En enkel open source VPN lösning

Av 13 oktober, 2013Säkerhet, Tester

Har du (eller kanske fler i familjen) behov av att komma åt ditt hemnätverk varsomhelst ifrån och nöjer dig med just det kan Softether VPN vara något för dig. Som alla nätverkstjänster som man vill kunna nå 24/7 behöver en dator eller liknande vara igång för att det skall vara möjligt….datorn behöver inte vara speciellt kraftig men pålitlig.

Installationen är relativt enkel och består av serverdel och klientdel. Vid serverinstallationen får man konfigurera anslutningsinforamtion, konton och lokal nätverksinformation. En dynamisk tjänst ingår i Open Source projektet så du får en ”äkta” adress att ansluta till, t.ex. vpn320747789.softether.net. Denna adress behöver du till din klient som installeras på alla datorer som du vill skall komma åt ditt interna nätverk. Servern stödjer L2TP och IPSEC, SSTP  och kan hantera NAT samt Layer3 switching. Med andra ord en fullfjädrad VPN lösning som inte kostar skjortan ;-)

Klienten är enkel att installera och ansluta med och sköter sedan trafiken mot de interna resurserna utan problem…om du konfigurerat allting rätt såklart. 

Svara