lentzit.com http://blog.lentzit.com it och prylar i min vardag Sun, 21 Aug 2016 18:42:07 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.5.2 http://blog.lentzit.com/wp-content/uploads/2016/08/cropped-logo-512-512-32x32.png lentzit.com http://blog.lentzit.com 32 32 Asus släpper en ny NAS-serie http://blog.lentzit.com/asus-slapper-en-ny-nas-serie/ http://blog.lentzit.com/asus-slapper-en-ny-nas-serie/#respond Sun, 21 Aug 2016 18:37:50 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9409 Det var länge sedan jag brände en CD/DVD skiva som backup, eller kanske säkerhetskopierade alla mina data till min IOMEGA REV. Vi dubblar]]> Det var länge sedan jag brände en CD/DVD skiva som backup, eller kanske säkerhetskopierade alla mina data till min IOMEGA REV. Vi dubblar våra lagringsbehov i snabbt takt och det är sällan att det räcker med endast 1 hårddisk idag. En NAS med flera (minst 3) hårddiskar säkrar din data och ger gott om lagringsutrymme….vilket är ett måste även i många privata hem och ett krav i företag.

 

Säkerhetskopiering till hårddiskar (NAS) via snabba 1 eller 10Gigabits nätverk har nästintill blivit en företagsstandard och börjar bli vanlig i hemmet.

 

Tänk dig en familj med varsin mobil som både plåtar och filmar. Varje bild tagen är mellan 3MB och 8MB stor…därtill tillkommer inspelat material och vips är du uppe i omkring 100GB per år och person. Nästan  en halv terabyte per år i data där omkring hälften säkert kan slängas´men vem orkar det ;-)

I en NAS med plats för 4 diskar får du plats med 18TB data vilket räcker för ett par år framöver. För strax över 4000:- får du en hel del NAS modeller att välja bland där både Synology och Qnap är väl representerade. Med Asus 31- och 32-serie vill man ta för sig av kakan i lagringsmarknaden. Priset är för en tom enhet…d.v.s. inga hårddiskar ingår.

 

Uppstarten är enkel, du väljer mobilapp  eller sedvanliga Windowsprogrammet. Efter montering av diskar som skruvas och kan ej bytas under drift kör man igång en konfigurationsprocess (nedan bild)  som anpassar diskar och inställningar till ditt befintliga nätverk.

asustore-setup

Det vanligaste är att köra en RAID5 med ext4 som filsystem. Det slutliga lagringsutrymmet (nedan) bestäms av hårddiskarna du väljer…kom ihåg att alla diskar måste vara lika stora, t.ex. 2,3,4 eller 6 TB. Celeron processorn på 1.6Ghz jobbar snabbt och effektivt med minimal värmeutveckling. De 2GB ramminne verkar också räcka till…dock testade jag aldrig att spela upp filmmaterial.

asustore-volume

Efter genomförd grundinstallation är det dags att skapa inloggningar, delade mappar och installera program. Endast grundläggande funktioner (nedan bild) är uppstartade från start vilket ger stabil och snabb enhet. Du kan direkt köra igång backup funktioner, skapa användare och justera nätverksinställningar.

asustore-dashboard

Fler funktioner finns att ladda ner i Asus Store (nedan bild) där man kategoriserat alla program och indexerat dem för sökning. NAS-enheten är inget prestandamonster så det gäller att ha koll på vad varje funktion behöver så man inte överbelastar den.

asustore-store

Det totala intryck  av 31-serien är positivt. En tyst och snabb NAS men både Synology och Qnap har kommit en bit längre speciellt för pengarna som Asus 3104 kostar, 4500:- för en tom NAS är mycket pengar. Några specialiteter eller annat utöver det vanliga bjuder Asustor inte på. Om det bara är ren lagring du är ute efter finns det billigare 4 diskars enheter att köpa.

 

]]>
http://blog.lentzit.com/asus-slapper-en-ny-nas-serie/feed/ 0
SharePoint – visa versioner med PowerShell http://blog.lentzit.com/sharepoint-visa-versioner-med-powershell/ http://blog.lentzit.com/sharepoint-visa-versioner-med-powershell/#respond Tue, 09 Aug 2016 13:29:42 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9387 Som leverantör av en installation oavsett kategori måste man se till att operativsystem och program är korrekt installerade, har rätt servicepacks och är säkerhetspatchade…speciellt]]> Som leverantör av en installation oavsett kategori måste man se till att operativsystem och program är korrekt installerade, har rätt servicepacks och är säkerhetspatchade…speciellt om applikationen är ansluten till öppna nätverk! Med Office365 vet man vad man har samt att det installerats korrekt från grunden men OnPrem är det vilda västerna så jag börjar alla projekt med att kontrollera vad jag har fått att jobba med!

 

 

Att kontrollera den aktuella SharePoint installationens versioner via gränsnittet gör du från Central Administration

check-sharepoint-versions

 

Nedan bild visar en övrsiktsbild på en SharePoint grundinstallation

sharepoint-patch-list

 

Och här kommer kodsnutten för PowerShell

Nedan kod kan du klippa å klistra i ditt PowerShell fönster eller också använda för att skapa en funktion som du kan ropa upp när det passar…mycket enkelt att replikera och återanvända.

 


# PowerShell script to display SharePoint products from the registry.
Param(
# decide on whether all the sub-components belonging to the product should be shown as well
[switch]$ShowComponents
)
# location in registry to get info about installed software
$RegLoc = Get-ChildItem HKLM:\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall
# Get SharePoint Products and language packs
write-host "Products and Language Packs"
write-host "-------------------------------------------"
$Programs = $RegLoc |
where-object { $_.PsPath -like "*\Office*" } |
foreach {Get-ItemProperty $_.PsPath}
$Components = $RegLoc |
where-object { $_.PsPath -like "*1000-0000000FF1CE}" } |
foreach {Get-ItemProperty $_.PsPath}
# output either just the info about Products and Language Packs
# or also for sub components
if ($ShowComponents.IsPresent)
{
$Programs | foreach {
$_ | fl DisplayName, DisplayVersion;
$productCodes = $_.ProductCodes;
$Comp = @() + ($Components |
where-object { $_.PSChildName -in $productCodes } |
foreach {Get-ItemProperty $_.PsPath});
$Comp | Sort-Object DisplayName | ft DisplayName, DisplayVersion -Autosize
}
}
else
{
$Programs | fl DisplayName, DisplayVersion
}
/code>

 

När koden har körts ser det ut enligt nedan…antalet rader beror på vilken version av SharePoint som är installerad.

sharepoint-version-check-ps

Källa för script och information är Technet

]]>
http://blog.lentzit.com/sharepoint-visa-versioner-med-powershell/feed/ 0
SharePoint PowerShell – autoladda moduler http://blog.lentzit.com/sharepoint-powershell-autoladda-moduler/ http://blog.lentzit.com/sharepoint-powershell-autoladda-moduler/#respond Tue, 09 Aug 2016 08:24:45 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9379 Om man jobbar med SharePoint är det oundvikligt att råka på PowerShell…vilket i sin tur innebär att man stöter på PowerShell ISE –]]> Om man jobbar med SharePoint är det oundvikligt att råka på PowerShell…vilket i sin tur innebär att man stöter på PowerShell ISE – Integrated Scripting Environment  som låter dig skapa och köra kod i ett fönster. Programmet ger dig tillgång till tillägsmoduler för allt som kan administrerar via PowerShell men du måste aktivera dem själv eller läsa in dem genom att skapa en profil eller skapa funktioner.

 

Börja med att kontrollera om du har en aktiv profil
Test-path $profile

 

Om du inte har en kan du skapa den med nedan rad
New-item –type file –force $profile

 

När profilen är skapad kan du nu skapa anpassningar för din miljö och för att ladda SharePoint modulen använder du nedan rad som du lägger i Power ”Microsoft.PowerShell_profile.ps1” som skapatsi din dokumentmapp.

$a = (Get-Host).UI.RawUI
$a.WindowTitle = "lentzit.com"
$PSVersionTable
$ver = $host | select version
if ($ver.Version.Major -gt 1) {$host.Runspace.ThreadOptions = "ReuseThread"}
if ((Get-PSSnapin "Microsoft.SharePoint.PowerShell" -ErrorAction SilentlyContinue) -eq $null)
{
Add-PSSnapin "Microsoft.SharePoint.PowerShell"
}

 

Spara dina ändringar, alla PowerShell fönster som använder den profilen kommer nu att använda din anpassning. Notera SharePoint modulen till höger i nedan bild!

powershell-ise-autoload-module

Till samman med funktioner sparar du en hel del arbete och du kan säkerhetskopiera eller överföra dina anpassningar bara genom att kopiera filen till en nya dator. Kom ihåg att kolla originalfilen först så du inte skriver över anpassningar som någon annan har gjort!

]]>
http://blog.lentzit.com/sharepoint-powershell-autoladda-moduler/feed/ 0
SharePoint från grunden http://blog.lentzit.com/sharepoint-fran-grunden/ http://blog.lentzit.com/sharepoint-fran-grunden/#respond Sat, 06 Aug 2016 20:10:41 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9367 Medans utvecklingen av molntjänster fortsätter i rasande fart finns det en och annan som inte hoppar på tåget vilket innebär att jag behövde]]> Medans utvecklingen av molntjänster fortsätter i rasande fart finns det en och annan som inte hoppar på tåget vilket innebär att jag behövde en uppfräschning kring installation och konfiguration. Självklart försöker jag alltid att kombinera gammalt och nytt men fick dessvärre tji då jag försökte mig på att använda Server 2016 som grund. Jag hade också förträngt att det inte fanns några raka spår kring installationen….något denna installation inte var speciellt unik på ;-).

 

Grunden skulle bli en Server 2012 och sedan en SharePoint ovan på det. Innan installationen kunde påbörjas är man i vanlig ordning tvingad att installera och patcha servern för att sedan lägga på grundfiler och funktioner som den slutgiltiga SharePoint installationen behöver. Några av dessa installationer kräver dessutom enskilda tidkonsumerande konfiguration.

Det bästa sättet att lära sig är att göra allting manuellt men även jag har en gräns ;-) Killarna på TechNet har tack och lov redan stött på samma problematik och skapat 3 färdiga skript för nedladdning av SharePoint relaterade filer (Prequisities), förinstallation av dessa samt installation av aktuella Roller.

sp-preq-run-ok

Ifall du vill gå rakt på sak kan du ladda ner filerna här direkt!

Kom ihåg att tillåta körning av Powershell skript på servern och att alltid köra i administrativt läge! (sätt tillbaka policyn när du är klar)

ps-set-execution-policie

Restricted – No scripts can be run. Windows PowerShell can be used only in interactive mode.

AllSigned – Only scripts signed by a trusted publisher can be run.

RemoteSigned – Downloaded scripts must be signed by a trusted publisher before they can be run.

Unrestricted – No restrictions; all Windows PowerShell scripts can be run.

 

Nu är du iaf halvvägs!

Min uppsättning är: QNAP NAS med 2*250GB  Raid 0 SSD diskar  för den virtuella delen, Server 2012, SQL 2012, SharePoint 2013

 

]]>
http://blog.lentzit.com/sharepoint-fran-grunden/feed/ 0
Ryggsäck vs Resväska http://blog.lentzit.com/ryggsack-vs-resvaska/ http://blog.lentzit.com/ryggsack-vs-resvaska/#respond Tue, 02 Aug 2016 19:09:15 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9347 En del av mina uppdrag innebär att jag får vara hemifrån i 1-2 dagar vilket kräver att man får ha med sig lite]]> En del av mina uppdrag innebär att jag får vara hemifrån i 1-2 dagar vilket kräver att man får ha med sig lite kläder. F.n. tog jag fram lilla resväskan för ändamålet då ordinarie ryggsäck inte rymmer både prylar och kläder.

 

 

 

 

 

Tilläggas skall att jag inte tycker om att bära, hänga eller dra väskor…vilket egentligen enbart lämnar kvar ryggsäckar som alternativ men de är ofta för små, klumpiga och kan inte packas på samma sätt som en resväska vilket delvis skrynklar till medhavda kläder helt i onödan.

 

 

slick-backpack-modules

Så när jag såg ett Kickstarter projekt som visade en moduluppbyggd ryggsäck i (en för mig) snygg design blev jag lyrisk. Ryggsäcken kan anpassas på in och utsidan för olika ändamål och sätt man vill bära den. Det finns såklart många alternativ till Slicks och en av dem som ligger närmast tillhands är Incase Bags…som är ruskigt välbyggda och smarta.

På utsidan är Slicks 25 en klassisk och lätt ryggsäck med många praktiska fack och fickor som alla är utrustade med en rejäl dragkedja. I ett av facken finns även regnskydd som ju kan vara bra att ha…åtminstone på västkusten.

 

Insidan är tvådelad och kan öppnas som en bok, här finns många ”platta” fack och fästen för de olika modulerna (bild ovan) där behovet avgör vilka man vill sätta på plats. det hela gör Slicks till en värdig ersättare för resväskan förutsatt att man packar lätt och inte åker iväg mer än 1-2 dagar…kanske 3 om man pressar lite.

 Slicks25 Kickstarter kampanjen är precis avslutad och jag fick min ryggsäck för en vecka sedan. Material och kvalitet är hög. Som ett tack till alla som varit med i uppstarten stoppade man också med ett vajerlås som öppnas/låses med sifferkombination. Jag längtar redan efter den första trippen. Jag har såklart testpackat den och i filmen (som inte är skapad av mig) ovan visas det en sammanfattning om för och emot som jag håller med om till 100%.

 

Ifall du undrar vilken ryggsäck jag kommer att använda till vardags kan du både se och beställa den här!

 

 

]]>
http://blog.lentzit.com/ryggsack-vs-resvaska/feed/ 0
Kamera i hemmet http://blog.lentzit.com/kamera-i-hemmet/ http://blog.lentzit.com/kamera-i-hemmet/#respond Mon, 01 Aug 2016 17:41:54 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9327 Det finns många anledningar att ha en kamera…det kan vara en brottsförebyggande åtgärd eller tjäna som visuell bekräftelse när man inte är på]]> Det finns många anledningar att ha en kamera…det kan vara en brottsförebyggande åtgärd eller tjäna som visuell bekräftelse när man inte är på plats vilket såklart innebär att det bör finnas en webbplats eller mobil applikation för åtkomst av tagna bilder oavsett var man befinner sig och eventuell notifiering. Ett minneskort låter praktiskt men renderas meningslöst om förövaren tar med sig kameran/minnet.

 

För bevakning inomhus rekommenderas en kamera med batteridrift och stöd för trådlöst nätverk för enklast möjliga placering utan krävande installationer. Verisure erbjuder detta i sin smart kamera tjänst. Anledning till mitt val var att ha koll på om bilen lämnats tillbaka efter att någon i familjepoolen har haft bilen, vilket blir en bra komplettering till den befintliga bokningskalendern. Så f.n. blir jag automatisk meddelad från kameran när bilen hämtas/lämnas och man ser vem som hämtat och lämnat.

 

Om du vill sköta allting själv kan du sätta upp ett komplett övervakningssystem med hjälp av t.ex. Qnap NAS-enheter som har stöd för IP-kameror. Qnap tillhandahåller appar för lagring, notifiering m.m. men du måste såklart konfigurera allting själv. Jag valde att integrera kameran till min befintliga larmlösning. Verisure har nämligen tagit fram en komplett lösning med kamera, offsite lagring av bilder, tillgång via app samt notifiering. Kostnad per ansluten kamera är 20:-/mån. och priset på kameran är 995:- (engångskostnad).

camera-setup

Alla komponenter nås via Verisures ”Mina sidor” (nedan bild) men kamerorna är inte tillgängliga för dem, dessa ingår alltså inte i övervakningstjänsten och kan varken användas eller administreras av dem. Alla bilder som tas lagras i 14 dagar för att sedan raderas. Tack vare vidvinkel får man en bred översikt men upplösningen är inte den bästa med dagens mått mätt och videoupptagning stöds inte heller. Dessutom krävs en bra ljussatt miljö om bilderna skall vara användbara.

verisure-camera-dashboard

Det kameran dock har stöd för är rörelsedetektering. För varje gång en rörelse detekteras tar kameran 3 kort och fortsätter göra så tills objektet hamnar utanför området som är inställt. (nedan bild visar rörelseområdet som är fast inställt)

verisure-camera-detection

Plus och minus

+ kameran är enkel att sätta igång och konfigurera

+ batteridrift och trådlöst kräver ingen kabeldragning

+ tjänsten  kan skötas via mobil app och hemsidan

+ riktigt smart väggfäste med magnet

+ tempgivare i kameran

+ snygg

– låg upplösning

– ej video

– kräver bra ljussatt miljö

Helheten kring denna tjänst är klockren…speciellt om man redan har larmet som tjänst och endast behöver komplettera.

]]>
http://blog.lentzit.com/kamera-i-hemmet/feed/ 0
Office 365 Planner http://blog.lentzit.com/office-365-planner/ http://blog.lentzit.com/office-365-planner/#respond Sun, 31 Jul 2016 19:53:24 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9309 Mycket data kräver bra processer och rutiner för lagring och såklart verktyg som hjälper till. Det senaste året har Office 365 Teamet pumpat]]> Mycket data kräver bra processer och rutiner för lagring och såklart verktyg som hjälper till. Det senaste året har Office 365 Teamet pumpat ut många nya tjänster och aktiverat dessa som standard vilket ger förvirrade användare och ökat börda till supportavdelningen.

 

 

 

Innan Planner var det Office 365 Grupper och snart kommer Booking. I några av fallen har man i efterhand lagt till centrala funktioner för kontroll av de nya funktionerna men oftast  så långt efter att ”skadan” redan är gjord.

 

Grupper släpptes för några månader sedan och nu har man då släppt Planner som är djupt integrerad i grupper som i sin tur har integrerats till SharePoint och Exchange/Outlook. Om du t.ex. skapar en ny plan har du i samma sekund skapat en komplett plattform för kommunikation, lagring och planering av ditt projekt som är tillgänglig online, i mobilen och Outlook.

planner-grupper

Det som kan vara lite rörigt är att veta var man skall starta planeringen samt att det automatiskt skapas en plan då man skapar en grupp….inte så konstigt kanske när det ena handlar om den aktiva delen i projektet (grupper) och den andra om översikten (planner). Med både Planner och Grupper klara och Booking runt hörnet vill man ge IT-avdelningar möjligheten att kunna erbjuda verktyg för enklare projektplanering som användare valt att utföra i externa verktyg som man inte har kontroll över (t.ex. Trello.)

planner-projekt-view

Och Microsoft har gjort det enkelt att läsa in information från t.ex. Trello, Wunderlist, Github, Pingdom, Jira m.m. till Planner och Grupper med färdig kopplingar som hämtar informationen till Office365.

planner-connectors

Medan alla inblandade i projektet använder e-post, laddar upp filer och skickar länkar får den projektansvarige ta del av den viktigaste information i form av en översikt som visar framskridningsprocessen, förseningar och slutförda uppgifter. De personer som kopplats till projektet kan här enkelt delges kommentarer och man kan omfördela resurserna.

planner-diagram-view

Redan nu har man släppt tillägget Microsoft Booking (*endast Business prenumeration) som skall ge småföretagen en möjlighet att ha ett automatisk bokningssystem. Detta gör det möjligt för t.ex. Frisörer att tillhandahålla ett komplett bokningssystem för sina kunder utan extra kostnad. Läs mer om Microsoft Booking!

*släpps senare i höst för Enterprise prenumerationer

<
Tre relativt nya program på kort tid som lagts till utan extra kostnad och en pågående övergång till SharePoint 2016 i Office 365 gör att det kommer bli en mycket spännande höst för både IT-avdelningar och Office 365 konsulter ;-)

 

]]>
http://blog.lentzit.com/office-365-planner/feed/ 0
Smarta lås i hemmet http://blog.lentzit.com/smarta-las-i-hemmet/ http://blog.lentzit.com/smarta-las-i-hemmet/#respond Sat, 23 Jul 2016 16:48:48 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9286 Smarta lås är precis som molntjänster inget nytt utan en version 2.0 (eller 3.0) av något som funnits under många år. Utvecklingen av]]> Smarta lås är precis som molntjänster inget nytt utan en version 2.0 (eller 3.0) av något som funnits under många år. Utvecklingen av nät- och mobildrivna tjänster och appar har gjort att man sedan ett par år tillbaka även erbjuder smarta lås till privatpersoner där Yale Dorman är ett av dem som så sent som i våras godkänts enligt låsklass 3 SFF 3522:1 vilket i sin tur gör att försäkringsbolag godkänner låset förutsatt att man följer särskilda låskrav.

 

Att använda nyckelösa system i hemmet har blivit mycket populärt då det är smidigt på alla sätt och man slipper just nycklar, nyckelknippan blir mindre och lättare och skulle olyckan vara framme är  kostnaden för en ny bricka en bråkdel jämfört med en vanlig nyckel och kan enkelt avaktiveras eller omprogrammeras.

 

 

yale-verisure-moduleLåset kostar 3500-4500 beroende på paketlösning och kan monteras i nästan alla dörrar utan att extra hål behöver borras vilket kan vara viktigt i en hyresrätt. För 1200.-  lät jag montera låset av en Yale låssmed men gjorde konfigurationen på egen hand.  I mitt fall integrerade jag låset mot den befintliga larmanläggningen från Verisure som tillhandahåller en modul som sätt i låset. Låset hamnar då i ett hybrid läge. När modulen är på plats kan de flesta inställningarna skötas direkt i mobilappen.

 

 

 

yale-before-afterFör att uppfylla regelverket är det viktigt att alltid använda kod+bricka vid upplåsning och att autolåsfunktionen är påslagen. Om du bryter mot dessa regler och det visar sig att inbrottet skett genom ytterdörren (och det finns inga synliga skador på den) kan din ersättning sänkas en del vilket även gäller vanliga dörrar och lås….glömmer du att låsa eller nyckeln kvar är det ju delvis ditt fel!

 

Det finns gott om instruktioner som visar hur man ersätter det befintliga låset och i vanlig ordning förutsätter det att det gamla låset satts på plats efter vissa regler. I mitt fall visade det sig att det fanns en ojämnhet i dörrkarmen som fick åtgärdas innan låset fungerade som det skulle.

yale-parts

Om du vill integrera låset med andra tjänster är det viktigt att du köper V 2.0 versionen. Med i förpackningen finns allt för att montera låset enligt de särskilda låskraven. Har du ett äldre lås kan du komplettera det med säkerhetsskruvarna  för att säkerställa en godkänd montering. Kolla dock alltid med ditt försäkringsbolag innan du börjar plocka isär låset!

 

verisure-mina-sidor

När mekandet är klart är det bara att njuta. Med integrationen till Verisure (ca 280:-/mån för lägenhet) kan man nu automatisera lås, larm och belysning och om olyckan skulle vara framme har larmbolaget åtkomst till bostaden utan nycklar. Låset är inställt på att alltid låsa sig automatisk. Man kan också schemalägga låsningen beroende på dag och tid på dygnet. Med hjälp av diverse smarta funktioner i Verisure-portalen går all mysbelysning igång efter ett angivet schema och entréns belysning sätts på då låset öppnas förutsatt att det är mörkt.

 

Totalt sett är detta en mycket bra lösning om man nöjer sig med det som erbjuds i paketet då man ju själv inte kan utöka paketet efter eget behov och tycke.

 

 

]]>
http://blog.lentzit.com/smarta-las-i-hemmet/feed/ 0
Blockera blogg hackers http://blog.lentzit.com/blockera-blogg-hackers/ http://blog.lentzit.com/blockera-blogg-hackers/#respond Tue, 28 Jun 2016 09:59:02 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9271 Här kommer ett tips som enkelt hindrar andra från att hacka sig in i din WordPress blogg som ju är online alla tider på]]> Här kommer ett tips som enkelt hindrar andra från att hacka sig in i din WordPress blogg som ju är online alla tider på dygnet.

Ett antal av mina installationer som har WordPress som bas har slagit larm på ISP nivå om skumma försök till inloggningar med ovanligt många försök och låsta konton som resultat.

 

 

Om inte bloggen innehåller funktioner som loggar detta ser man inget av det och kan då såklart inte hindra det heller.

 

Med tillägget Limit Login Attempts kan man begränsa en potentiell hackers antal försök att komma åt din information och blockera framtida försök från samma källa . En loggfunktion den aktuella källan samt delvis inloggninsinformation.

login-log

Genom att analysera loggen kan man också förstärka skalskyddet då man kan se mönster för inloggningsförsöken och på sikt kanske t.o.m. ta hjälp av sin leverantör om det inte skulle sluta!

 

]]>
http://blog.lentzit.com/blockera-blogg-hackers/feed/ 0
DCOM fel i SharePoint On Premises http://blog.lentzit.com/dcom-fel-i-sharepoint-on-premises/ http://blog.lentzit.com/dcom-fel-i-sharepoint-on-premises/#respond Mon, 27 Jun 2016 13:06:21 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9258 Även om många väljer molnet idag finns det ett antal som inte kan välja det spåret då molnet inte alltid kan lira med]]> Även om många väljer molnet idag finns det ett antal som inte kan välja det spåret då molnet inte alltid kan lira med andra lokala system, inte utan så pass mycket utvecklingen att det lönar sig för kunden iaf…som konsult gillar jag annars denna typ av utmaningar ;-)

Några av min uppdrag omfattar Onprem installationer och det traditionella felloggarna man får arbeta bort i uppstarten. En installation av en SharePoint  2013 Foundation (den sista i sitt slag) går relativt fort och är till större delen automatiserad men det är en hel del arbete kvar innan installationen kan tas i drift och fungera som väntat.

 

En av de första felloggar som man möts av är en felregistrerad DCOM modul som helt enkelt inte har tillräckliga behörigheter, något som enkelt kan och måste åtgärdas manuellt.

eventlog-10016

Som administratör kan du starta registret och leta upp ned nyckel för att tilldela den de korrekta behörigheterna. Du kan behöva sätta en ny ägare under advanced! Nedan bild visar hur den korrekta behörigheten skall se ut.
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\AppID\{000C101C-0000-0000-C000-000000000046}]

event-10016-dcom-registry

Om du inte kan ändra behörigheten för objketet i ovan bild måste ägaren bytas till objektet (se nedan bild)

dcom-permission-object-owner

Efter ovan ändringar är det bara att starta om servern så att relaterade tjänster starta upp med korrekta behörigheter. Kontrollera så att loggen är tom på EventID 10016 och börja felsökning av nästa ;-)

 

]]>
http://blog.lentzit.com/dcom-fel-i-sharepoint-on-premises/feed/ 0