlöst inte är att tänka på om man inte har grym rabatt på betongborr och Cat5-kabel ;-)

Helt plötsligt slog det mig: -vad hände egentligen med nätverk via elnätet??? Efter lite googling fick man reda på att hastigheten idag är uppe i teoretiska 200Mbps (400Mbps på gång) vilket i praktiken ger halva den farten med lite tur dock liiiiite till.

I mitt fall testade jag Netgears HDX101 paket som består av 2st enheter vilket är det minsta antalet man behöver för att komma igång. Totalt kan man ha 16st enheter i samma elnät.

hdx101

Prestandan varierar starkt beroende på var enheterna kopplas in i lägenheten eller huset och om de ligger på samma säkring. Högsta uppmätta värde var 143Mbps på och det lägsta värdet 20Mbps på helt olika segment (i samma lägenhet). Hastigheten är beroende av hur elledningarna är dragna och hur de splittrats upp i elcentralen. Detta kan du enklast kolla när du skruvar ur en säkring i skåpet och ser vad som slocknar :-).

Att komma igång var busenkelt, inga inställningar krävdes, plugga in och kör. Det enda som finns att anmärka är programmet man kan ställa in enheterna med som inte fungerar speciellt bra i Vista….får se om jag kan hitta en gammal XP nånstans :-/

Läs mer!

Kommentera detta inlägg