Enkla tips till en snabbare dator

Traditionella roterande hårddiskar slits naturligt ut mekanisk  och påverkas av rörelser orsakad av användaren under pågående drift. Den nya typen av SSD hårddiskar har inga rörliga delar och påverkas inte av rörelser. Den absolut största skillnaden är dock prestandan som kan vara 6-10ggr högre med upp emot 600MB/s (SSD) i läs och skrivhastigheter jämfört med måttliga 80MB/s (mekanisk). Att byta ut den gamla trötta hårddisken mot en SSD är en billig uppgradering och en rejäl prestandaboost även om din dator har några år på nacken. Samsungs EVO-serie är en mycket populär utbytesdisk.

Som med så mycket annat är det många bäckar små och en av dessa som bidrar till ett högre slitage på minnemodulerna i en SSD är tjänster som kontrollerar och optimerar hårddisken. Dessa kanske fungerar på den mekanisk disken men bidrar till sämre hållbarhet på SSD diskarna. Så tipset här är att stänga av den typen av optimering.

schemalaggaren

 

Andra saker att hålla kolla på är schemalagda aktiviteter som i tid och otid belastar datorn under arbetstid. Allt eftersom du installerar program som Office, Adobe, Chrome m.m. läggs det också upp aktiviteter där ett antal av dem är för frekventa eller också rentav onödiga. Prova att avaktivera dem ….jag är ganska säker på att du inte kommer märka skillnad under tiden du äger din dator ;-) Om du avaktiverar automatisk uppdatering kan manuellt köra den aktivitetet om du misstänker att det finns en uppdatering eller känner att ditt program är ostabilt. Notera att schemaläggaren ej påverkar Windows Update eller Windows defeneder (antivirus)

virtual-memory

 

Ytterligare ett tips är att avaktivera det ”virtuella minnet” vilket du endast kan göra om du har riktigt gott om minne och inte något av dina program behöver det! När du sätter ett fast värde är tumregeln att sätta 1,5ggr det fysiska minnet!

 

Svara