lentzit.com http://blog.lentzit.com it och prylar i min vardag Sat, 14 May 2016 21:37:14 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.5.2 Lagra dina Bitlocker nycklar i Azure AD http://blog.lentzit.com/lagra-dina-bitlocker-nycklar-i-azure-ad/ http://blog.lentzit.com/lagra-dina-bitlocker-nycklar-i-azure-ad/#respond Sat, 14 May 2016 20:50:11 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=8988 Kryptering är idag ett mycket vanligt sätt att skydda sina data. Dessvärre har kryptering uppmärksammat den senaste tiden åt andra hållet… nämligen som]]> Kryptering är idag ett mycket vanligt sätt att skydda sina data. Dessvärre har kryptering uppmärksammat den senaste tiden åt andra hållet… nämligen som skadlig programvara i form av ett RansomWare virus. Principen är densamma, man krypterar data och skapar en nyckel som kan låsa upp dessa data. I normafall är det ägaren till datorn som har denna nyckel men i Ransom-fallet är det den som sprider programmet som håller i nyckeln och begär en summa pengar för att du skall få den.

Eftersom både hård- och mjukvara har moderniserats ordentligt de senaste åren har de flesta Operativsystem, nyare datorer, surfplattor och mobiler idag stöd för någon typ av  kryptering. Väl uppsatt märker man inget som användare av datorn, du loggar in som vanligt och dina program beter sig som vanligt. Beroende på hur krypteringen är konfigurerad kan du vid omstart av datorn bli tillfrågad att ange ett lösenord.

Varför skall man då kryptera?

Ett enkelt svar: När du blir av med din dator skall den som tagit datorn inte kunna plocka isär datorn och ta ut hårddisken och på så vis komma åt dina data på den. Krypteringen kräver lite prestanda men med dagens datorer är det knappt märkbart och en billig försäkring till att dina data förblir dina. Viktigt att komma ihåg är att ALLTID spara krypteringsnycklarna på ett säkert ställe…bort från datorn. Om dessa går förlorade kommer inte ens du åt dina data!

bitlocker-computer-properties

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De flesta företag som använder Bitlocker idag lagrar sina nycklar i Active Directory (OnPrem). Om man inte har eller vill ha egna domänservrar kan alltså Azure ta emot och lagra din dators nycklar, ett alternativ du kan välja i samband med att du konfigurerar Bitlocker tjänsten. Fördelen här är att detta stöds av gamla och nya klienter.

För att ”out of the box” lagra Bitlocker nyckeln i Azure AD behövs Windows 10 och såklart en prenumeration på Azure Active Directory vilket kan ordnas separat men ingår i Office 365 (åtminstone i Business och Enterprise)

Azure-bitlocker

Rätt konfigurerad kan alla använda sig av säkerhetslösningar i företagsklass. Kom dock ihåg att Bitlock från början är konfigurerad att kräva TPM – Trusted Platform Module. En ”vanlig” konsumentdator har inte ett sådant chip och du måste därför justera datorns grupprinciper så att Bitlocker inte letar efter detta chip.

Grupprinciper ändrar du enklast genom att välja start/kör och skriva gpedit.msc i rutan. Stega ner dig i inställningen för Bitlocker enligt nedan bild och slå på så att Bitlocker också stödjer datorer utan TPM-chip. OK:a dig ut därifrån och starta om datorn innan du startar Bitlocker programmet.

enable-bitlocker-without-tpm

 

Din Windows 10 måste vara ansluten till Azure innan du sätter igång. Något du gör från din dators systeminställningar. (nedan bild) Bitlocker kräver också att du är inloggad med det Azure konto du väljer att koppla till datorn.

connect-to-azure-ad

Sen är det bara att köra igång Bitlocker som genom ett antal steg samlar in information om ditt lösenord samt var säkerhetsnyckeln skall lagras…i detta fall till ett till molndomänkontot.

save-bitlocker-key-to-azure

Beroende på vilka inställningar som gjorts kan du också behöva sätta en pinkod som alternativ inloggning.

bitlocker-set-pincode

När datorn är ansluten till Azure Active Directory kan den kontrolleras på samma sätt som med ett Onprem alternativ…åtminstone vad det gäller möjligheten till inloggning för datorkontot.

azure-ad-computer-accounts-control

Det enda som saknas nu för att få ett fullfjädrat alternativ till OnPrem AD är möjligheten till de vanligaste Policy-inställningar. Alla historiska uppdateringar och funktioner pekar på att det bara är en tidsfråga innan den möjligheten finns som tillval.

 

 

 

 

]]>
http://blog.lentzit.com/lagra-dina-bitlocker-nycklar-i-azure-ad/feed/ 0
Optimera datorn för virtuella miljöer http://blog.lentzit.com/optimera-datorn-den-virtuella-miljon/ http://blog.lentzit.com/optimera-datorn-den-virtuella-miljon/#respond Thu, 28 Apr 2016 12:08:40 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=8945  

”The Golden Image” är den installationen man vill att alla i en organisation skall ha. En komplett klient- eller server installation som innehåller ”allt”]]>  

”The Golden Image” är den installationen man vill att alla i en organisation skall ha. En komplett klient- eller server installation som innehåller ”allt” som användaren behöver i verksamheten. Självklart maximalt optimerad! Optimeringen är ännu viktigare i virtuella miljöer då man där delar på resurserna.

 

 

 

 

 

I jakten på den perfekta installationen stötte jag på behovet av att snabba upp Windows 10 klienter som körs virtuellt på Hyper Visor både för att spara minne, arbetskraft men också för att förbättra användarnas upplevelse.

vdi

Skriptet gör inget magiskt utan stänger ned sådant som en virtuell dator inte behöver och det mesta utav allt ”snyggrelaterat”. Att stänga ner sådant som inte behövs sparar arbetsminne och processorkraft. Skriptet stänger alltså ner bakgrundstjänster och applikationer som du med all sannolikhet aldrig använder och som frigör minne och minskar behovet av processorkraft. Båda är kritiska faktorer då man vill dela på resurser.

vdi_results

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag var nära till att byta de virtuella klienterna motWindows 7 då den upplevs som mycket piggare som virtuell maskin men efter denna handpåläggning kan kan jag ha kvar 10:an utan irriterande prestandaproblem. Du kan ladda ner skriptet direkt från Github.

 

]]> http://blog.lentzit.com/optimera-datorn-den-virtuella-miljon/feed/ 0
Office 365 får nytt Admin Center http://blog.lentzit.com/office-365-far-nytt-admin-center/ http://blog.lentzit.com/office-365-far-nytt-admin-center/#respond Wed, 27 Apr 2016 19:33:41 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=8951 Office 365 har sedan starten genomgått en hel del transformationer på alla nivåer. Sedan släppet har  365 uppgraderats i 3 större versioner och]]> Office 365 har sedan starten genomgått en hel del transformationer på alla nivåer. Sedan släppet har  365 uppgraderats i 3 större versioner och såklart fått 1000-tals uppdateringar och förbättringar. I början gav det mycket kritik på att man inte hade koll på fakturor och användning av olika tjänster, den senare börjar man få ordning på även om det är en bit kvar.

 

 

 

Eftersom det tillkommit en hel del administrativa funktioner var man tvungen att helt göra om i menyssystem och kategoriseringar vilket är lite jobbigt då det inte finns några likheter längre med det gamla. Hela Admin Center har blivit renare och mer överskådlig och bygger på att man navigerar sig ner i detaljerna för respektive nivå. Användarrelaterade funktioner har blivit rejält tillputsade och man har lyckats samla tidigare splittrade funktioner och skapat en helhet som gör det enkelt att justera användarrelaterade inställningar.

365-admincenter-preview-users


365-admincenter-preview-reports
Microsoft har jobbat hårt på det nya gränssnittet och skapat rapportvyer som är mer detaljerade än tidigare men det når inte upp till den klass som Cogmotive erbjuder.  Jag saknar fortfarande en ekonomisk översikt. Som det är idag visar rapporterna endast att användarna använder/inte  använder de tjänster som erbjuds vilket i sin tur kan användas till att avgöra en eventuell utbildningsinsats.

 

Licens- och faktureringsdelen har fortfarande stora brister och är bökig att navigera i. Faktureringsdelen saknar fortfarande möjligheten att med automatik generera och skicka fakturor till ansvarig med möjlighet att detaljstyra och filtrera vilket är ett mycket vanligt önskemål.

 

Nedan visas trendrapporten för hur Exchange-modulen nyttjas. det finns möjlighet till anpassningar av kolumner och exportfunktioner (till Excel). Det senare kräver en hel del handpåläggning om man vill att det skall bli läsbart och ”presentabel” något som Cogmotive gör ”out of the box”.

365-admincenter-preview-report-details

Det känns bra att Microsoft jobbar hårt på det administrativa. Man har också gjort stora förbättringar för Partners och sist men inte minst är nästa generations OneDrive snart släppt i sin 5:e iteration. Den senare släpptes i dagarna och jag kan intyga om att den fungerar mycket bra…speciellt i Windows 10. Man har också integrerad tidigare registernycklar i installationen vilket gör uppgraderingen till nya versionen mycket enklare. Dessutom skall man också kunna slippa synkronisera om tidigare synkroniserade data vilket ju kan vara skönt att slippa då man har stora datamängder.

 

]]>
http://blog.lentzit.com/office-365-far-nytt-admin-center/feed/ 0
Håll koll på ditt ID och din ekonomi http://blog.lentzit.com/hall-koll-pa-ditt-id-och-din-ekonomi/ http://blog.lentzit.com/hall-koll-pa-ditt-id-och-din-ekonomi/#respond Tue, 05 Apr 2016 06:02:01 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=8912 Att ha koll på på sitt bankkonto och sitt id är i dessa globaliseringstider viktigare än någonsin. Visst kan man hålla koll på]]> Att ha koll på på sitt bankkonto och sitt id är i dessa globaliseringstider viktigare än någonsin. Visst kan man hålla koll på sitt konto via bankappen och datorn. Ditt ID däremot är inte lika smidigt. Tink är en smidig app som hjälper dig att ta del av den ekonomirelaterad information myndigheter har om dig och låter dig ansluta kontokort och bankkonton för att hålla koll på in- och utflödet för att påpeka ovanlig kontoaktivitet… d.v.s. stora utgifter eller kanske ovanligt många små utgifter.

tink-id-koll

 

 

 

 

Några av dem kanske du har gjort men det kan lika gärna vara någon som hittat ditt kort och parkerar på stan. Genom att ansluta kontokort och bankkonton får du förutom koll på kontoaktiviteter också en möjlighet att kategorisera alla intäkter och utgifter och på så vis en översikt över vart pengarna tar vägen. I appen kan du specificera din löneperiod samt hur du vill bli meddelad (push) vid eventuella händelser.

Appen använder samma säkerhet som våra banker och myndigheter, alltså BankID som måste finnas installerad på din mobil för att fungera!

]]>
http://blog.lentzit.com/hall-koll-pa-ditt-id-och-din-ekonomi/feed/ 0
Bli en bättre Office 365 Partner http://blog.lentzit.com/bli-en-battre-office-365-partner/ http://blog.lentzit.com/bli-en-battre-office-365-partner/#respond Mon, 04 Apr 2016 20:29:04 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=8898 För en  Office 365 Partner finns det många hjälpmedel som får dig att glänsa gentemot din kund…en av dem är att kunna ge]]> För en  Office 365 Partner finns det många hjälpmedel som får dig att glänsa gentemot din kund…en av dem är att kunna ge ett professionellt svar när något inte fungerar på viktiga tjänster och funktioner. Office 365 är inget undantag.

Partnerpanelen som tidigare endast var tillgänglig via webb har nu fått draghjälp av en fristående app för mobilen och Windows 10. Båda ger en teknisk vy för drift och funktion för de kunder som valt att ha dig till som första kontakt alternativt driftspartner.

office365-incident

 

office365-partner-admin-messageMed appen installerad blir man snabbt meddelad om tjänsts status och information om hur den påverkar kunden. Meddelandets kvalitet varierar starkt och det saknas ibland information som gör att man kan bilda sig en uppfattning om när eventuella problem kan vara lösta.

 

Att apparna har skapats visar dock tydligt att Microsoft satsar hårt på inte lämna sina kunder och partners I mörkret….det är dock en bit kvar.

 

]]>
http://blog.lentzit.com/bli-en-battre-office-365-partner/feed/ 0
Korrigera tidstämpeln på din hemsida http://blog.lentzit.com/korrigera-tidstampeln-pa-din-hemsida/ http://blog.lentzit.com/korrigera-tidstampeln-pa-din-hemsida/#respond Sat, 02 Apr 2016 21:02:08 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=8888 Om du som jag schemalägger inlägg på din hemsida eller blogg är det av stor vikt att servertiden matchar den tidszon du befinner]]> Om du som jag schemalägger inlägg på din hemsida eller blogg är det av stor vikt att servertiden matchar den tidszon du befinner dig. Om klockslag eller sättet att tolka tiden skiljer sig från din egen blir inlägg publicerade vid fel tidpunkter vilket gör att du missar viktiga läsare. Om du har märkt att dina publiceringar är försenade eller inte publiceras alls kan det vara god idé att kolla dina tidsinställningar.

 

 

 

Börja med att kolla befintliga inställningar. Enklast gör du I att skapa en ny fil med ändelsen .php, t.ex. checktimezone.php där du skriver in nedan kodrad. Ladda sedan upp filen till din hemsida och läs in filen i din webbläsare genom att ange filens namn i slutet av din ordinarie adress, t.ex. http://blog.lentzit.com/checktimezone.php

check-php-settings

Resultatet du kommer att se är en vy som visar alla inställningar, däribland också datum och tid. Det kommer att se ut ungefär som nedan bild. Det kan skilja något beroende på din PHP version samt vilka aktiva moduler du har. Leta efter ord som Date och Time

check-php-current-settings

 

Nuvarande inställningar (ovan bild) innebär att klockan kommer att vara 2 timmars förskjuten. Vilket gör att publiceringar och annat tidsrelaterat innehåll kommer att påverkas.

För att fixa rätt tidstämpel behöver du bara leta upp din .htacess fil. Om du inte har någon än är det bara att skapa den, var noga med att sätta en . (punkt) framför filnamnet och skriv in nedan textrad. det går utmärkt att sätta raden övers om du redan har befintliga inställningar i din .htaccess fil.

set-timezone

 

 

 

 

 

Spara dina ändringar och ta en ny titt på dina tidsinställningar med hjälp av infofilen du skapade tidigare. Dina inställningar borde nu återspegla Europe/Stockholm som tidzon. som visas i nedan bild.

set-timezone-after-change

Detta knep fungerar på de flesta servrar oavsett om du har din hemsida på en delad miljö eller en egen server. Denna inställning är ännu viktigare om du har ett faktureringssystem eller kanske en shoppingsida där tidsstämplar är viktiga.

 

]]>
http://blog.lentzit.com/korrigera-tidstampeln-pa-din-hemsida/feed/ 0
Skapa rapporter i Office365 http://blog.lentzit.com/skapa-rapporter-i-office365/ http://blog.lentzit.com/skapa-rapporter-i-office365/#respond Thu, 10 Mar 2016 06:26:22 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=5694 Med Office365 kan du frigöra administrativ tid men risken är att du lägger en hel del av den till att få koll på]]> Med Office365 kan du frigöra administrativ tid men risken är att du lägger en hel del av den till att få koll på vad som finns i molnet och hur det används. I nuvarande versionen av Office365 finns det en hel del förbättringar kring rapporter (jämfört med 2013) men det saknas fortfarande detaljerad information även om både Powershell och Dashboard har fått fler rapporter och möjlighet till att schemalägga vissa rapporter.

 

För att få ut detaljerade rapporter som kan användas som t.ex. faktureringsunderlag är Powershell ett måste…tyvärr saknas dock en vettig rapportgenerator vilket gör att det mesta som du får ut inte är lämpad att användas till kund innan du lagt ner en hel del tid på att få det presentabelt.

 

Turligt nog har andra tänkt på det redan och en av de bättre tjänster jag provat är Cogmotive som utnyttjar kraften i Powershell och automatiserar insamling och rapportering av Office365 data. Rapporten skapas enligt dina specifikationer i t.ex. PDF och skickas till de personer du har angett. Cogmotive utvecklar sin tjänst löpande och det dyker upp nya rapporter hela tiden så chansen att det du söker redan finns är stor.

 

o365-clutter-report

 

Med en E plan får varje användare maffiga 75GB lagring, Exchange, Skydrive, Sharepoint och Lync. Att få en rapport över hur mycket lagring varje användare har är kanske inte lika intressant som att se hur många som inte använder tjänsterna som man betalar för. I av dig förbestämda intervaller får du rapporter om användning och utnyttjandegrad av din molntjänst vilket ger dig beslutsunderlag för justering, fakturering och/eller utbildningsinsats.

 

 

 

Detta ligger perfekt i fas med att man kan ändra plan (inom vissa ramar) om man upptäcker att man ”valt fel” . Det bästa är att det inte enbart är fina staplar utan detaljerade rapporter som hjälper dig att få kostnadskoll. Prismässigt är Cogmotive fullt försvarbart i jämförelse med att själv pilla ihop oöverskådliga .csv filer. Testa själv….det tar bara ett par minuter att komma igång och första månaden är kostnadsfri!

 

]]>
http://blog.lentzit.com/skapa-rapporter-i-office365/feed/ 0
Mycket nytt i Android 6.0 Marshmallow http://blog.lentzit.com/mycket-nytt-i-android-6-0-marshmallow/ http://blog.lentzit.com/mycket-nytt-i-android-6-0-marshmallow/#respond Sun, 06 Mar 2016 17:23:15 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=8846 Under de kommande veckorna kommer många mobiltelefoner att bli uppgraderade till Google´s senaste version 6.0. Marshmallow som versionen döpts och sägs vara den mest]]> Under de kommande veckorna kommer många mobiltelefoner att bli uppgraderade till Google´s senaste version 6.0. Marshmallow som versionen döpts och sägs vara den mest finslipade version som släppts sedan starten. Android har ju varit känd för att vara ett ganska så ”rått” operativsystem och knappast något för den som förespråkar UI-design.

 

 

En del av dessa brister har tillverkarna löst genom att utveckla egna appar och gränssnitt där några lyckats riktig bra och andra mindre bra.  Jag har ju nosat på många mobiltelefoner och ägt de flesta premiummodellerna och tycker att Samsung lyckats bäst med sina gränssnitt och faktiskt tillför funktionalitet i gränssnitt och appar.

android-6-0-new-features-1

 

 

Generellt har man fått ner energiförbrukningen och fått till flytet i gränssnittet. I Samsungs fall är det Touch Wiz för Android 6.0 som man lagt ovanpå som utökar basfunktioner och tillför en och annan extrafunktion. Tyvärr till ett högt pris, nämligen nästan 8GB av mobilens utrymme vilket känns lite i översta laget och kan bli tufft för äldre mobiler som bara har 16GB totalutrymme.

 

 

 

 

 

Några av nyheterna som jag har upptäckt är

– ett nytt nödlarmsläge som nås genom att trycka 3 snabba tryck på på/av knappen

– ikonerna för kalender och klockslag visar realtid och faktiskt datum. (lite osäker om det är nytt dock)

– väckarklockappen  och telefonappen är tillputsad.

– dialog för omstart och avstängning har äntligen fått ett lyft.

– e-post appen har snyggats till

– ikoner för samtal och datatrafik är uppdaterade

– pågående samtal visas nu med blinkande lurikon

– ny design på låsruta

– ikonraden högst upp i notifieringsfältet är uppdaterad

– möjlighet att schemalägga uppdateringar

– möjlighet att schemalägga automatisk omstart av mobilen

– delningsfunktionen har fått uppfräschad design

– dokument och bilder kan direkt konverteras till PDF

android-6-0-new-features-2

 

 

Hela operativsystemet känns kvick och man använder en hel del övergångseffekter som ger premiumkänsla. Hur operativsystemet kommer att kännas på äldre mobiltelefon som S4 och S5 vet jag inte men på S6.an har den helt klart lyckats förmedla en ”ny mobil” känsla. Uppgraderingen gick mycket smidig och inga inställningar förlorades. Om du har en app som du inte klarar dig utan kan det dock vara bra att kolla med utvecklaren så att den är anpassad för Android 6.0.

 

]]>
http://blog.lentzit.com/mycket-nytt-i-android-6-0-marshmallow/feed/ 0
Virtualisera med Google Cloud http://blog.lentzit.com/virtualisera-med-google-cloud/ http://blog.lentzit.com/virtualisera-med-google-cloud/#respond Fri, 19 Feb 2016 15:56:46 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=8836 Microsoft är inte den enda aktören på marknaden som kan virtualisering där Amazon , IBM och Google också vill ta en del av]]> Microsoft är inte den enda aktören på marknaden som kan virtualisering där Amazon , IBM och Google också vill ta en del av kakan. Tidigare har jag testkört Microsoft Azure som kan leverera det mesta ett företag kan önska sig och blir såklart oslagbar ihop med Office 365.

 

 

Denna gång fick det bli Google´s motsvarighet som hamnade på testbänken. Priserna för molntjänster, lagring och trafik sjunker hela tiden och Google är inget undantag. Delade instander började på under 50 lappen/månad och när man väljer att skapa servrar kan man frångå existerande mallar och anpassa prestandainställningar ner till minsta lilla ”kärna”. Rätt använd kan detta ge en kostnadsbesparing på upp till 20% jämfört med en standardmall.

google-cloud-new-instance

I mitt test valde jag att skapa 2 servrar samt en WordPress installation. Först ut var en Server 2012R2, instancen installerades på ett par minuter och var redo att användas strax därefter. Den enda handpåläggningen som behövdes var en justering av brandväggsregeln så att trafik på port 80 tillåts, allt annat var igång redan! En extern ip adress för anslutning ingår i hyran.

 

Google har mycket mindre tjänster och funktioner att erbjuda och det är kanske därför gränssnittet känns mycket rent och överskådligt. Den mobila appen överraskade med en riktig bra totalöversikt och möjlighet att fjärrstyra de resurser man har.

google-cloud-android

 

Jag provade också att sätta igång en WordPress installation med Ubuntu som bas enligt en färdig mall. Installationen var smidig och klar efter ett par minuter. Då inkluderades också phpMyAdmin för databashantering. För att använda FTP krävdes dock en hel del handpåläggning då anslutningen sker via sFTP alternativt SSH vilket kräver säkerhetsnycklar som inte är helt enkla att få hitta och implementera. Väl uppsatt var responstiderna för WordPress nära nog noll vilket jag inte lyckats mäta upp på något webbhotell. Men det är kanske inte så konstigt om månadskostnaden uppgår till 200:- vilket man ju nästan får en dedikerad VPC för idag!

 

Google är en klar kandidat om man vill hålla det enkelt och i viss mån tillåter Google fler anpassningar kring virtuella miljöer som kan spara stora pengar. Jag kommer definitivt hålla ett öga på dem men fortsätter dock att ha kvar bloggen på ett ”vanligt” webbhotell för strax under 100-lappen i månaden!

 

 

]]>
http://blog.lentzit.com/virtualisera-med-google-cloud/feed/ 0
WOL vs IDRAC vs CMC http://blog.lentzit.com/wol-vs-idrac-vs-cmc/ http://blog.lentzit.com/wol-vs-idrac-vs-cmc/#respond Mon, 15 Feb 2016 12:35:36 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=8823 Serverrummen håller på att tömmas på fysiska servrar och ersättas av virtuella motsvarigheter. Detta ställer helt nya krav på åtkomsten till servermiljöerna, speciellt]]> Serverrummen håller på att tömmas på fysiska servrar och ersättas av virtuella motsvarigheter. Detta ställer helt nya krav på åtkomsten till servermiljöerna, speciellt i situationer då servarna inte svarar som de ska.

 

 

 

På hemmaplan och i mindre (lokala) organisationer kan man använda WOL – Wake On Lan mjukvara som skickar ut s.k. ”magic packets” som väcker/släcker datorn om den är avstängd/påslagen. De flesta datorer har WOL-funktionen avstängd från start så kontrollera  att den är påslagen innan du behöver den på riktigt. Kontrollera och slå på funktionen görs ofta i datorns BIOS om inget annat anges. WOL är en funktion som måste stödjas av datorns nätverk och nätverkskort…det är alltså inte en funktion som ligger i operativsystemet.

wak-on-lan-software

I större organisationer som dessutom sträcker sig över hela världen använder man dock andra funktioner. Förutom sedvanliga fjärrfunktioner för servern finns motsvarande för Chassi (CMC- Chassi Management Controller) och varje enskild server (IDRAC – Integrated Dell Remote Controller). Båda har för avsikt att kunna ge åtkomst till funktioner även då operativsystemet inte kan nås…enda kravet är att strömmen måste vara ansluten ;-)

 

CMC´n (nedan bild) kontrollerar serverchassits funktioner. Här kan man se den fysiska informationen för servermoduler och lagring. All åtkomst sker via en webbaserad sida.

vrtx-cmc-dashboard

IDRAC´n (nedan bild) har fokus på den enskilda servermodulen som sitter i chassit. Via en webbaserad sida kan man både installera och fjärrstyra serverfunktioner som annars endast är möjligt om man sitter framför datorn.

idrac-management-dashboard

CMC´n (ovan bild) och IDRAC (nedan bild) är moduler som måste beställas i samband med att en server beställs hos leverantören. Att dessa är av stor nytta märker du så snart en server stängts ner (av okänd anledning) och man inte har någon fysisk kontroll/person som kan trycka på knappen på plats.

 

Ovan  funktioner återfinns i bl.a. Dells s.k. VRTX modeller som gör djupa hål i plånboken. Om du vill utnyttja virtualiseringens fördelar utan att skuldsätta dig alldeles för mycket kan du titta på 2 budgetvarianter här. Oavsett så finns det stora vinster att hämta i virtualisering oavsett om den körs i Datacenter eller i det egna serverrummet.

 

]]>
http://blog.lentzit.com/wol-vs-idrac-vs-cmc/feed/ 0
D-Link 845L gör sitt jobb http://blog.lentzit.com/d-link-845l-gor-sitt-jobb/ http://blog.lentzit.com/d-link-845l-gor-sitt-jobb/#respond Wed, 27 Jan 2016 07:03:57 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=8807 En router är som en mobil, alla har och använder en. För några hundringar kan du få ett nätverk som når längre, är]]> En router är som en mobil, alla har och använder en. För några hundringar kan du få ett nätverk som når längre, är upp till 10ggr snabbare och kan skötas från din mobil.

 

Betalar man mer får man helt klart det där lilla extra men om du inte behöver det klarar du dig undan med ett par hundralappar. Jag har fått vantarna på en D-Link, närmare bestämt en N600 router som egentligen känns som trotjänaren D-Link 655 i nytt skal.

 

 

Denna modell har ett snyggt designat (lite plastigt) skal som väger lätta 300gram , en USB 2.0-port, 4 gigabitportar, stöd för trådlösa hastigheter upp till 450Mbps på 2,4Ghz och 5Ghz-bandet om din dator har det rätta nätverkskortet. Administration av Routern görs i vanlig ordning via webgränssnittet som man lätt känner igen från tidigare modeller. Det är många inställningar som ryms under skalet och layouten D-Link har valt ger en ostrukturerad och rörig känsla. Det påverkar dock inte funktion men ökar troligen hanteringstiden.

 

my-d-link-dashboard-mobile

Självklart följer 845:an trenden med mobil administration. Med hjälp MyDlink kan du sköta delar av routern och se anslutna enheterEn trevlig extrafunktion som medföljer är USB 2.0-uttaget på baksidan där du enkelt kan plugga in en USB-sticka eller mindre hårddisk som automatisk görs tillgänglig i nätverket till alla anslutna användare. Självklart följer 845:an trenden med mobil administration. Med hjälp MyDlink kan du sköta delar av routern och se anslutna enheter. Informationen kan skyddas med användarnamn och lösenord.

 

Om du behöver ha med dig informationen finns det mobila appar för både Android och iPhone. Helhetsintrycket är långt över förväntan för det lilla priset. Prestanda och funktion räcker bra för familjen och/eller det lilla företaget. Om du har en gammal router, saknar trådlös funktion eller din leverantörs router har sett sina bästa dagar är denna router ett riktigt bra alternativ.

 

]]>
http://blog.lentzit.com/d-link-845l-gor-sitt-jobb/feed/ 0
Universalkontroll med plusmeny http://blog.lentzit.com/universalkontroller-med-plusmeny/ http://blog.lentzit.com/universalkontroller-med-plusmeny/#respond Mon, 25 Jan 2016 07:25:21 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=8798 Det samlas en hel del prylar i hemmet som kräver fjärrkontroll. TV, Digitalboxen, Ljudanläggningen har en sak gemensam…fjärrkontrollerna är ruskigt fula och plastiga.]]> Det samlas en hel del prylar i hemmet som kräver fjärrkontroll. TV, Digitalboxen, Ljudanläggningen har en sak gemensam…fjärrkontrollerna är ruskigt fula och plastiga. Det är bottenlöst tråkigt när man ser en snygg TV och sen måste fjärrstyra den med en fjärrkontroll som helt saknar sinne för design och känsla.

Idag har jag fyra sådana i min ägo och det tävlar om vilken som är fulast och jag ger fortfarande support till frugan för hur saker och ting skall slås på.

En Universalkontroller skall ta hand om allt detta och helst vara snyggare än genomsnittet ;-) Det var 5 år sedan jag skrev om Harmoni One som dessvärre fick tas ur bruk då den inte fick till alla nya prylar i vår ägo. Eftersom jag förutsätter att utvecklingen gått framåt på fjärrfronten köpte jag en ny sådan efter ett tips jag fick.

 

harmon-companion-kitEn kontroller som kan allt var motot och det var Harmoni Companion som passade in. Denna kontroller kan ersätta upp till 8 original och gör om din mobil eller surfplatta till fjärrkontroll tack vare den centrala enheten som är ansluten (trådlöst) till ditt hemmanätverk. Detta ger dig möjlighet att t.ex kontrollera barnens TV  oavsett var du är någonstans.

Harmoni (snarare den lilla ”hubben”) använder sig av molnet för att lagra dina inställningar och konfigurationer vilket innebär att du kommer åt styrningen för dessa varsomhelst (via t.ex. mobilen) vilket känns 2016.

 

 

 

Förutom TV-apparater, ljudanläggningar, datorer och spelkonsoler kan du också styra belysning förutsatt att du preppar dina lampor med kompatibla glödlampor och enheter. Första gången konfigurerar du enheten enklast via mobilen eller surfplattan genom att ladda hem appen Harmony.

Harmony är mycket snyggare än alla de kontroller jag har hemma, man har använt någon typ av gummibeläggning som är skön att hålla och tyngd och balans är väl måttade. Utan skärm kostar den omkring 1500:-, med skärm omkring 3700:- vilket jag inte tyckte att det var värt att lägga då den inte var tillräckligt snygg och troligen påverkar batteriet negativt.

 

Här kan du se hela utbudet från Logitech!

 

 

 

]]>
http://blog.lentzit.com/universalkontroller-med-plusmeny/feed/ 0
Hur snabb är ditt webhotell http://blog.lentzit.com/hur-snabb-ar-ditt-webhotell/ http://blog.lentzit.com/hur-snabb-ar-ditt-webhotell/#respond Fri, 22 Jan 2016 07:47:22 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=8784 När man är ansvarig för ett webbhotell, en blogg eller en hemsida är det inte bara innehåll som gäller utan också hur innehållet]]> När man är ansvarig för ett webbhotell, en blogg eller en hemsida är det inte bara innehåll som gäller utan också hur innehållet levereras till varje användare. När din hemsida laddar på omkring 2-3 sekunders tid rankas din sida inom det övre skiktet, för att nå toppskiktet (om du behöver det) får du bräcka ytterligare 15-20% .

 

 

För att vara bland de 10% av nätets snabbaste behövs det plånbok, kunnande och en leverantör som håller vad den lovar.

 

Efter att ha gått från en egen dedikerad miljö p.g.a. brist på IP-adress valde jag ett webhotell med delad miljö, kostnaden per år hamnar på mellan 500-1500 beroende på krav. Det finns billigare men för mina ändamål är dessa inte intressanta då dessa saknar många funktioner som jag tycker är ett absolut måste.

Anledningen till byte till min nya leverantör är prestanda. Den gamla leverantören har under hela hösten haft strul med sin lagringslösningen och helt enkelt inte hittat orsaken trots gedigen felsökning (eller kanske tröttnat). Som bloggägare med en befintlig rankning och reklamintäkter påverkas min inkomst när sidan laddar långsamt och blir otillgängligt. Båda mina tidigare leverantörer har lämnats av exakt samma problem och oviljan/förmågan att lösa den.

webhotell-before

Statistik från gamla leverantören (ovan bild) visar mycket höga svarstider som gör ett bakomliggande administrativt system helt obrukbart.

 

Under julledigheten var det åter igen dags att  reka nytt boende för mina sidor och tillhörande databaser. Jag hittade en för mig tidigare okänd leverantör som tilhandahåller sina tjänster via cPanel vilket är en gängse standard inom något dyrare webbhotell. När man bestämt sig är det vad man får för pengarna som avgör.

 

webhotell-after

Samma mätning från nya leverantören visar en stor förändring i stabilitet och svarstider så det lönade sig verkligen att byta.

 

Mitt val föll på Misshosting som är en del av Missgroup. För en knapp 100-dring (ca 400:- mer än tidigare) får du gott om plats, ett högt tak på bandbredden, en stabil blogg och en fantastisk responstid. cPanelen ger tillgång till många inställningar som det billigare webhotellen har låst ner eller tagit bort helt. Det är en ren fröjd att själv få bestämma över i stort sett allt :-)

 

]]>
http://blog.lentzit.com/hur-snabb-ar-ditt-webhotell/feed/ 0
Minskade laddtider i SharePoint Online http://blog.lentzit.com/minskade-laddtider-i-sharepoint-online/ http://blog.lentzit.com/minskade-laddtider-i-sharepoint-online/#respond Mon, 18 Jan 2016 07:14:23 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=8775 Här kommer ett litet snabbtips till dig som tycker SharePoint Online har lååååånga laddtider. En del av mina uppdrag kan innebära att hitta och åtgärda]]> Här kommer ett litet snabbtips till dig som tycker SharePoint Online har lååååånga laddtider. En del av mina uppdrag kan innebära att hitta och åtgärda flaskhalsar i befintliga infrastrukturer. I vanlig ordning är det många bäckar små som gör helheten. När dns, internetanslutning, brandväggar, routrar och switchar är optimerade kan det vara en god idé att ta en titt på de tjänster som är aktiva på din SharePoint, några kanske inte används och kan stängas av.

 

 

En tjänst med namnet ”Mobil nedladdningsstrategi” drog lite extra uppmärksamhet åt sig. Tjänsten är aktiverad som standard och skall enligt Microsoft minska bandbreddsbehovet vid laddning av  interaktivt innehåll på sidor och webparts som stödjer det.

sharepoint-online-minimal-download

Även om man kanske minskar behovet av bandbredd så förlänger denna funktion laddtiderna avsevärt. Vilket i sin tur är katastrof om laddtiderna redan från början är högre än vad man är van vid. När tjänsten (från ovan bild) stängdes av påverkades ladd- och svarstider märkbart till det bättre och inläsning av filtrerade dokumentbibliotek i dialogrutor på framhävda länkar började att fungera som de skulle.

 

 

]]>
http://blog.lentzit.com/minskade-laddtider-i-sharepoint-online/feed/ 0
Bästa hjälpmedlen i föreläsningen – Presentation http://blog.lentzit.com/basta-hjalpmedlen-i-forelasningen-presentation/ http://blog.lentzit.com/basta-hjalpmedlen-i-forelasningen-presentation/#respond Tue, 12 Jan 2016 07:35:11 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=8748 En lyckad föreläsning består av många moment. Målet är att fånga och  engagera deltagarna till frågor och kanske val som de tidigare inte]]> En lyckad föreläsning består av många moment. Målet är att fånga och  engagera deltagarna till frågor och kanske val som de tidigare inte visste om. Fakta, demon och presentationer skall hjälpa till att nå det målet och vi vet ju att en bild säger mer än ett antal textrader.

 

Många av mina demonstrationer och praktiska övningar omfattar mobila enheter som jag helst vill visa på samma sätt som jag använder dem själv. Tyvärr har inte alla konferensutrymmen den teknik som behövs för att trådlöst presentera däremot finns det alltid uttag för dator. Det är här Reflector kommer in i bilden.

 

reflector-record-screen-mirror

 

Reflector är en mjukvara som kan spegla Airplay- och ChromeCast enheter förutsatt att enheterna är anslutna till samma nätverk vilket gör att man kan dema allt i realtid genom att visa sina enheter på datorns skrivbord. På Android gör man det via ChromeCast appen och med iPhone via Airplay funktionen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om deltagarna är anslutna till samma nätverk kan de interagera i föreläsningen genom att strömma sina skärmar och som extrabonus kan du både spela in och  strömma din session till Youtube. Allt det för 14,99$.

reflector-record-screen-broadcast

Ladda ner ditt egna 7-dagars demo här

 

]]>
http://blog.lentzit.com/basta-hjalpmedlen-i-forelasningen-presentation/feed/ 0