Exchange 2010 – dax att slopa Outlook

Det har hänt en hel del på mjuka fronten….att Microsoft tar vägen via webben går det inte att ta miste om…vilket ju är den enda (rätta) vägen då det mesta idag kräver både nätverk och internet är det självklart att utnyttja en befintlig infrastruktur för att nå centrala data.

Exchange 2010 är inget undantag, det märks knappt (utseende) skillnad på Outlook och Outlook Web App…änsålänge har Outlook övertaget i antal funktioner men gränsen håller på att suddas ut….för min egen del är det ytterst sällan jag använder Outlook utan hellre den webbaserade varianten eller såklart mobilens inbyggda klient med stöd för Active Sync aka Push.

Installationen är en ren fröjd förutsatt att man kör en Server 2008 R2 i botten, tyvärr behövs det en del tillägg (bl.a. IIS 6 MMC) för bakåtkompatibiltetens skull men detta finns redan i Servern och behöver endast aktiveras.

Guiden för installationen har blivit ”smartare” och hänvisar till lösningar vid eventuella problem…tyvärr funkar den sådär men det är iaf ett steg i rätt riktning, ett välkommet steg i guiden är att ange den externa adressen för Webmail funktionen men fortfarande måste man manuellt lägga upp ett antal grundläggande anslutningar.

Webdelen och dess funktioner har verkligen putsats upp och fyllts på med riktigt bra funktioner, trots fler funktioner är det lätt att hitta bland alla nyheter. En trevlig funktion är att man via sin webmail kan uppdatera sina egna kontaktuppgifter (delar av den) vilket underlättar för och avlastar it-avdelningen och såklart  (förhoppningsvis) bidrar till en mer funktionell adressbok.

Exchange 2010 är ett klart måste för varje företag som vill ha det bästa (inte növändigtvis det billigaste dock) för att ge sina anställda en platform för elektronisk kommunikation, nu behövs bara Sharepoint 2010 och Office 2010…det blir ett spännande år med mycket nyheter som tar dokumenthantering och delning av information till en helt ny nivå. Me like!