lentzit.com http://blog.lentzit.com it och prylar i min vardag Sat, 23 Jul 2016 16:53:38 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.5.2 Smarta lås i hemmet http://blog.lentzit.com/smarta-las-i-hemmet/ http://blog.lentzit.com/smarta-las-i-hemmet/#respond Sat, 23 Jul 2016 16:48:48 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9286 Smarta lås är precis som molntjänster inget nytt utan en version 2.0 (eller 3.0) av något som funnits under många år. Utvecklingen av]]> Smarta lås är precis som molntjänster inget nytt utan en version 2.0 (eller 3.0) av något som funnits under många år. Utvecklingen av nät- och mobildrivna tjänster och appar har gjort att man sedan ett par år tillbaka även erbjuder smarta lås till privatpersoner där Yale Dorman är ett av dem som så sent som i våras godkänts enligt låsklass 3 SFF 3522:1 vilket i sin tur gör att försäkringsbolag godkänner låset förutsatt att man följer särskilda låskrav.

 

Att använda nyckelösa system i hemmet har blivit mycket populärt då det är smidigt på alla sätt och man slipper just nycklar, nyckelknippan blir mindre och lättare och skulle olyckan vara framme är  kostnaden för en ny bricka en bråkdel jämfört med en vanlig nyckel och kan enkelt avaktiveras eller omprogrammeras.

 

 

yale-verisure-moduleLåset kostar 3500-4500 beroende på paketlösning och kan monteras i nästan alla dörrar utan att extra hål behöver borras vilket kan vara viktigt i en hyresrätt. För 1200.-  lät jag montera låset av en Yale låssmed men gjorde konfigurationen på egen hand.  I mitt fall integrerade jag låset mot den befintliga larmanläggningen från Verisure som tillhandahåller en modul som sätt i låset. Låset hamnar då i ett hybrid läge. När modulen är på plats kan de flesta inställningarna skötas direkt i mobilappen.

 

 

 

yale-before-afterFör att uppfylla regelverket är det viktigt att alltid använda kod+bricka vid upplåsning och att autolåsfunktionen är påslagen. Om du bryter mot dessa regler och det visar sig att inbrottet skett genom ytterdörren (och det finns inga synliga skador på den) kan din ersättning sänkas en del vilket även gäller vanliga dörrar och lås….glömmer du att låsa eller nyckeln kvar är det ju delvis ditt fel!

 

Det finns gott om instruktioner som visar hur man ersätter det befintliga låset och i vanlig ordning förutsätter det att det gamla låset satts på plats efter vissa regler. I mitt fall visade det sig att det fanns en ojämnhet i dörrkarmen som fick åtgärdas innan låset fungerade som det skulle.

yale-parts

Om du vill integrera låset med andra tjänster är det viktigt att du köper V 2.0 versionen. Med i förpackningen finns allt för att montera låset enligt de särskilda låskraven. Har du ett äldre lås kan du komplettera det med säkerhetsskruvarna  för att säkerställa en godkänd montering. Kolla dock alltid med ditt försäkringsbolag innan du börjar plocka isär låset!

 

verisure-mina-sidor

När mekandet är klart är det bara att njuta. Med integrationen till Verisure (ca 280:-/mån för lägenhet) kan man nu automatisera lås, larm och belysning och om olyckan skulle vara framme har larmbolaget åtkomst till bostaden utan nycklar. Låset är inställt på att alltid låsa sig automatisk. Man kan också schemalägga låsningen beroende på dag och tid på dygnet. Med hjälp av diverse smarta funktioner i Verisure-portalen går all mysbelysning igång efter ett angivet schema och entréns belysning sätts på då låset öppnas förutsatt att det är mörkt.

 

Totalt sett är detta en mycket bra lösning om man nöjer sig med det som erbjuds i paketet då man ju själv inte kan utöka paketet efter eget behov och tycke.

 

 

]]>
http://blog.lentzit.com/smarta-las-i-hemmet/feed/ 0
Blockera blogg hackers http://blog.lentzit.com/blockera-blogg-hackers/ http://blog.lentzit.com/blockera-blogg-hackers/#respond Tue, 28 Jun 2016 09:59:02 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9271 Här kommer ett tips som enkelt hindrar andra från att hacka sig in i din WordPress blogg som ju är online alla tider på]]> Här kommer ett tips som enkelt hindrar andra från att hacka sig in i din WordPress blogg som ju är online alla tider på dygnet.

Ett antal av mina installationer som har WordPress som bas har slagit larm på ISP nivå om skumma försök till inloggningar med ovanligt många försök och låsta konton som resultat.

 

 

Om inte bloggen innehåller funktioner som loggar detta ser man inget av det och kan då såklart inte hindra det heller.

 

Med tillägget Limit Login Attempts kan man begränsa en potentiell hackers antal försök att komma åt din information och blockera framtida försök från samma källa . En loggfunktion den aktuella källan samt delvis inloggninsinformation.

login-log

Genom att analysera loggen kan man också förstärka skalskyddet då man kan se mönster för inloggningsförsöken och på sikt kanske t.o.m. ta hjälp av sin leverantör om det inte skulle sluta!

 

]]>
http://blog.lentzit.com/blockera-blogg-hackers/feed/ 0
DCOM fel i SharePoint On Premises http://blog.lentzit.com/dcom-fel-i-sharepoint-on-premises/ http://blog.lentzit.com/dcom-fel-i-sharepoint-on-premises/#respond Mon, 27 Jun 2016 13:06:21 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9258 Även om många väljer molnet idag finns det ett antal som inte kan välja det spåret då molnet inte alltid kan lira med]]> Även om många väljer molnet idag finns det ett antal som inte kan välja det spåret då molnet inte alltid kan lira med andra lokala system, inte utan så pass mycket utvecklingen att det lönar sig för kunden iaf…som konsult gillar jag annars denna typ av utmaningar ;-)

Några av min uppdrag omfattar Onprem installationer och det traditionella felloggarna man får arbeta bort i uppstarten. En installation av en SharePoint  2013 Foundation (den sista i sitt slag) går relativt fort och är till större delen automatiserad men det är en hel del arbete kvar innan installationen kan tas i drift och fungera som väntat.

 

En av de första felloggar som man möts av är en felregistrerad DCOM modul som helt enkelt inte har tillräckliga behörigheter, något som enkelt kan och måste åtgärdas manuellt.

eventlog-10016

Som administratör kan du starta registret och leta upp ned nyckel för att tilldela den de korrekta behörigheterna. Du kan behöva sätta en ny ägare under advanced! Nedan bild visar hur den korrekta behörigheten skall se ut.
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\AppID\{000C101C-0000-0000-C000-000000000046}]

event-10016-dcom-registry

Om du inte kan ändra behörigheten för objketet i ovan bild måste ägaren bytas till objektet (se nedan bild)

dcom-permission-object-owner

Efter ovan ändringar är det bara att starta om servern så att relaterade tjänster starta upp med korrekta behörigheter. Kontrollera så att loggen är tom på EventID 10016 och börja felsökning av nästa ;-)

 

]]>
http://blog.lentzit.com/dcom-fel-i-sharepoint-on-premises/feed/ 0
Anpassa din SharePoint mall http://blog.lentzit.com/anpassa-din-sharepoint-mall/ http://blog.lentzit.com/anpassa-din-sharepoint-mall/#respond Sat, 25 Jun 2016 20:20:04 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9230 Alla standardinstallationer av SharePoint 2013 OnPrem använder den klassiska blåvita Seattle-mallen som formaterar sidor och webbdelar. I den mallen finns också en parameter]]> Alla standardinstallationer av SharePoint 2013 OnPrem använder den klassiska blåvita Seattle-mallen som formaterar sidor och webbdelar. I den mallen finns också en parameter som bestämmer vad som visas i Topmenyn som idag innehåller Nyhetsfeed, OneDrive och Webbplatser.

onprem-sp-only

 

 

 

 

 

 

Om man inte har för avsikt att använda dessa funktioner kan man lika gärna avlägsna dem. Man kan använd en kodsnutt som läggs in på varje sida som du inte vill se topmenyn på…

onprem-no-topmenu-script

… eller redigera bort en rad i .master filen för att ta bort toppmenyn från alla sidor. För att utföra momentet behöver du SharePoint Designer som du ansluter till din SharePoint sida! Gå till vyn som visar alla Master sidor och skapa en ny tom .master sida! Seattle mallen innehåller över 500 rader kod, det är enkelt att förstöra så jobba aldrig direkt i originalet utan kopiera koden eller hela allt innehåll om ifall att det går åt skogen!

onprem-spd-mastepage

Gå in i .master mallen som din sida bygger sitt utseende på och kopiera alla rader till minnet. Stäng sedan sidan och klistra in alla rader i en ny .master fil. Leta upp och radera rad 87 i den nya filen och spara din ändring.

onprem-sp-master-edit

Filen bör se ut enligt nedan efter redigeringen

onprem-sp-master-after-edit

Spara all dina ändringar och 1.definiera filen som en anpassad (set as custom) .master fil och använd den som 2.standard (set as default)

onprem-sp-master-custom-default

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alla din sidor och undersidor inom webbplatsen visas nu utan toppmeny. Om något går snett eller inte visas korrekt kan du enkelt skifta tillbaka till ditt original som vi lämnade orörd!

onprem-no-topmenu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visst hade det varit smidigare men en på/av knapp vilket man skapat i SharePoint Online men för OnPrem är det ovan som gäller

topmenu-no-show

 

]]>
http://blog.lentzit.com/anpassa-din-sharepoint-mall/feed/ 0
Låt WMI rapportera din dators hälsa http://blog.lentzit.com/lat-wmi-rapportera-din-dators-halsa/ http://blog.lentzit.com/lat-wmi-rapportera-din-dators-halsa/#respond Thu, 23 Jun 2016 08:37:54 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9210  

Det är inte ovanligt att klienter och servrar strular för att de har för lite diskutrymme kvar. På en server innebär det att]]>  

Det är inte ovanligt att klienter och servrar strular för att de har för lite diskutrymme kvar. På en server innebär det att de tjänster som t.ex. hemsida eller kanske utskrifter som körs blir otillgängliga .  WMI finns i alla nyare Windows Operativsystem och används för att rapportera och notifiera datorns hälsa…det gäller bara att klura ut hur. Det finns såklart färdiga program som gör detta men det är inte lika nördigt och kostar onödiga pengar när man ändå kan göra det ”out of box”.

 

 

 

Nyligen fanns behovet att skapa en global rapport  som visar ledigt lagringsutrymme på alla klienter i organisationen. Orsaken till önskemålet är att ett antal användare rapporterade att deras lagringsutrymme tagit slut… i detta fall 119GB. dagens SSD är snabba men oftast också små. Det begränsade utrymmet ger mindre utrymme för spillfiler som orsakas av systemet och lagras i form av .cab och .temp filer.

 

Lite proaktivitet skadar ju aldrig så jag lappade ihop ett skript som läser in lokala lagringsdata och skickar det till en textfil, listan kommer att ge en rapport som tydligt visar om det är fler som kommer att behöva hjälp snart.

Get-WmiObject Win32_logicaldisk -Filter "DriveType=3" -ComputerName  (Get-Content C:\Temp\DiskDrives\Computers.txt)`
| Format-Table SystemName, DeviceID, MediaType, `
@{Name="Size(GB)";Expression={[decimal]("{0:N0}" -f($_.size/1gb))}}, `
@{Name="Free Space(GB)";Expression={[decimal]("{0:N0}" -f($_.freespace/1gb))}}, `
@{Name="Free (%)";Expression={"{0,6:P0}" -f(($_.freespace/1gb) / ($_.size/1gb))}} `
-AutoSize >"C:\Temp\DiskDrives\Machines.txt"

 

Skriptet läser in computers.txt där alla klienter som skal kontrolleras är listade, hämtar önskade wmi-data och formaterar det så att det blir läsbart och skickar all data till machines.txt

ps-scrip-drivespace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu kan man i klartext se att ett antal datorer (de med mindre än 10% ledig)  behöver akut åtgärdas. Nästa steg är att automatisera det hela genom att schemalägga körningen och maila resultatet till ansvarig.

 

]]> http://blog.lentzit.com/lat-wmi-rapportera-din-dators-halsa/feed/ 0
Visa SharePoint listor på flera undersidor (Cross Site) http://blog.lentzit.com/anvand-sharepoint-listor-pa-flera-undersidor/ http://blog.lentzit.com/anvand-sharepoint-listor-pa-flera-undersidor/#respond Mon, 20 Jun 2016 06:11:53 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9188 Med hjälp av olika funktioner och webbdelar bygger man smidigt upp sin SharePoint sida. För att undgå dubbelt arbete kan man göra önskade webbdelar]]> Med hjälp av olika funktioner och webbdelar bygger man smidigt upp sin SharePoint sida. För att undgå dubbelt arbete kan man göra önskade webbdelar centralt tillgängligt för alla underliggande sidor.

 

 

 

Det finns tredjeparts appar för att göra detta men de gör inget annat än att aktivera samma funktioner som du själv kan göre via SPD – SharePoint Designer. I mitt fall gjordes nedan mot en SharePoint Online som ligger molnet!

 

Börja med att starta SPD och logga in mot den sida som du arbetar emot. Gå sedan till den lista som du vill visa på flera undersidor.

cross-site-webpart-1

Aktivera en av vyerna i den aktuella listan, i nedan exempel kommer jag att använda vyn ”Plattor”

cross-site-webpart-2

Sätt markören någonstans mellan <WebPartspages:XsltListVievWepBart> (inom det röda fältet) och klicka sedan på DataView.

cross-site-webpart-3

 

cross-site-webpart-4Välj att infoga den Webpart du vill göra tillgängligt för alla underliggande sidor.

I detta exempel välde jag ”Promoted Links” men det går självklart att välja den webpart du vill och har!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gå sedan till Webbdelar och Spara din nya webbdel till webbdelsgalleriet med ett eget och unikt namn

cross-site-webpart-5

Svara ja på att göra listan tillgängligt för alla underliggande sidor

cross-site-webpart-6

Nu kan du hämta upp webbdelen på valfri undersida genom att infoga webbdelen från Diverse-kategorin. Du kan nu visa innehållet av din lista på flera underliggande sidor och har endast ett original att göra ändringarna i.

cross-site-webpart-7

Det är synd att denna handpåläggning behöver göras men grymt att det går att ordna. Detta hade man lika väl kunnat ha som tilläggsval i samband med att man skapar listan i webbgränssnittet.

 

]]>
http://blog.lentzit.com/anvand-sharepoint-listor-pa-flera-undersidor/feed/ 0
Aktivera Delve Analytics centralt i Office 365 http://blog.lentzit.com/aktivera-delve-analytics-centralt-office-365/ http://blog.lentzit.com/aktivera-delve-analytics-centralt-office-365/#respond Sat, 18 Jun 2016 16:33:57 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9032 Ända sedan jag varit på Office 365 Summit har jag följt utvecklingen av Delve med stort engagemang. En av anledningarna må]]> Ända sedan jag varit på Office 365 Summit har jag följt utvecklingen av Delve med stort engagemang. En av anledningarna må vara att jag är överförtjust i statistik, i detta fall dessutom direkt om min vardag. Delve drivs av Office Graph och triggas av dina interaktioner i hela Office 365 Suiten, den indexerar, analyserar och ser mönster.

 

 

Resultatet av det visas med brickor som kan sorteras och filtreras i datorn eller mobilen via appar eller anpassade sidor online.

Nu har Delve fått en ytterligare funktion, nämligen Delve Analytics som är skapad för Teamansvariga. Syftet med denna funktion är att kunna analysera sitt teams spenderade tid i möten, e-post, dokumenhantering m.m. All data anonymiseras innan den visas.

 

Delve Analytics är ett tillägg som f.n. kostar 32:-/mån/användare. Inte alla prenumerationer kan få Delve…kolla in din inköps portal om du kan aktivera tillägget!

När du köpt och tilldelat Analytics licenserna måste du också aktivera funktionen centralt, detta görs via den nya admin portalen vilket idag kräver att du har ”First release” aktiverad. Först då kan du tillåta Delve Analytics att samla in information

delve-analytics-enable-data-collection

När du aktiverat Delve Analytics kommer det att ta omkring 1-6 veckor innan Office Graph samlat ihop tillräckligt med data för att visa upp dem för dig så det är bara att luta sig tillbaka och vänta!

 

delve-analytics-confirmation

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under tiden kan du också se till att aktivera tillägget för Outlook som visar upp statistik för den enskilde avsändaren förutsatt att han/hon finns inom din egen Office 365. Det centrala aktiveringen görs från EAC – Exchange Admin Center

 

Du installerar tillägget genom att hämta det via nedan länk. Tillägget kommer att göras tillgängligt centralt för alla att användas förutsatt att det finns en aktiv licens.

 

https://weveagavemailapp.azurewebsites.net/manifest/Delve%20Analytics%20Official%20.xml

delve-analytics-install-addon

 

Om du kan hantera Powershell kan du istället köra nedan rad för att aktivera tillägget!

New-App -OrganizationApp -Url https://weveagavemailapp.azurewebsites.net/manifest/Delve%20Analytics%20Official%20.xml -DefaultStateForUser Enabled

delve-analytics-setup-addin

 

Efter du aktiverat tillägget kommer användarna kunna se det i sin Outlook (Online och Skrivbord) i sitt meddelandefönster

delve-analitics-in-email-message

Läs mer om hur Delve och Delve Analytics kan hjälpa dig att prioritera rätt för dig och ditt team!

 

]]>
http://blog.lentzit.com/aktivera-delve-analytics-centralt-office-365/feed/ 0
OneDrive – om inte synkroniseringen fungerar http://blog.lentzit.com/onedrive-om-inte-synkroniseringen-fungerar/ http://blog.lentzit.com/onedrive-om-inte-synkroniseringen-fungerar/#respond Thu, 16 Jun 2016 13:37:27 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9147 Något gick rejält snett mellan radering och återställning av användaren.  Anledningen till att man ångrade raderingen var enkel…man hade glömt att ta vara på]]> Något gick rejält snett mellan radering och återställning av användaren.  Anledningen till att man ångrade raderingen var enkel…man hade glömt att ta vara på filerna som log i kontots OneDrive. I detta fall gick det inte att synkronisera användarens OneDrive med datorklienten och biblioteket innehöll för mycket data för att manuellt ladda ner varje fil för sig.

 

 

Den snabbaste lösningen är att öppna mappen i utforskaren men det har Microsoft plockat bort tillsamman med hela menyfliksområdet. I nedan bild visas det nya avskalade utseendet som längst ner visar en funktion som gör det möjligt att skifta tillbaka till det gamla/klassiska utseendet….tyvärr dock en sanning med lite modifikationer!

onedrive-new-look

 

När man har skiftat till det ”klassiska” läget saknas tyvärr den viktigaste delen, nämligen menyflikarna. För att få tillbaka dessa behöver man i slutet av länkadressen lägga till ”?ShowRibbon=True” för att dessa skall dyka upp. När flikarna var återställda var det bara att välja Bibliotek/Öppna med utforskaren för att kopiera allt innehåll till den egna datorn med drag och släpp.

onedrive-classic-ribbon

 

Om du behöver visa lagringsinformation för den aktuella OneDrive är det bara att lägga till ”_layouts/15/viewlsts.aspx” efter domänen för att få tillbaka

onedrive-users-site-content

 

Att öpnna sin OneDrive via Utforskaren innebär att man använder Webdav som har en maxgräns på filstorlek på 4GB. Din Windows har dock med all sannolikhet gränsen ställd på omkring 50MB vilket innebär att alla filer över den angivna storleken kommer att generera ett felmeddelande och kan ej laddas ner

Öppna registernyckeln enligt nedan och justera

HKEY_LOCAL_MACHINE -> SYSTEM -> CurrentControlSet -> Services -> WebClient -> hitta Parametern FileSizeLimitInBytes

och ändra  den till 4294967295

registry-webdav-parameter

 

Starta om datorn efteråt och börja att ladda ner dina dyrbara filer! Läs mer om det nya utseendet som trots allt innehåller många förenklande funktioner!

 

]]>
http://blog.lentzit.com/onedrive-om-inte-synkroniseringen-fungerar/feed/ 0
Låt Delve analysera din tid http://blog.lentzit.com/lat-delve-analysera-din-tid/ http://blog.lentzit.com/lat-delve-analysera-din-tid/#respond Tue, 14 Jun 2016 18:51:40 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9132 Delve introducerades i början av 2015 och det första intrycket för de flesta jag visat det för är att det är otäckt då alla]]> Delve introducerades i början av 2015 och det första intrycket för de flesta jag visat det för är att det är otäckt då alla interaktioner registreras, analyseras och sammanställs. Slutresultatet är menat att vara en personlig hjälp i den evigt växande digitala dokumenthögen.

 

 

 

Delve delar upp alla data i 2 huvudkategorier, dina data och andras data. Delve triggas av din interaktion, d.v.s. mötesinbjudningar, dokument du läst och hur du hanterar och behandlar allt som når din inkorg, din OneDrive samt i SharePoint. Dokument som du inte har åtkomst till kommer du aldrig att se i ditt resultat och  det gäller åt andra hållet också såklart, dina filer i OneDrive kommer aldrig att publiceras i någon annans Delve-analys om du inte aktiv valt att dela dokumentet.

 

Delve kan utökas med en liten plusmeny som kallas för Delve Analytics och kostar en extraslant men då tar man ett rejält kliv in i den analytiska delen. Om du aktiverar Analytics på ditt Team kommer du kunna se vart tiden rinner iväg. Analyserna är sammanställningar och pekar ej ut enskilda personer.

delve-analytics

 

Med i paketet få man också ett  Outlook tillägg som visar information (direkt i en flik i meddelandet) om nedlagd tid på konversation samt svarsfrekvens. Här kan man snabbt se hur duktig (eller inte) man själv är på att svara och läsa sin kommunikation

delev-email-stats-rev2

Delve ingår idag i de dyrare Business- och E-prenumerationer i Office 365. Delve Analytics är ett tillägg som kostar extra per användare (f.n. 31,50skr/mån)

 

]]>
http://blog.lentzit.com/lat-delve-analysera-din-tid/feed/ 0
Presentera trådlöst http://blog.lentzit.com/basta-tillbehoret-i-konferensrummet/ http://blog.lentzit.com/basta-tillbehoret-i-konferensrummet/#respond Mon, 13 Jun 2016 19:50:00 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9106 Jag har föreläst i tusentals klass- och konferensrum och kan med säkerhet säga att större delen av dem har en fet 15 meters]]> Jag har föreläst i tusentals klass- och konferensrum och kan med säkerhet säga att större delen av dem har en fet 15 meters VGA eller HDMI kabel med ett antal adaptrar i närheten. Det är en billig och mycket funktionssäker lösning.

 

Själv har jag nog testat de mesta i hård- och mjukvara för att få min datorbild presenterad. Det är 2 lösningar som imponerat på mig och dessa kan du få ta del utav nedan!

 

 

 

 

 

reflector-in-action-2

Reflector är en mjukvara som är till för att presentera mobila enheter. Med hjälp av den kan man spegla innehållet från en eller flera mobila enheter till sin dator. Appen är klockren vid föreläsningar då man vill dema mobila funktioner. Om flera använder reflector i samma nätverk kan dessa användare visa sina enheter mot din skärm vilket ger en helt ny dimension. Priset är $15 per licens vilket i dagens kurs är omkring 125:-skr. En ny tjänst (ser ut så iaf) som samma företag har släppt heter Ditto som jag dock inte haft tillfälle att testa! Tjänsten skall vara helt trådlös och ej applikationsberoende.

 

 

 

 

 

computer-hdmi-extender

Den andra lösningen är en hårdvara som helt ersätter sladdar mellan dator och skärm alt. projektor. Den generella beskrivningen är HDMI Extender som arbetar med radiosignaler och kräver således inga nätverk och behöver inga program för att fungera. Tekniken är inte direkt ny men har hamnat i skymundan till förmån för allt annat nytt som inte alls är lika driftsäker.

 

 

Bara att plugga in och köra oavsett om du har PC eller Mac. Donglen för överföringen drivs av datorn och räckvidden är omkring 15 meter. Det är allt du behöver veta…..allting annat sköter sig helt självt. Datorn uppfattar förlängningen som en andra skärm och du kan spegla eller förlänga till datorbilden till mottagaren. Priset är 4169:-skr men det är värt vartendaste öre när man kan lita på funktionen till 100%.

 

 

]]>
http://blog.lentzit.com/basta-tillbehoret-i-konferensrummet/feed/ 0
GigJam – dokumentdelning 2.0 http://blog.lentzit.com/gigjam-dokumentdelning-2-0/ http://blog.lentzit.com/gigjam-dokumentdelning-2-0/#respond Fri, 10 Jun 2016 20:45:15 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9095 I höst kommer GigJam att släppas skarpt men redan nu kan du provköra en hyfsad fungerande version. Programmet är inte till]]> I höst kommer GigJam att släppas skarpt men redan nu kan du provköra en hyfsad fungerande version. Programmet är inte till för gemene man då det har fokus på dokumentdelning i realtid där man drar nytta av de nya samarbetsfunktionerna i Office Online och Office 2016.

 

 

 

 

 

GigJam kan hämta dokument från många olika källor och är inte beroende av andra installationer. Det fristående programmet finns idag till Windows, iOS och  MAC.

gigjam-sources

Det är superenkelt att komma igång. Du väljer källa delar filen via e-post till vem som helst. Om du vill kan du märka/stryka de delar i dokumentet som du inte vill dela med dig av till övriga. Endast programmet GigJam måsta vara installerad!

gigjam-document

När delningen är aktiv sker dokumentrullning i realtid och man kan om man så önskar kommentera live.

gigjam-side-by-side

Gigjam brister i visningen fortfarande men redan i detta stadie kan man se vart det är på väg. GigJam kommer bli universalverktyget för dokumentdelning oavsett visningsplattform eller källa. Ta en titt på filmen nedan om du inte själv vill testa eller läs mer om GigJam!

]]>
http://blog.lentzit.com/gigjam-dokumentdelning-2-0/feed/ 0
Sätt färg på kalendern i SharePoint http://blog.lentzit.com/satt-farg-pa-kalendern-i-sharepoint/ http://blog.lentzit.com/satt-farg-pa-kalendern-i-sharepoint/#respond Thu, 09 Jun 2016 08:22:48 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9031 Standardfärgen i SharePoint 2013 eller nyare är som alla vet blå och vit. Den blåa färgen är också satt som standard för kalenderbokningar vilket]]> Standardfärgen i SharePoint 2013 eller nyare är som alla vet blå och vit. Den blåa färgen är också satt som standard för kalenderbokningar vilket man enkelt kan ordna till i Outlook med hjälp av kategorier. Tyvärr återspeglas denna ändring inte då kalendern används i Outlook-klienten.

 

 

Så här gör du!

 

calendar-app

 

 

Börja med att skapa en vanlig kalender i SharePoint

 

 

 

 

 

 

Med hjälp av kategorier skall vi nu tala om att de bokningar som inte fått en kategori tilldelad skall inte visas. Redigera kalenderns kategorifält att innehålla dina egna kategorialternativ. Dessa kategorier kommer att användas för att skapa vyer som med hjälp av en lagerfunktion kommer att tilldelas en önskad färg.

 

calendar-overlay-before

 

Vi skapar en helt ny kolumn som skall innehålla de önskade kategorierna och konfigurerar kalenderns vyer till att inte visa bokningar som saknar ett värde. Standardvärde blir ett tomt fält.

calendar-caregorie

 

I ovan exempel har jag nu skapat ett par stycken kategorier som jag vill använda. I standardfiltret anger jag att en tom kategori innebär att objektet inte skall visas. Standardvärde för kolumnen är att lämna fältet tom…d.v.s. det får blå färg.

calendar-categorie-filter

 

 

 

 

 

 

 

calendar-overlay-settings

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu är det dags att skapa ett ”lager” som motsvarar önskad färg baserad på vilken kategori man angett. Detta gör man med funktionen ”Kalenderöverläggning” (Calendar Overlay)

 

 

I överläggen kan du knyta en färg mot respektive kategori.  Du har  9 fördefinierade färger att välja på.

kalender-overlay

 

Upprepa ovan steg för varje kategori du vill färglägga. Nedan visar ett färdigt exempel!

calendar-overlay-done

Klart snyggare hade varit om Outlooks kategorier hade fastnat på SharePoint sidan också vilket delvis kan ordnas med villkorsstyrd formatering i Outlook.

villkorsstyrd-formatering

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Microsoft hade ju kunnat göra detta enklare men i vanlig ordning kan man åtminstone göra jobbet själv till funktionen kommer ”Out of Box”.

 

 

 

 

]]>
http://blog.lentzit.com/satt-farg-pa-kalendern-i-sharepoint/feed/ 0
Från Avenue till Summit till Epix http://blog.lentzit.com/fran-avenue-till-summit-till-epix/ http://blog.lentzit.com/fran-avenue-till-summit-till-epix/#respond Tue, 07 Jun 2016 18:27:09 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9041 Detta blir ingen direkt unboxing av en cykel utan snarare en liten resa i hur el-cykeln utvecklats och i synnerhet Ecoride´s modellprogram. Just]]> Detta blir ingen direkt unboxing av en cykel utan snarare en liten resa i hur el-cykeln utvecklats och i synnerhet Ecoride´s modellprogram. Just nu står senaste inköpet i hallen (frugan fick inte ordning på låsen) och blänker. På årets modeller har man har lagt extra energi på detaljer som lyfter kvalitetskänslan rejält.

 

20160607_171933

 

När Ecoride började erbjuda sina el-cyklar hösten 2011 till Göteborgarna var det egentligen tänkt att endast en cykel skulle inhandlas men efter den där första provturen fanns det ingen återvändo. Vi gick hem med en Comfort och en Avenue…två rejäla cityslickers. P.g.a av lite otur vid Järntorget har det nu blivit totalt 5 cyklar sedan dess där den senaste är en Epix Uni av 2016-års modell.

 

 

 

Förutom en körklar cykel medföljer laddare som laddar ett tomt batteri på omkring 8 timmar. En laddning räcker för omkring 3 veckor cyklande mellan Majorna och Långedrag (4 dagar i veckan) Nytt för i år är att DIN kontakten bytts ut mot en mindre adapterliknande. Självklart finns instruktionsbok, monteringsanvisning och en engelsk manual på CD. Några enkla verktyg och ett par extra nycklar finns också med i paketet.

20160607_184638

Genom åren har det blivit många turer och vi har slitit ut mängder med bromsbackar, förstört ett antal kedjeskydd, laddat batterierna sisådär 300 ggr/5år  och gjort ett antal service på hojarna. Vi cyklar året runt med dubb på vintrarna och ingen av oss är besviken. Elcykeln gör att turerna blir fler och säsongen längre.

Modellutbudet har sedan starten växt till sig och erbjuder många olika alternativ som passar smak och plånbok. Konstigt nog skulle det dröja till 2016 innan skivbromsarna introducerades på allvar vilket på denna typ av cykel borde vara standard om inte lag. Det är tydligt att varje nytt modellår adresserat olika svaga punkter från föregående år samt såklart en del nyheter, som t.ex. fler växlar, helt nya drivpaketsalternativ, dämpad framgaffel m.m.

epix-uni-2016

Alla dessa ändringar kommer inte helt gratis…min första Ecoride kostade 10 000:-…motsvarande modell idag kostar ytterligare 6000:-. För dessa pengar får man dock en hel del mer. Man har dubblat antalet sensorer i drivpaketet, bytt till Shimanos Nexus-växlar, ordnat digital display, erbjuder hydrauliska skivbromsar på (fler) utvalda modeller, finare sadel, lättare ram samt styvare korg på damcyklarna  (fram). På batteriet har man ersatt nyckeln för på/av med en knapp (många bröt av sina nycklar). Låset i nedre kant finns dock kvar. Det finns säkert fler detaljer som jag inte nämnt.

 

En redan bra cykel har blivit ännu bättre helt enkelt. En bonus är att sammas ställe utför service och reparationer vilket gör ägandet otroligt smidigt.

 

]]>
http://blog.lentzit.com/fran-avenue-till-summit-till-epix/feed/ 0
Det bästa tillbehöret till din Raspberry Pi http://blog.lentzit.com/det-basta-tillbehoret-till-din-raspberry-pi/ http://blog.lentzit.com/det-basta-tillbehoret-till-din-raspberry-pi/#respond Thu, 26 May 2016 18:02:55 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=9017 En Raspberry Pi behöver  knappast någon introduktion. Företaget har totalt släppt 4 versioner av detta underverk och det finns gott om härmapor att]]> En Raspberry Pi behöver  knappast någon introduktion. Företaget har totalt släppt 4 versioner av detta underverk och det finns gott om härmapor att välja bland. Detta inlägg handlar om att en Raspberry hör hemma i allas vardagsrum :-)

 

 

 

 

Du köper ett komplett Kit nästan varsomhelst idag och ska du slå till gäller det att du satsar på en Pi3 eller Zero som är den senaste i skaran och presterar bättre än sina föregångare. Köp gärna till ett Logitech K400 med inbyggd musplatta men du kan såklart hanka dig fram med en app i plattan eller mobilen.

När Pijen (ordvits) är klar är det dags att ordna mjukvaran. Gillar du  Film är det klassikern Kodi i kombination med ett tillägg från TVaddnons.ag. Tillägget ger dig tillgång till det mesta medieinnehåll som finns på internet inkl. IPTV kanaler från hela världen vilket får anses vara en bra och billig (programmet är gratis) start.

Du kan läsa mer om efterföljaren till Kodi!

 

]]>
http://blog.lentzit.com/det-basta-tillbehoret-till-din-raspberry-pi/feed/ 0
Lagra dina Bitlocker nycklar i Azure AD http://blog.lentzit.com/lagra-dina-bitlocker-nycklar-i-azure-ad/ http://blog.lentzit.com/lagra-dina-bitlocker-nycklar-i-azure-ad/#respond Sat, 14 May 2016 20:50:11 +0000 http://blog.lentzit.com/?p=8988 Kryptering är idag ett mycket vanligt sätt att skydda sina data. Dessvärre har kryptering uppmärksammat den senaste tiden åt andra hållet… nämligen som]]> Kryptering är idag ett mycket vanligt sätt att skydda sina data. Dessvärre har kryptering uppmärksammat den senaste tiden åt andra hållet… nämligen som skadlig programvara i form av ett RansomWare virus. Principen är densamma, man krypterar data och skapar en nyckel som kan låsa upp dessa data. I normafall är det ägaren till datorn som har denna nyckel men i Ransom-fallet är det den som sprider programmet som håller i nyckeln och begär en summa pengar för att du skall få den.

Eftersom både hård- och mjukvara har moderniserats ordentligt de senaste åren har de flesta Operativsystem, nyare datorer, surfplattor och mobiler idag stöd för någon typ av  kryptering. Väl uppsatt märker man inget som användare av datorn, du loggar in som vanligt och dina program beter sig som vanligt. Beroende på hur krypteringen är konfigurerad kan du vid omstart av datorn bli tillfrågad att ange ett lösenord.

Varför skall man då kryptera?

Ett enkelt svar: När du blir av med din dator skall den som tagit datorn inte kunna plocka isär datorn och ta ut hårddisken och på så vis komma åt dina data på den. Krypteringen kräver lite prestanda men med dagens datorer är det knappt märkbart och en billig försäkring till att dina data förblir dina. Viktigt att komma ihåg är att ALLTID spara krypteringsnycklarna på ett säkert ställe…bort från datorn. Om dessa går förlorade kommer inte ens du åt dina data!

bitlocker-computer-properties

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De flesta företag som använder Bitlocker idag lagrar sina nycklar i Active Directory (OnPrem). Om man inte har eller vill ha egna domänservrar kan alltså Azure ta emot och lagra din dators nycklar, ett alternativ du kan välja i samband med att du konfigurerar Bitlocker tjänsten. Fördelen här är att detta stöds av gamla och nya klienter.

För att ”out of the box” lagra Bitlocker nyckeln i Azure AD behövs Windows 10 och såklart en prenumeration på Azure Active Directory vilket kan ordnas separat men ingår i Office 365 (åtminstone i Business och Enterprise)

Azure-bitlocker

Rätt konfigurerad kan alla använda sig av säkerhetslösningar i företagsklass. Kom dock ihåg att Bitlock från början är konfigurerad att kräva TPM – Trusted Platform Module. En ”vanlig” konsumentdator har inte ett sådant chip och du måste därför justera datorns grupprinciper så att Bitlocker inte letar efter detta chip.

Grupprinciper ändrar du enklast genom att välja start/kör och skriva gpedit.msc i rutan. Stega ner dig i inställningen för Bitlocker enligt nedan bild och slå på så att Bitlocker också stödjer datorer utan TPM-chip. OK:a dig ut därifrån och starta om datorn innan du startar Bitlocker programmet.

enable-bitlocker-without-tpm

 

Din Windows 10 måste vara ansluten till Azure innan du sätter igång. Något du gör från din dators systeminställningar. (nedan bild) Bitlocker kräver också att du är inloggad med det Azure konto du väljer att koppla till datorn.

connect-to-azure-ad

Sen är det bara att köra igång Bitlocker som genom ett antal steg samlar in information om ditt lösenord samt var säkerhetsnyckeln skall lagras…i detta fall till ett till molndomänkontot.

save-bitlocker-key-to-azure

Beroende på vilka inställningar som gjorts kan du också behöva sätta en pinkod som alternativ inloggning.

bitlocker-set-pincode

När datorn är ansluten till Azure Active Directory kan den kontrolleras på samma sätt som med ett Onprem alternativ…åtminstone vad det gäller möjligheten till inloggning för datorkontot.

azure-ad-computer-accounts-control

Det enda som saknas nu för att få ett fullfjädrat alternativ till OnPrem AD är möjligheten till de vanligaste Policy-inställningar. Alla historiska uppdateringar och funktioner pekar på att det bara är en tidsfråga innan den möjligheten finns som tillval.

 

 

 

 

]]>
http://blog.lentzit.com/lagra-dina-bitlocker-nycklar-i-azure-ad/feed/ 0