Halon – en svensk uppstickare

Efter att ha deltagit i en Workshop där Halons SX  och SPG serien visades var jag eld och lågor då jag fick chansen att testa en Halon SX-101 i 30 dagar.

 halon-overview

Snabb
SX 101:an är utrustad för att kunna hantera stora datamängder och de mätningar jag gjort visar att den orkar. Mensystemet är kategorierindelad och känns aningen rörig i början med man vande sig relativt snabbt. Logfunktioner och hälsorapporter skulle dock behöva konsolideras något. Tilläggas skall att den loggfunktion som görs via konsolen är desto rikare dock behöver du telnet eller putty för det (och troligen en USB till RS232-kabel), väl ansluten till konsolen var den mycket enkel att komma igång med.

Brandväggen kan konfigureras i 2 lägen…Basic och Advanced, i det förstnämda läget skapas det mesta automatisk och användaren slipper en hel del avancerade inställningar.

halon-firewalling

Många funktioner
En väldig nyttig funktion för dom som rör på sig mycket är den inbyggda PPTP server även kallad VPN. Med ett par klick och uppläggning av användarkonton gör du ditt nätverk tillgänglig  från det mobila kontoret, den lilla brandväggen (SX50) klarar 10 anslutningar och den större (SX101) upp till 25. (rekommenderade anslutningar).
Lilla SX50 ståtar även med trådlös funktion (54MBIT) som är helt integrerad i enheten. Det enda jag saknar är 3G stöd som enkelt görs till backup lina ifall den vanliga linann skulle gå ner. (finns dock med på ”ta med” listan))

Förutom sedvanlig paketinspektion, Nat och allmännt skydd av det lokla nätverket har man möjlighet att aktivera extra kontroller för spam, hacker och antivirus via 12-36 månaders abonnemang.

halon-utm

Bra support
Halons support är snabb och professional och under min testperiod fick jag  hjälp med ett antal viktiga inställningar/konfigurationer som jag vet att kunder kommer att vilja ha, det finns en hel del färdigt online också dock kräver dessa guider en hel del förkunskaper för att riktigt komma till nytta.

Smakar det så….
Mellanmodellen SX101 kostar strax över 11000:- (minstingen SX50 ca 8600:-). Firmware uppgraderingar och aktivering av utökade säkerhetsfunktioner (s.k. UTM) till modellen kostar extra och tecknas som ett abonnemang (s.k. Service Level Agreemant) som kostar runt 5500:-/år (minstingen SX50 ca 4000:-/år), då ingår allt inkl. support.

Jag har tyvärr ej hunnit testa SX101:an utökade säkerhetsfunktioner dock är jag i full gång att testa deras Spam Gateway som nyttjar deras egenutvecklade Global View som samlar in skräppostdata i realtid och därför kan ståta med att kunna rensa över 99% av skräpposten.

Halon SX50 och SX 101 ligger bra till i pris , levererar bra prestanda, har många funktioner och en support som brinner för sin produkt (det gillar jag verkligen) och utvecklar den i snabb takt. Har man väl blivit vän med gränssnittet är den en barnlek att ratta trots några skavanker. CLi´n är desto vassare och supporten hjälper gärna till så du kommer igång snabbt.

Produktlänk: http://www.halonsecurity.se/products/products_01_gateways_sx101.shtml

Mojligt alternativ till Halon SX101 är Zywall USG100

Kommentera detta inlägg